Tristetea la copii. De ce un copil are nevoie de siguranta?

Tristetea la copii. De ce un copil are nevoie de siguranta?

Tristetea la copii. Daca esti parinte, stim ca nu iti doresti ca al tau copil sa fie trist. Cand acesta se simte respins sau furios, din cauza ca un lucru nu a iesit asa cum si-a dorit, reactiile pot fi surprinzatoare. Tu, ca parinte, poti incerca sa repari cumva totul si sa ii redai bucuria.

 

Chiar daca reactia initiala ar fi sa ii pui o multime de intrebari in legatura cu ce l-a suparat, nu de asta are neaparata nevoie. Si nici nu trebuie ca tu sa rezolvi situatia. Copilul tau are nevoie de tine.

Tristetea si siguranta la copii

Copilul are nevoie sa se simta in siguranta. Sa isi poata manifesta emotiile. Este greu, deoarece multi parinti se simt ei insisi inconfortabil, cand copiii lor sunt tristi. Prin transfer, suferinta copilului devine suferinta parintelui. Dar nu aceasta este calea.

Tristetea la copii. De ce un copil are nevoie de siguranta?

Creeaza un spatiu sigur pentru copilul tau in astfel de situatii, tinand cont de aceste 3 lucruri:

Nu minimiza ceea ce simte.

„Nu poate sa fie asa de grav”, „Faci din tantar armasar” sau „Daca asta e cea mai mare problema a ta, inseamna ca esti noros”. Sunt afirmatii prin care parintele desconsidera importanta problemelor copilului. Ceea ce pentru un adult este un mizilic, pentru un copil poate insemna o catastrofa.

Tristetea = neincredere

Cand parintele nu acorda credit emotiilor copilului, ii stirbeste acestuia increderea in ceea ce simte, sau ii poate da impresia ca parintelui nu ii pasa, afectand relatia dintre cei doi.

In loc sa minimizezi gravitatea situatiei, mai bine ii impartasesti un moment similar din viata ta si modul cum te-ai simtit tu atunci. Este important ca un copil sa se simta inteles, si ca parintele empatizeaza cu el. In acest mod se creeaza conectare.

Nu incerca sa rezolvi tu situatia.

Nu o suna pe mama copilului cu care a avut o disputa la scoala, nici pe invatatoare daca a luat o nota mai mica. Poate parea ca un parinte asta are de facut, sa ia atitudine si sa rezolve problema, dar nu este raspunsul potrivit.

Copiii au nevoie de lectii

Copiii trebuie sa invete sa rezolve singuri ce se poate rezolva. Sau pur si simplu sa accepte, ca sunt momente, cand lucrurile merg mai putin bine. Incercand sa rezolvi problema in locul copilului, ii transmiti ideea ca sentimentele negative trebuie evitate indiferent de cost. Copilul se va simti inconfortabil cand lucrurile nu merg in directia pe care si-o doreste.

Emotiile negative sunt normale

Copilul trebuie sa stie ca si emotiile negative sunt parte din viata, dar ca sunt temporare. In astfel de momente, cel mai bine este sa creezi spatiu si sa il ajuti, sa nu se lasa prada emotiilor negative. Parintele trebuie sa isi pastreze calmul, si sa nu preia din starea copilului.

Nu il izola.

Cand un copil isi manifesta emotiile negativ, nu il izola! Nu il trimite in camera lui pana se calmeaza. Altfel, ii vei transmite mesajul ca emotiile negative au consecinte. De asemenea, sunt copii care vor disimula starile negative din frica de izolare, asociata de multe ori cu singuratatea si abandonul.

Esti ok!

Familia trebuie sa ii dea sentimentul copilului ca este in siguranta. Acasa, e in regula sa manifeste emotii negative. Izolarea conditioneaza acceptarea. Copilul va percepe mesajul ca, poate fi iubit numai cand este bun. Asa ca, in loc sa izolezi, conectati-va. Invita-ti copilul furios, enervat sau frustrat sa stea impreuna cu tine. Jucati un joc, gatiti ceva, uitati-va la un film. Spune-i ca esti acolo sa il asculti, cand va fi pregatit sa vorbeasca.

 

My title page contents