Ce nu trebuie să obligi un copil să facă. De ce nu e bine să forțezi copilul?

Ce nu trebuie să obligi un copil să facă

Fiecare părinte vrea să fie cel mai bun exemplu pentru copilul lui sau fiecare părinte vrea să aibă cel mai bun copil. Nimic greșit, doar că teoria cu practica nu se pupă de cele mai multe ori. Dacă cel mic nu va răspunde așteptărilor voastre, nu trebuie să-l obligați să facă unele lucruri.

Iată câteva lucruri pe care nu ar trebui să-l obligi niciodată pe copilul tău să le facă:

1. Să mănânce chiar dacă el spune că nu îi este foame

Da, tu ți-ai propus să urmezi schema recomandată de medic: trei mese principale pe zi + alte două gustări, dar nu toți copiii au nevoie de atâta hrană. Cel mai bine este să adaptezi cantitatea de hrană nevoilor copilului tău. Mama îmi spune mereu că ea nu alerga cu mâncarea după noi, când eram mici. Voiam bine, nu voiam, era alegerea noastră! Ea nu se ruga. Când ne era cu adevărat foame, ceream sau ne luam singuri, dacă eram mai mari. Nu insista cu mesele, deoarece i-ai putea cauza copilului probleme de alimentație pe termen lung.

2. Să mintă

A minți este un obicei urât și greșit, care nu ar trebui să facă parte din comportamentul nostru. Nu-i cere copilului să fie complice la o minciună. La un moment dat, el se va folosi de acest obicei și împotriva ta. Dacă vrei să te scuzi de la o acțiune, dacă vrei să eviți o vizită care nu-ți face plăcere, nu te folosi de copil. Niciunul dintre părinți nu trebuie să se folosească de copil pentru a-și rezolva o problemă prin minciună. Rezolvați-vă singuri problema, ca niște părinți maturi.

3. Să pretindă că este ceva ce, de fapt, nu este

Dacă ai un copil timid, mai puțin îndrăzneț și vrei cu orice preț să se evidențieze, nu-l forța să facă ceva ce nu vrea sau nu poate. Nu-l obliga să participe la concursuri care nu-i fac plăcere și unde nu se simte în largul lui. Nu-l forța să fie îndrăzneț, dacă felul lui nu e să fie. Dar nici nu înseamnă că nu trebuie să-l ajuți, să-l încurajezi. Ai răbdare! Puțin câte puțin, el va reuși singur.

4. Să-și ceara scuze, fără să știe dacă și unde a greșit

Cunoști genul de mamă super-politicoasă care își obligă copilul non-stop să-și ceară scuze? Nimic rău, dar nu uita să-i explici unde a greșit și de ce ar trebui să-și ceară scuze. Și nu exagera, nimeni nu e perfect! Nici tu nu-ți ceri scuze chiar pentru toate lucrurile greșite.

5. Să doarmă singur, dacă nu este încă pregătit

Părinții de astăzi consideră că un copil poate să ia singur decizii. Oricât de mare sau mic ar fi, copilul tău va alege singur momentul în care să doarmă singur. Veți observa când este pregătit, nu trebuie să-l forțați. Recomandarea este valabilă și pentru decizii legate de renunțarea la suzetă sau la biberon.

6. Să facă ceva ce nu-i place

Să-ți încurajezi copilul este recomandat, să-l susții și să-l îndemni să încerce să facă ceva, de asemenea. Dar dacă el vrea totuși să renunțe, nu e cazul să insiști. Poate acea acțiune nu are finalitate, poate el nu se simte capabil să o ducă la bun sfârșit. În momentul în care copilul tău va avea o pasiune, va depune tot efortul pentru a o practica și va deveni din ce în ce mai bun când ceva îi place.

My title page contents