Cum îi învățăm pe copii să-și prețuiască bunicii. Educația copiilor și bunicii

Cum îi învățăm pe copii să-și prețuiască bunicii. Bunicii, educația copiilor și echilibrul necesar

Cum îi învățăm pe copii să-și prețuiască bunicii și să se bucure de prezența lor? De către bunici, copiii sunt iubiți, răsfățați, amuzați, încântați de povești minunate. Bunicii au fost mereu parte din realitatea noastră. 

 

Bunicii, o prezență reconfortantă

Bunicii au fost mereu o parte din realitatea noastră. Prezența persoanelor în vârstă este de asemenea un punct reconfortant atunci când familia trece prin momente dificile, acționând ca suport emoțional. Eliberați de obligația de a educa, bunicii pot petrece timp, se pot juca, se distrează fără griji cu nepoții lor. Când părinții impun reguli prea rigide, bunicii rămân implicați în lumea jucăușă a copiilor.

Pentru adolescenți, bunicii pot fi, de asemenea, un ghid senin și mediatic în ciocnirile cu părinții, deoarece nu sunt considerați adulți simpli, ci însoțitori de călătorie. Este important să ne amintim că rolul părinților cu alegerile lor educaționale rămâne principalul punct de referință pentru copiii aflați în creștere, deoarece nu pot exista atâtea figuri de atașament.

Rolul bunicilor este deci fundamental nu numai la nivel educațional, ci mai ales în formarea sferei emoționale a copiilor. Contribuția lor la creșterea copiilor este extrem de pozitivă. Să vedem de ce:

Bunicii au mai multă răbdare și sunt mai puțin stresați decât părinții copiilor, astfel încât aceștia pot fi mai afectuoși și își pot asculta nepoții cu o mai mare empatie. De aceea, copiii se simt atașați și îi iubesc pe bunici foarte mult.

Bunicii mențin o relație emoțională mai solidă și instinctivă. Adesea, copiii se simt mai înțeleși de către ei decât de mama și tata.

Bunicii sunt mai puțin critici și tind să observe mai mult punctele forte ale nepoților, decât pe cele slabe.

Bunicii îi ajută pe nepoți să fie independenți de părinții lor.

De obicei, ei întotdeauna își apără nepoții, ajutând la atenuarea contrastelor care pot apărea între copii și părinți. Motiv pentru care copiii sunt din nou atrași de bunici și îi determină să-i iubească.

Bunicii sunt un suport emoțional pentru nepoți, în special în situații de criză familială

Bineînțeles, rolul bunicilor nu trebuie confundat niciodată cu cel al părinților. Bunicii nu trebuie să-i înlocuiască pe părinți, ci să fie o completare, o extensie a acestora. Ei trebuie să fie întotdeauna gata să ofere sprijin și sfaturi atunci când situația o cere.

Legătura dintre bunicii și nepoți este indisolubilă. Amintirile momentelor petrecute împreună vor fi de neșters și vor forma baza sferei afective în interiorul copilului. Această relație este atât de eficientă și benefică pentru ambele părți, încât țări ca Italia și Statele Unite experimentează cu metode educaționale care implică persoanele în vârstă. Există grădinițe pentru bunici și nepoți.

Copiii învață să-și prețuiască bunicii, observând că dragostea acestora este atât de intensă, încât și-o manifestă în orice mod: daruri, dulciuri, sărutări, atenții și îngrijire. Iar după ce bunicii nu mai sunt pe această lume, ceea ce lipsește nepoților nu sunt darurile, ci posibilitatea de a vorbi cu ei, de a primi sfaturi și sprijin. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care copiii trebuie să învețe să-și prețuiască bunicii.

 

 

My title page contents