Tot timpul discriminam, orice ai zice! Eu prefer masinile Ford, in locul celor de la Toyota. Aleg tarhonul in defavoarea patrunjelului si am cea mai mare colectie de muzica jazz din tara. Imi aleg foarte atent prietenii. Preferintele si gusturile ne sunt de ajutor atunci cand ne croim lumea noastra. Cum faci insa, atunci cand preferintele isi baga coada si in ceea ce priveste copiii tai? Hai sa spulberam mitul Cenusaresei!
Chiar daca toti parintii sunt de acord in ceea ce priveste iubirea in mod egal pentru toti copiii lor, cei care au mai multi copii, inevitabil, recunosc ca unul dintre ei este… favorit. Rezonezi mai bine cu el, il simti mai apropiat sau este doar cel mai mic dintre toti si simti ca trebuie sa-l protejezi mai tare.
Pe cine alegi?
In efortul de a evita favoritismul, putem cadea in capcana pe care ne-o intinde corectitudinea. Zilele trecute, la locul de joaca dintr-un mare supermarket, o mamica se plangea ca vine ziua de naste a fetei celei mari. Si ca, inevitabil, trebui sa ia doua cadouri, ca sa nu se supere cea mica. Asta mi-a amintit de copilaria mea, cand mama, ori de cate ori imi cumpara mie cate o haina „la moda”, trebuia sa cumpere una si pentru sora mea mai mica. Deloc nu-mi placea treaba asta! Eram mai mare cu doi ani decat sora mea si nu-mi placea ca mama ne imbraca la fel. Fiecare copil are nevoie de atentia cuvenita.
Fiecare e diferit
Cu alte cuvinte, ii iubesti pe toti la fel, insa e imposibil sa-i tratezi pe toti la fel. De fapt, daca ai avea timp de o mica retrospectiva, vei vedea ca am dreptate. Primul nascut va avea privilegiul unor parinti mai tineri, mai energici, pe cand al doilea copil se va bucura de parinti mai intelepti, mai maturi. Primul copil se va bucura, la un moment dat, de privilegiul de a fi singurul copil la parinti, insa fratii lui se pot numi fericiti ca au alti frati, mai mare, care sa aiba grija de el.
Fii cu bagare de seama
Asigura-te ca ii „tratezi” pe fiecare asa cum trebuie, in functie de varsta, de timpul liber si de preferintele fiecaruia. Pune-i sa rezolve treburile casei prin rotatie – astfel vei elimina din start mitul Cenusaresei. Totodata, ii vei ajuta sa priceapa ca nu e vorba doar de favoritismele voastre (cand cel mic nu e trimis sa arunce gunoiul), ci de privilegiile varstei. Lasa-i sa inteleaga ca favoritismele si privilegiile vin odata cu responsabilitatile. Un frate mai mare va primi mai multi bani de buzunar pentru ca rezolva mai multe treburi in casa.
Inima dicteaza
Corectitudinea asta de care vorbeam mai sus trebuie sa vina din inima, n-ar trebui sa fie ceva ce poate fi masurat ori cantarit. Ei trebuie sa simta ca dragostea ta e adevarata si ca, desigur, ai suficiente imbratisari pentru toata lumea.
Cum spunea bunica: dragostea unei mame care are doi copii nu se imparte. Se inmulteste!