De ce nu e bine să forțăm copiii să mănânce? 5 motive pentru care nu trebuie forțați

De ce nu e bine să forțăm copiii să mănânce?

Nevoile nutriționale sunt diferite pentru fiecare individ. Ele nu depind niciodată în totalitate numai de sex sau vârstă. Astfel încât, cantitatea de alimente pe care toată lumea trebuie să o ingere variază de la o persoană la alta. În ceea ce privește copiii, este foarte dificil să se stabilească de ce cantitate de hrană au nevoie aceștia, pentru că fiecare este activ în felul lui și are propriile nevoi. Cu toate acestea, niciodată aceștia nu ar trebui forțați să mănânce. Dar de ce nu e bine să forțăm copiii să mănânce?

 

1. Nu-l forța!

Forțând un copil să termine ceea ce are în farfurie, înseamnă să îl faci să mănânce mai mult decât are nevoie. Copilul se va simți forțat să mănânce, pentru a le da satisfacție celor care îl întreabă de ce nu a mâncat tot. Poate chiar pe un ton dur. Trebuie să respecți întotdeauna decizia unui copil și, în cazul în care nu vrea să mai mănânce, să înțelegi motivul.

2. De ce nu e bine să forțăm copiii să mănânce? Nu mai mănâncă cu plăcere

Când un copil este forțat să mănânce, masa de prânz (sau cina) sfârșește prin a fi o adevărată tortură. Momentul de luat masa nu va mai fi o plăcere pentru el. Copilul va fi mereu mai puțin dispus să stea la masă și va avea mai puțină răbdare să-și asculte tatăl sau mama încercând să-l facă să mănânce.

3. Momente negative

Reflectarea negativă a unui moment important, precum cel al unei mese în familie, sfârșește influențând felul în care copilul își percepe părinții.

4. Drumul spre obezitate

„Termină ceea ce ai în farfurie!” este un îndemn greșit, câtă vreme copilul nu mai vrea. În primul rând, pentru că nu este ascultat copilul și nevoile lui. Și pentru că această rutină ar putea duce în cele din urmă la excesul de greutate. Care, la rândul său, se poate transforma în obezitate.

5. De ce nu e bine să forțăm copiii să mănânce? Copilul e propriul lui stăpân

Forțarea, îl face pe copil să înțeleagă că este normal ca cineva să ia decizii cu privire la corpul lui în locul lui. El învață că nu este stăpânul propriei persoane și că este normal ca un adult să-l forțeze să facă ceva contra voinței lui. Forțându-l să mănânce, înseamnă să îl forțeze să reprime semnalele de sațietate și să facă ceva ce corpul său nu are nevoie.

6. Cum să ne comportăm atunci?

Desigur, lăsarea copiilor total liberi, să acționeze de capul lor, nu e chiar soluția ideală. În schimb, ar trebui să le oferi copiilor porții adecvate și să ții cont că nevoile lor pot varia de la o zi la alta. Mai mult, dacă alimentația este alcătuită din alimente sănătoase și naturale, copiii vor știi cât să mănânce pentru a-și satisface nevoile. Și, de ce nu, în parte și nevoile voastre, ale părinților.

My title page contents