Ghid de supraviețuire în vacanță

Uite un ghid de supraviețuire în vacanță. Ai nevoie de asta? Noi credem ca Da. Stim, copiii adoră vacanțele. Nu doar pentru că vor merge la bunici, la țară, sau în orice alt loc la care visează, ci pentru ceva mult mai important.

 

Părinții sunt mult mai relaxați, mai puși pe șotii și mult mai deschiși emoțional. Iar copiii simt foarte bine toate aceste stări. Cu toate astea, există și multă frustrare înaintea unei vacanțe. Ce poți face să îndulcești situația? Îți spun imediat.

  1. Acordă-i atenție

Poate că cel mic se joacă împreună cu verișorii lui sau tu tocmai te-ai revăzut cu vreo mătusă după multă multă vreme. Pentru copil este important să-i acorzi atenție și lui, să petreci timp cu el. Acum este momentul potrivit pentru a-ți închide telefonul mobil și pentru a te bucura de vacanță și de familie.

Joaca e cheia

Vrei să ai și tu 5 minute de liniște, sub o umbrelă, citind revista ta preferată? Fă ca acest moment să fie răsplata după ce ai petrecut 5 minute jucându-te cu cel mic! Ai să vezi cât de fericit va fi copilul după aceste 5 minute și cât de mulțumită și împlinită vei fi și tu!

  1. Drăgăleală de cu dimineață

Înainte de a vă da jos din pat, petrece câteva minute îmbrățișându-l pe cel mic. Este un moment extrem de minunat de conectare, de care are atâta nevoie copilul tău. Chiar dacă acest lucru s-a întâmplt și cu o zi înainte, crede-mă că niciodată nu este “prea mult” când vine vorba de dragălit.

  1. Zile agitate, nopți liniștite

Asigură-te că la finalul unei zile încărcate, vei avea timp să stai un pic întinsă lângă copil. Asculta-l povestind toate întâmplările lui de peste zi. Întreabă-l ce i-a plăcut cel mai mult în ziua respectivă și ce așteaptă să se întâmple mâine.

Vorbe de copil

Așa vei afla chiar și despre ce l-a întristat pe cel mic, ce l-a speriat sau întristat. Nu încerca să îi “rezolvi” repede problema. Copilul are, de cele mai multe ori, nevoia doar de a povesti despre ce s-a întâmplat. De a împărtăși ceea ce a simțit, pentru a putea mai departe să descopere singur o soluție.

  1. Pregătește activități interesante

Cele mai multe activități îndrăgite de cei mici sunt cele care implică, de exemplu, jucatul cu nisip. Poți pune nisipul într-un vas de plastic mare ca diametru, dar nu foarte adânc și adaugă câteva figurine – păpuși sau animale, precum și mașinuțe. Chiar și o lopățică ar fi de ajutor. În afară de nisip, apa este un element de care te poți folosi, bineînțeles, dacă ești la mare sau în apropierea unui lac. Poți încerca, ce-i drept, un pic mai greu, și dacă ești la țară, la curte.

Apa e de folos

Dacă vorbim despre bebeluși, îi poți așeza într-o mică piscină gonflabilă plină cu rățuște și alte jucării amuzante. Pe cand, dacă vorbim de copii mai mari, putem lua pistoale cu apă și putem începe un concurs. Amuzante nevoie mare mai sunt și baloanele de săpun. Fie că reușești tu să faci în casă o soluție care să facă baloane, fie că mergi într-un supermarket și te “aprovizionezi”, baloanele nu ar trebui să lipsească din activitățile de vacanță. Cum nu ar trebui să lipsească nici plastina, nemaipomenită pentru a le dezvolta creativitatea celor mici și simțul tactil.

  1. Nu lucra în vacanță!

Chiar dacă ai de lucru și acasă, acordă-ți și acordă-i familiei tale, timpul necesar pentru a vă conecta! Uită și de organizări și preferă să te conectezi la distracție împreună cu cei dragi ție.

 

 

My title page contents