Platfusul la copii și problemele pe care le implică acesta

Platfusul la copii este des întâlnit. Pentru a încuraja formarea arcului plantar al piciorului, lasă copilul liber pentru a face multă mișcare. Este necesar să duci copilul la un ortoped pediatru numai dacă, după 3-4 ani, arcul plantar lipsește în continuare. 

Sub 3 ani, 3-4 din 10 copii sunt afectați de platfus. Dar este normal: „Lipsa arcului, de multe ori, este doar o situație de tranziție și, odată cu creșterea, bolta piciorului își ia curbura normală”, asigură dr. Gaetano Pagnotta , președintele Societății italiene de ortopedie pediatrică.

„În piciorul copilului mic, arcul plantar este ascuns de grăsime. Curbura este evidentă odată cu creșterea. În primii ani este necesară doar monitorizarea dezvoltării acestuia. Este necesar să se stabilească o vizită a unui ortoped pediatru doar dacă, după vârsta de 3-4 ani, arcul este încă absent. Pentru a înțelege, trebuie doar să privești amprenta pe care copilul o lasă pe nisip atunci când merge. Dar mai ales poziția călcâiului în timp ce copilul stă cu spatele, desculț. este arcuit așa cum trebuie, călcâiul se pliază spre interior”, adaugă medicul.

Platfusul la copii. Ce este platfusul?

Platfusul (piciorul plat) este forma cea mai frecventă a tulburărilor de statică ale piciorului: o lipsă a scobiturii labei piciorului. Părinții trebuie să acorde atenție acestei afecțiuni banale. Altfel, mersul și aspectul fizic ale copilului vor avea de suferit. Piciorul plat poate apărea din cauza unei insuficiente musculo-ligamentară (laxitate ligamentară). Dar și în cadrul rahitismului, tulburărilor de creștere, a pubertății, obezității, sedentarismului, piciorului controlateral amputat. Platfusul este o afecțiune frecventa în rândul copiilor și nu numai. Până la vârsta de 2 ani, piciorul plat este considerat fiziologic (normal). Nu se discută despre platfus.

Activitatea fizică este cel mai bun leac

Conform specialiștilor, prima măsură care stimulează dezvoltarea arcului constă în a lăsa copilul să alerge și să se joace în aer liber. Iar când este mai mare, să fie lăsat să practice activități sportive, cum ar fi atletismul, mini-basketul, înotul sau mersul pe bicicletă, care promovează dezvoltarea musculară. Sunt recomandate, de asemenea, exerciții mici zilnice: mersul vârful pe degetelor, pe călcâie, pe marginea exterioară a piciorului sau ridicarea obiectelor de pe sol cu ​​degetele de la picioare.

 

My title page contents