Cum obții ouă înroșite natural? Legenda spune că, în momentul în care Iisus era răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coș cu ouă. Efectul a fost contrar așteptărilor, aceștia chinuindu-l și mai tare pe Isus. Plângând, Maria a pus coşul la picioarele lui Hristos. Acestea s-au înroșit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui. Atunci, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”.
Ouă înroșite natural. Simplu și natural e mult mai bine
Cândva ouăle erau vopsite doar cu roșu, acesta simbolizând sângele. Astăzi, gospodinele se întrec în a vopsi ouăle în combinații cât mai ciudate, greu de realizat. Pentru că nu e tocmai indicat să apelăm la substanțe chimice, mai ales că aceste ouă sunt consumate și de către copii, bine ar fi să apelăm la metode cât mai naturale. De altfel, e mai la îndemână metoda de colorare a ouălor într-o singură culoare, fără niciun desen, fără decorații.
Ouă înroșite natural. Simplu sau complicat?
Înainte de toate, trebuie luat în calcul că vopsitul ouălor în culori naturale nu e chiar simplu. Este o muncă care implică atenție la detalii și timp. Nici rezultatul nu e tocmai de revistă, însă e unic. Fiecare va avea propria nuanță.
De reținut! Pentru a se prinde mai bine culoarea, e indicat să se folosească ouă cu coajă albă.
Ouă înroșite natural. Cu ce vopsim ouăle de Paște?
Cu coloranți vegetali. E nevoie de multă răbdare, de o bună cunoaștere a plantelor, despre cum să fie culese, fierte și stabilite proporțiile.
Ouă înroșite natural. Cum obții culoarea roșie?
– fierbi coji de ceapă roșie în multă apă, la foc mic, timp de o oră. Strecori după acest timp și adaugi zeamă de varză sau borș.
– fierbi cantități egale de coajă de crușin și de frunze de soc, într-o cantitate triplă de apă, timp de o oră. După acest timp, strecori amestecul și adaugi puțin oțet.
– fierbi coajă de mere pădurețe în apă multă, timp de 2 ore, amestecată cu zeamă de varză acră sau piatră acră.
– fierbi frunze de mesteacăn și șovârf în apă multă, după care strecori și amesteci cu oțet, pentru fixarea culorii.
– daca vrei să obții un roșu deschis, ba chiar spre roz, trebuie să le lași o noapte întreagă în suc de sfeclă roșie. Ai grijă însă, să fierbi bine ouale, deoarece sucul de sfeclă este foarte puternic și poate patrunde rapid prin coajă.
– pentru un roșu-cărămiziu, trebuie să pui la fiert într-un vas micuț, 3 linguri de boia de ardei cu o jumătate de litru de apă, pentru aproximativ 30 de minute. Scufunzi apoi ouăle (fierte în prealabil) în acest amestec și vei obține astfel, ouă de culoare roșu-cărămiziu.
De aici poți afla cum vopsesc grecii ouăle în roșu.