In ultimul timp, am tot dat peste Marie Kondo. Cine e ea? O specialista in ordine si curatenie ale carei idei au luat lumea pe sus si au reorganizat dulapurile din lumea intreaga.
Cartea ei The Life-Changing Magic of Tidying Up te invata cum sa iti faci curat in casa si in suflet.
Metoda KonMari te ajuta sa aduci mai multa lumina in casa, sa iti eliberezi bucataria de ustensilele de prisos si, implicit, sa scapi de balast.
Credem noi, cumva chiar si de kilogramele in plus. Pentru ca intr-o bucataria curata si ordonata, gasesti mai putine tentatii. Scopul lui Marie Kondo este sa te ajute sa iti organizezi o bucatarie unde gatitul poate deveni amuzant
Obiectivul nr 1 – concentreaza-te pe curatenie si pe cat de usor poti face curat.
Blaturile trebuie sa fie cat mai goale si la fel bufeturile. Pentru ca e important sa le poti curata cu usurinta cand iti termini treaba. Daca vrei o bucatarie in care sa te poti bucura atunci cand gatesti, atunci alege sa ai o bucatarie unde poti deritica in cateva minute. Deci debaraseaza-te de robotii inutili pe care nu ii foloseti decat foarte rar. Depoziteaza-i sau fa-i cadou.
Pe cat poti, nu pozitiona nimic sau cat mai putine pe blaturile din zona chiuvetei si a aragazului. Vei manipula mai usor oalele si nu te vei mai stresa cand stropesti.
Acelasi principiu e valabil si pentru mancare. Daca nu o tii la vedere, atunci nici nu te vei simti tentata sa o ingurgitezi. Daca vrei sa mananci mai sanatos, pastreaza la vedere blenderul pentru smoothie-uri sau/si bolul cu fructe.
Obiectivul nr 2 – fa ordine la farfurii si cani
Cerceteaza si vezi in mod real ce folosesti si ce pastrezi doar pentru ca le ai de la mama. Doar pentru ca…Uita-te ce iti place si ce iti e util. Ce iti trezeste un sentiment de entuziasm.
Si fa bine sa mananci din farfuriile bune. Tu esti cel mai important oaspete al tau. Fa in asa fel incat sa gatesti in cratitele pe care le iubesti.
Daca vrei sa mananci mai putin, atunci tine aproape farfuriile mici si bea apa din pahare cat mai mari.
Obiectivul nr 3 – arunca tot ce e expirat sau ce nu mananci
Arunca toate condimentele si mancarurile expirate. Si, fii sincera cu tine insati: alege sa dai de pomana ceea ce nu mananci: fie ca nu iti place, fie ca nu mai ai chef.
Nu mai fa rezerve peste rezerve. Termina borcanele de sos de paste incepute si ai grija sa cumperi altele atunci cand ai in plan sa gatesti acest tip de mancare.
Obiectivul nr 4 – un frigider mai aerisit
Fa in asa fel incat sa nu iti burdusesti frigiderul pana la refuz.
Pasteaza cam 30% spatiu gol. Depoziteaza mancarea la nivelul ochilor si structureaza continutul frigiderului pe categorii. E si frumos si sanatos.
Obiectivul nr 5 – disciplina si etichetare
Nu trebuie sa arunci chiar tot ce ai in bucatarie. E important doar sa iti ordonezi mai bine lucrurile si sa stii cum sa le depozitezi. Cum sa le etichetezi. Si cum sa le organizezi.
Atata vreme cat gatesti, e bine sa tii pe langa tine ustensilele pe care chiar le utilizezi. Daca nu faci niciodata legume la abur, de ce ai pastra un astfel de aparat in bufetul din stanga?
Obiectivul nr 6 – o bucatarie placuta. Un loc unde sa poti fii fericit.
Locul unde mananci trebuie sa fie un loc linistit si placut atat ochiului, cat si sufletului. Este un loc in care sa nu ai distractii si neplaceri. Tine la distanta sunetele, mirosurile si ingredientele care nu te lasa sa fii tihnit.