4 motive pentru care decongestionarea casei iti va imbunatati viata

4 motive

Traim intr-o epoca in care consumam din ce in ce mai mult. Cumparam o cantitate mare de bunuri, mai mult sau mai putin folositoare, care necesita la randul lor un spatiu generos de depozitare. Totusi, azi iti aratam 4 motive pentru care decongestionarea casei iti va imbunatati viata.

 

Se pare ca am dezvoltat o obsesie pentru de detine lucruri care nu ne folosesc. Poate la momentul achizitiei traim un moment de multumire, dar foarte rar acest sentiment se pastreaza o perioada mai indelungata de timp. Urmarea fireasca a acestui fapt este strangerea unei cantitati foarte mari de lucruri, care ne sufoca locuintele dar si mediul inconjurator.

Suntem sufocati

Aceasta cantitate mare de lucruri nefolositoare se pare ca se leaga de problemele din viata noastra, deoarece sunt o sursa de stagnare.

Treci la actiune! Alege ce ramane si ce se arunci avand in minte aceste patru motive.

Decongestioneaza pentru un viitor mai luminos.

Un obiect poate fi luat in calcul pentru a fi aruncat nu doar dupa cat este de vechi sau de folositor, ci si dupa modul in care ne face sa ne simtim. Toate lucrurile pe care le detinem sunt legate de anumite amintiri. Unele dintre ele ne pot trezi insa sentimente negative. A le pastra nu inseamna decat a mentine vie o imagine trista din trecut. Aruncarea acestor obiecte echivaleaza cu o eliberare de trecut si deschiderea catre un viitor mai senin.

Decongestioneaza pentru mai putin stres si o minte linistita.

Un studiu desfasurat de UCLA’s Center on Everyday Lives and Families (CELF) a relevat faptul ca, posedarea de obiecte in exces are un efect asupra starii de spirit si stimei de sine. S-a observat un nivel crescut de cortizon (hormonul stresului) la femeile care detineau o densitate foarte mare de obiecte. Ca acestea deveneau anxioase cand in chiuveta se aduna o cantitate mare de vase de spalat. Atunci cand scapam de lucrurile care nu ne trebuie, efectul este bineinteles unul benefic, nivelul de stres reducandu-se.

Decongestioneaza pentru a munci cu mai mult spor.

Un studiu realizat la Universitatea Princeton a aratat ca aglomeratia si dezordinea ne solicita atentia, care mai departe afecteaza performanta si induce stresul. Atunci cand decongestionam si reorganizam in jurul nostru, atentia noastra e mai putin solicitata. Tot asa, procesarea informatiilor este imbunatatita si ne putem concentra mai bine. In mod natural, productivitatea este si ea imbunatatita.

Decongestioneaza pentru un somn mai bun.

Un alt studiu realizat de Pamela Thacher of St. Lawrence University a gasit o legatura intre posesia excesiva de lucruri si calitatea somnului. Persoanele care detin multe lucruri nefolositoare adorm mai greu. Mai departe, lipsa de somn afecteaza cognitia, creste nivelul de stres iar mai departe poate fi un factor pentru depresie.

 

(articol inspirat de lifehack.org)

My title page contents