Azi, mai mult decat oricand e important sa intelegi ca aceasta candida este un microb destul de util. Inmultirea ei si simptomele sale conexe sunt un semnal de alarma ca trebuie sa iti schimbi comportamentul alimentar. Anna Ghica ne invata de bine.

 

Aflata in circuitul sanguin, candida este o bacterie pe care o avem cu totii si care face parte dintr-un echipament de protectie integrat in design-ul corpului nostru. Mai exact, candida ne ajuta sa mentinem un nivel sanatos de zahar in sange. Imediat ce zaharul din sange se situeaza la cote superioare pentru o perioada de timp, candida se va inmulti la cote alarmante. Si uite asa, mai toate protocolurile de vindecare se bazeaza pe reducerea drastica a zaharurilor din alimentatie: fructe, smoothie-uri, carbohidrati.

Si totusi Anna Ghica se intreaba: functioneaza? „Da, in mare parte functioneaza, mai ales ca vin insotite de tratamente alopate (de multe ori cu antibiotic) sau naturiste (ulei esential de oregano, ceaiuri si tincturi).

Functioneaza pe termen lung? Nu.”

Din pacate (sau nu), renuntarea la carbohidrati nu e o optiune de termen lung. Design-ul speciei noastre presupune apetitul pentru dulce, glucoza fiind combustibilul primar al tuturor celulelor noastre.  Asadar, care e solutia pentru a elimina proliferarea candidei si a o preveni pentru totdeauna?

Tine aportul de grasimi la un nivel scazut.

Mare parte a literaturii medicale dedicate problemelor de glicemie si diabetului accentueaza rolul important al grasimilor in stoparea sau promovarea acestor probleme de sanatate.

Un nivel prea ridicat de grasimi in sistem blocheaza receptorii celulari de insulina – hormonul produs de pancreas special pentru a lua zaharul din sange si a-l introduce in celule. Cu receptorii blocati, glucoza nu poate penetra peretii celulari si ramane in circulatie in sistemul sanguin. Ce inseamna asta? Pancreasul trebuie sa lucreze peste program (producand din ce in ce mai multa insulina, caci celulele chiar isi cer glucoza), ceea ce in timp duce nu doar la oboseala acestuia, dar si a glandelor suprarenale. Iar corpul, cu fabulosul lui design, mai are o masura de protectie – prea mult zahar in sange face sa infloreasca candida, care consuma excedentul.

Deci cum facem? O solutie ar fi sa consumam carbohidrati pentru 80% din caloriile zilnice, 10% grasimi si 10% proteine. Acesta se pare ca este cel mai bun raport pentru a stopa proliferarea candidei.

Iata cateva puncte de plecare pentru a te asigura ca iti tii aportul de grasimi la un nivel scazut:

 

  • Elimina pe cat posibil uleiurile din dieta – ele sunt o sursa concentrata si procesata de grasimi (si deci de calorii) si inlocuieste-le cu sursele integrale de grasimi: masline naturale in loc de ulei de masline, seminte sau nuci ca atare, unturi din nuci si seminte (acestea pastreaza fibra, nu o separa de uleiuri continute), untul de cocos in locul uleiului de cocos.

  • Aglomereaza-ti dieta cu fructe si legume, crude si gatite, pentru a elimina in mod firesc grupe alimentare mai putin optime (de exemplu, satisface-ti nevoia de dulce consumand fructe din belsug fara sa mai apelezi la dulciurile care combina zaharuri cu grasimi).

  • Dupa ce ai consumat o masa mai bogata in grasimi, nu mai consuma carbohidrati simpli sau complecsi, rezuma-te la salate de legume, frunze verzi, sucuri de legume.

  • Alege sa consumi grasimi cu precadere la ultima masa a zilei – vei putea consuma oricate fructe iti doresti pe timpul zilei, apoi nu le mai consuma dupa masa de cina. In felul acesta, peste noapte, corpul va procesa deja grasimile si vei putea sa reincepi sa consumi nestingherit(a) fructe la micul dejun.

  • Daca ai nevoie de si mai multa claritate, incepe sa inregistrezi in cronometer.com (au si aplicatie mobila) ceea ce mananci. Aceasta iti converteste in timp real alimentele in aport de carbohidrati, grasimi si proteine si vei fi pe deplin edificat(a) de procente.

  • In cazul in care esti nevoit(a) sa iei un antibiotic, asigura-te ca iei si un probiotic bun (candida infloreste si in lipsa bacteriilor bune pe care antibioticele le omoara) si ca mananci fructe din belsug (ele sunt prebiotice).

Sanatate!

 

Articolul il poti vedea si AICI.

My title page contents