Sarcina la peste 40 de ani

Ai peste 40 de ani si tocmai s-a intamplat minunea de a vedea doua liniute clare si stralucitoare pe testul de sarcina? Bucura-te de perioada care incepe si nu lasa nici o temere sa-ti strice fericirea pe care o traiesti!

 

In ziua de azi, tot mai multe femei sunt preocupate de cariera, de siguranta unui partener pe masura visului adolescentin, dar si sa-si asigure o stare materiala buna. Si uite asa anii trec, nu iarta pe nimeni. Iar atunci cand se intampla pur si simplu sa vezi rezultatul pozitiv pe testul de sarcina e un moment unic. El nu trebuie umbrit de niciun gand sumbru sau de vreo prejudecata legata de varsta.

Vesti bune

Vestile bune pentru tine continua. Un studiu american realizat de cercetatorii de la Universitatea din Boston sprijina femeile care decid sa devina mame la o varsta inaintata. Astfel, datele arata ca maternitatea la varste inaintate prelungeste viata. Mai exact, denomenul care face ca maternitatea tardiva sa fie corelata cu longevitatea tine de genetica. Care sunt genele care permit femeilor cu varste inaintate sa conceapa si sa nasca un copil pe cale naturala? Ei bine, sunt aceleasi care joaca un rol important in incetinirea procesului de imbatranire. Deci, dragi mamici, numai vesti grozave!

Peste 40 de ani

Daca ai peste 40 de ani si ai ramas insarcina natural, considera-te o femeie fericita. Si asta, pentru ca fertilitatea maxima a unei femei se inregistreaza intre 18 si 23 de ani. Ea se stabilizeaza apoi pe la 27-28 de ani. Apoi, pana la 30 de ani incepe treptat un declin, urmand ca dupa 40 de ani fertilitatea sa scada abrupt. Sarcina la peste 40 de ani depinde destul de mult de forma fizica. Dar si de de stilul de viata adoptat in ultimii ani. Dar chiar daca esti mandra de obiceiurile sanatoase pe care le-ai avut si pe care le ai si in prezent, uite ce trebuie sa stii.  E posibil sa intampini mici probleme de care este bine sa stii si sa fii pregatita sa le depasesti:

Oboseala

Schimbarile hormonale sunt un chin pentru oricine. Deci cu atat mai mult cu cat esti insarcinata si ai si peste 40 de ani. Acestea au loc din plin in organism si determina starile de oboseala pe care este foarte posibil sa le resimti. Cand simti ca-ti este mai greu, iesi sa faci cativa pasi intr-o mica plimbare. Tot asa, poti iesi pe balcon ca sa faci cateva exercitii de respiratie. Fructele bogate in vitamina C te-ar putea ajuta sa depasesti mai repede starea de oboseala.

Hemoroizii

Un rol important il joaca varsta: cu cat varsta este mai inaintata, cu atat incidenta de aparitie a hemoroizilor este mai mare. Cu cat primesti mai repede un diagnostic, cu atat poti preveni acutizarea lor in perioada celor noua luni. Atat in perioada sarcinii, cat si dupa nastere, include in alimentatia zilnica multe fibre vegetale.

Emotii

Fie ca esti la prima sarcina, fie ca ai mai trecut prin tot ceea ce inseamna o sarcina, starile emotionale se intensifica dupa implinirea varstei de 40 de ani. Majoritatea femeilor mature insarcinate gandesc sumbru. ”Voi avea aproape 50 de ani cand imi voi duce copilul de mana in clasa intai”, „voi mai apuca oare sa-l vad terminand facultatea?”. Nu te chinui cu astfel de ganduri si bucura-te de gandul ca vei creste un copil.

Riscurile unei sarcini la varsta matura

Dupa implinirea a 40 de ani, unele studii spun ca riscul de a naste un copil cu malformatii este mai mare. Mai precis de 2,9% fata de 1,7% pentru femeile care nasc inainte de implinirea a 35 de ani. Problemele cardiace sunt cel mai des intalnite malformatii. Pentru gravida, principalele pericole sunt: sarcina extrauterina, placenta praevia, diabetul gestational si preeclampsia. Daca este vorba despre a doua sarcina, printre probleme se numara hemoroizii, presiunea crescuta pe vezica urinara, prolapsul tesuturilor din uter si vagin.

Cum e mai exact?

Daca pana la aceasta varsta bebelusul mult-asteptat nu a aparut, fii atenta! Sansele de a ramane insarcinata pe cale naturala scad la doar 5% la fiecare ovulatie. De fapt, dupa 40 de ani, fertilitatea femeilor scade dramatic. Uneori, singura sansa de a mai ramane insarcinate este fertilizarea in vitro, o procedura medicala ce ofera sanse reale de a avea copii.

Citește pe larg despre aceasta procedura aici

 

 

 

Sursa foto: Pinterest.

My title page contents