OUĂ ÎNROȘITE NATURAL. CUM PUTEM OBȚINE CULOAREA ROȘIE?

Cum obții ouă înroșite natural? Legenda spune că, în momentul în care Iisus era răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coș cu ouă. Efectul a fost contrar așteptărilor, aceștia chinuindu-l și mai tare pe Isus. Plângând, Maria a pus coşul la picioarele lui Hristos. Acestea s-au înroșit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui. Atunci, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”.

Ouă înroșite natural. Simplu și natural e mult mai bine

Cândva ouăle erau vopsite doar cu roșu, acesta simbolizând sângele. Astăzi, gospodinele se întrec în a vopsi ouăle în combinații cât mai ciudate, greu de realizat. Pentru că nu e tocmai indicat să apelăm la substanțe chimice, mai ales că aceste ouă sunt consumate și de către copii, bine ar fi să apelăm la metode cât mai naturale. De altfel, e mai la îndemână metoda de colorare a ouălor într-o singură culoare, fără niciun desen, fără decorații.

Ouă înroșite natural. Simplu sau complicat?

Înainte de toate, trebuie luat în calcul că vopsitul ouălor în culori naturale nu e chiar simplu. Este o muncă care implică atenție la detalii și timp. Nici rezultatul nu e tocmai de revistă, însă e unic. Fiecare va avea propria nuanță.

De reținut! Pentru a se prinde mai bine culoarea, e indicat să se folosească ouă cu coajă albă.

 

Ouă înroșite natural. Cu ce vopsim ouăle de Paște?

Cu coloranți vegetali. E nevoie de multă răbdare, de o bună cunoaștere a plantelor, despre cum să fie culese, fierte și stabilite proporțiile.

Ouă înroșite natural. Cum obții culoarea roșie?

– fierbi coji de ceapă roșie în multă apă, la foc mic, timp de o oră. Strecori după acest timp și adaugi zeamă de varză sau borș.

– fierbi cantități egale de coajă de crușin și de frunze de soc, într-o cantitate triplă de apă, timp de o oră. După acest timp, strecori amestecul și adaugi puțin oțet.

– fierbi coajă de mere pădurețe în apă multă, timp de 2 ore, amestecată cu zeamă de varză acră sau piatră acră.

– fierbi frunze de mesteacăn și șovârf în apă multă, după care strecori și amesteci cu oțet, pentru fixarea culorii.

 daca vrei să obții un roșu deschis, ba chiar spre roz, trebuie să le lași o noapte întreagă în suc de sfeclă roșie. Ai grijă însă, să fierbi bine ouale, deoarece sucul de sfeclă este foarte puternic și poate patrunde rapid prin coajă.

– pentru un roșu-cărămiziu, trebuie să pui la fiert într-un vas micuț, 3 linguri de boia de ardei cu o jumătate de litru de apă, pentru aproximativ 30 de minute. Scufunzi apoi ouăle (fierte în prealabil) în acest amestec și vei obține astfel, ouă de culoare roșu-cărămiziu.

 

De aici poți afla cum vopsesc grecii ouăle în roșu.

My title page contents