5 strategii de comunicare a emoțiilor

5 strategii de comunicare a emoțiilor. 5 strategii de bază. Pentru că, vei descoperi de un singură că există și altele. Azi, află că una dintre cele mai valoroase lecții pe care le poate învăța cel mic de la tine este să își identifice și să își controleze emoțiile.

 

Când au metode sănătoase să se descurce și să își exprime emoțiile, copiii vor avea mult mai puține probleme comportamentale. Mai mult decât atât, se vor simți mult mai competenți și mai încrezători în sine. Uneori, însă, părinții îi învață opusul pe cei mici.

  1. Libertatea de exprimare emoțională

Ei creează un spațiu în care copiii se simt stânjeniți în a-și exprima sentimentele. Spunându-le „Nu e mare lucru!”, „Nu ar trebui să fii trist!”. „Ar trebui să fii fericit!” sau „Nu mai plânge!”. Părinții nu dau atenția necesară copiilor atunci când aceștia încearcă să împărtășească ceea ce simt. Când copiii își exprimă emoțiile într-un mod nepotrivit, părinții pot rata oportunitatea de a-i învăța o alternativă sănătoasă trecând repede la aplicarea de pedepse.

Tipsuri pentru comunicarea emoțională

Acest lucru poate fi interpretat greșit de cei mici. Ei pot presupune că sunt pedepsiți pentru emoțiile lor și nu pentru comportamentul nepotrivit. A-i învăța, așadar, pe copii cum să se descurce cu propriile sentimente nu este deloc ușor. Tocmai de aceea îți vom dezvălui câteva metode cu ajutorul cărora îl poți învăța pe cel mic cum să identifice și cum să-și controleze emoțiile.

2. Emoțiile trebuie recunoscute zilnic

Când îl vezi pe copil având o emoție, ajută-l să o eticheteze. Să exploreze ce anume a declanșat emoția și subliniază faptul că astfel de emoții sunt simțite și de alți copii. Ba chiar poți să-i împărtășești propriile tale emoții, fără, însă, să-l împovărezi pe cel mic.

3. Pornește discuții legate de emoții

În timp ce urmăriți filmul sau desenul preferat al copilului, îi poți pune întrebări pentru a-l ajuta sa înțeleagă emoțiile personajelor. „Ce crezi că simte acel leu?”, „Tu te-ai simțit vreodată așa?”, „ce crezi că l-a făcut să se simtă așa?”, etc.

4. Învață-l strategii de controlare a emoțiilor

Una dintre strategii este să-l înveți pe copil să folosească diverse fraze pozitive. În cazul în care este anxios, copilul își poate spune. „Pot face acest lucru!”, „O să fiu bine!”, „Toată lumea face greșeli!”, „Pot cere ajutor!” sau „Familia mea mă iubește!”.

Variante de comunicare a emoțiilor

Alte strategii presupun numărarea până la cifra 10, cerutul unei îmbrățișări, ascultatul muzicii, utilizarea unei mingi anti-stres. Tot la fel vorbitul cu o persoană în care copilul are încredere. Important este să găsești cât mai multe strategii eficiente pe care copilul să le folosească la nevoie. Tot la fel de important este să le pui în practică de câte ori ai ocazia pentru ca cel mic să și le însușească rapid.

5. Fii creativă

Gândește-te la tehnici prin care copilul poate exprima ceea ce simte într-un mod mai confortabil și mai natural, decât doar vorbitul despre emoții. Astfel cel mic se poate exprima prin artă, prin scris, prin activitate fizică, prin muzică sau prin joacă.

Să ne aliniem cu propriile emoții

A fi în ton cu emoțiile noastre înseamnă a fi în tot cu noi înșine. Ne ajută să ne înțelegem mai bine nevoile. Ne ajută să comunicăm și să ne conectăm cu ceilalți. Iar toate acestea sunt abilități nemaipomenite pe care putem să i le insuflăm copilului.

Tu cum faci?

Am scris mai sus despre 5 strategii de comunicare a emoțiilor pe care noi le-am testat. Le-am probat. Am simțit nevoia să punctăm emoțiile, să le traducem. Mai ales alături de copiii noștri. Pentru ca ei să fie mai puternici.

Tu cum îl înveți pe copilul tău să își comunice emoțiile? Aveți comunicare emoțională?

My title page contents