Probleme ortopedice din cauza obezitatii

Probleme ortopedice din cauza obezitatii. Bunicile sunt mandre ca nepotelul „pocneste de sanatate”, dar medicii ne avertizeaza ca toate acele kilograme in plus au urmari serioase. Alin Pandea (medic specialist ortopedie si traumatologie ) iti spune ce efecte are obezitatea asupra oaselor, articulatiilor si musculaturii copiilor.

In Romania, aproximativ 15%-20% din copii sunt supraponderali sau obezi, boala fiind generata in principal de alimentatie nesanatoasa (junk food, exces de dulciuri), sedentarism (prea mult timp petrecut in fata TV, computer etc), lipsa activitatilor fizice adecvate la scoala.

Obezitatea sta la baza unor boli precum diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, apnee de somn si depresie, dar si a unor afectiuni ortopedice.

Epifizioliza (deplasarea capului femural) – ce genereaza, fara tratament chirurgical, invaliditate permanenta,  este cea mai frecventa afectiune a soldului la copii si adolescenti. Boala este  cauzata de suprasolictarea articulatiei, prin greutatea excesiva.

Probleme ortopedice din cauza obezitatii. Simptome: durere inghinala, mers schiopatat, discrepanta in lungimea membrelor inferioare.
Boala Blount (angularea tibiei) – necesita corectie chirurgicala. Boala Blount se caracterizeaza prin angularea tibiei (aspect de „cracanat”) in interior, prin distrugerea cartilajului de crestere intern al tibiei.

Este progresiva si se deosebeste de aspectul normal al picioruselor copiilor pana la varsta de 1-2 ani, deoarece nu se corecteaza odata cu mersul, ci se accentueaza.

Picior plat –  afectiunea caracterizata prin prabusirea boltii piciorului poate fi insotita de durere la nivelul calcaiului si al boltii piciorului, precum si de contractura musculara. Vezi aici mai multe despre cum se trateaza piciorul plat
Afectarea abilitatilor de coordonare a miscarilor – lipsa coordonarii este cauzata de transmiterea inadecvata a semnalelor de la creier catre muschi.

Probleme ortopedice din cauza obezitatii. E plinut sau chiar obez?

Obezitatea si supraponderabilitatea reprezinta cresterea greutatii peste o valoare considerata sanatoasa in functie de sex, varsta si inaltime. Pentru a cuantifica aceste date, se foloseste indicele de masa corporala (ICM). Daca ICM este intre 85%-95%, vorbim de supraponderabilitate, ICM peste 95% inseamna obezitate.

Poti accesa acest link pentru a calcula Indicele la masa corporala pentru copii si adolescenti, in functie de varsta, sex , inaltime si greutate.

 

foto Shutterstock.com

My title page contents