CUM LE EXPLICĂM COPIILOR VALOAREA BANILOR? SFATURI PENTRU A ÎNVĂȚA COPIII DESPRE IMPORTANȚA BANILOR

Cum le explicăm copiilor valoarea banilor pe înțelesul lor? În calitate de buni părinți, este foarte util să le transmiteți celor mici câteva idei despre bani. Printre numeroasele lecții pe care părinții trebuie să le transmită copiilor lor, lecția despre valoarea banilor și importanța de a fi prudent și moderat în cheltuieli pentru a economisi este una dintre cele mai importante.

Rolul părinților în relația copiilor lor cu banii este foarte important. Deoarece sunt foarte mici, copiilor trebuie să li se explice pentru ce sunt și de unde provin banii, fără a crea sentimente de vinovăție.

Cum le explicăm copiilor valoarea banilor? Valoarea banilor pe înțelesul copiilor

Nu este întotdeauna ușor să-ți gestionezi finanțele. Și pentru a deveni un adult responsabil în gestionarea banilor, părinții joacă un rol important. Totuși, în practică, cum să-i înveți valoarea banilor pe copii?

Experții sfătuiesc părinții să vorbească cu cei mici despre bani și manipularea acestora de când aceștia sunt foarte mici.

Iată câteva strategii pe care părinții să le folosească în funcție de grupe de vârstă:

La 5 ani

În jurul vârstei de cinci ani, când copilul este încă foarte mic, acesta va avea o percepție imaginativă despre bani. Se poate gândi că banii sunt extrași dintr-un sertar aproape prin magie și că părinții îi pot satisface orice capriciu în orice moment, cu câteva monede. În acest sens, va fi util ca părinții să-l învețe pe copil să recunoască monedele. Astfel încât să-l facă să înțeleagă câte sunt necesare pentru a cumpăra un joc, de exemplu. De asemenea, copiii trebuie să cunoască de la o vârstă fragedă, prin gesturi practice, despre importanța economisirii și despre modul în care se câștigă banii. Copilul trebuie să învețe să gestioneze banii și să înțeleagă că unele cumpărături nu sunt necesare.

La 7 ani

Pe măsură ce copilul tău crește, și odată ce a împlinit 7 ani, poți să începi să-l educi în utilizarea responsabilă a banilor. De exemplu, îi poți acorda o mică indemnizație săptămânală pentru a-i permite personal să-și gestioneze anumite cheltuieli mici. Îl vei obișnui astfel, să lase deoparte niște economii care să-i permită apoi să-și cumpere jocul preferat. O parte dintre bani pot fi oferiți cadou, în timp ce alta, poate fi obținută pentru ajutorul dat în gospodărie la mici treburi.

Făcând acest lucru, copilul poate începe să vadă astfel de acțiuni ca pe un mijloc de a obține tot ce își dorește, și nu ca îndatoriri. Dacă la un moment dat treceți printr-o perioadă dificilă în familie, nu ezitați să vorbiți despre asta cu copilul. Dacă situația este explicată într-un mod calm, copilul va înțelege de ce nu este posibil să-și cumpere acel joc pe care și l-a dorit atât de mult (un exemplu).

La 11 ani

La această vârstă, copilul este suficient de mare pentru a înțelege importanța economisirii. Poți încerca să-i deschizi un cont de economii, astfel încât să îi permiți să înțeleagă că este important să nu cheltuie imediat toți banii care i se acordă. Părinții nu trebuie să facă greșeala de a asocia banii cu unele realizări școlare. În acest sens, copilul nu va înțelege importanța unei bune educații. Dimpotrivă, i-ai putea răsplăti rezultatele bune cu un mic cadou. O situație tipică a acestei etape de vârstă este compararea condițiilor economice ale familiei cu cele ale prietenilor. Prin urmare, este esențial să le explicăm copiilor că există multe tipuri de locuri de muncă, fiecare având un salariu diferit și că valoarea unei persoane nu se măsoară prin averea materială, ci prin calitățile individuale.

La 16 ani, cum le explicăm copiilor valoarea banilor?

La 16 ani, copiii sunt în faza cea mai complicată: adolescența. Prin urmare, se poate întâmpla ca aceștia să aibă cereri constante de bani pentru îmbrăcăminte, jocuri, echipamente sportive, ieșiri cu prietenii. În fața cererilor constante de bani, este important ca părinții să acționeze cu fermitate și să seteze limite. Părinții trebuie să-i explice copilului lor adolescent cum să gestioneze cu atenție banii. Lasă-l să înțeleagă că este direct responsabil de gestionarea banilor din propriul buzunar și de orice consecințe ar apărea. Dacă își va cheltui prea devreme banii alocați într-o perioadă, trebuie să știe că va trebui să aștepte următorii bani. Sunt tineri care în vacanțele de vară aleg să lucreze part-time. Nu e o idee rea, acolo unde e posibil. Astfel, vor simți pe propria lor piele cum se câștigă banii și îi vor gestiona cu mai multă înțelepciune.

 

My title page contents