De ce își resping copiii părinții. Iată ce trebuie să faci

de ce copiii îsi resping părinții

Ți s-a întâmplat să te simți respinsă de propriul tău copil? Ei bine, trebuie să știi că  dispoziția micuțului tău se schimbă frecvent, mai ales la vârsta preșcolară. Și totuși, de ce copiii își resping părinții?

Există serie de explicații și motive în spatele acestui comportament, subliniază specialiștii.

Nu îți fă griji! Pentru fiecare motiv ți-am pregătit și o listă cu soluții.

De ce copiii își resping părinții: Vârste problematice

Dispoziția preșcolarilor se schimbă foarte repede. Nu mai vrea să fie îmbrățișat, îți respinge semnele de afecțiune, sau chiar te împinge. Îți sună cunoscut?

Psihologii sunt de părere că cea mai bună soluție este să aștepți ca aceste manifestări să se liniștească, să accepți situația apoi să încerci să îți dai seama ce ar putea să încerce să îți comunice.

Un alt interval foarte problematic? Semnele de rebeliune și respingere se accentuează în jurul vârstei de 8-10 ani. Aceasta este o perioadă în care copilul, fie el fată sau băiat, începe să își caute independența față de părinți.

Mai mult, este intervalul în care se pregătește terenul pentru adolescent. Atitudinea și modul în care reacționezi acum va avea consecințe pe termen lung!

De ce copiii își resping părinții: Cauze și soluții

Cel mai bine este să respecti comportamentul copilului tău, chiar dacă vorbim de respingere și de faptul că și sentimentele tale sunt rănite.

Încearcă să analizezi fiecare dintre aceste cauze de fiecare dată prin prisma respectului și a empatiei față de reacția copilului tău.

Iată o listă cu cele mai frecvente cauze ale acestui comportament și soluțiile pentru fiecare dintre ele, întocmită de BabyCenter.

Teama de abandon

De multe ori copii apelează la respingere pentru a semnala faptul că au nevoie de tine. Că sunt supărați pentru că nu le oferi suficientă atenție.

Situația este și mai acută în cazul copiilor care au trecut printr-un episod de abandon. Ei vor păstra această teamă pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, respingerea apare ca o anti-reacție la  potențiala suferință.

Ce poți face: Încearcă să petreci cât mai mult timp cu micuțul tău, jucați-vă împreună, creați amintiri. Un spațiu sigur, plin de afecțiune și faptul că știe că ești prezentă în viața lui vor reduce episoadele de respingere.

Copilul se simte rău sau are o zi proastă

Uneori, explicația unei reacții de respingere poate fi foarte simplă. Asemeni adulților și copii au momente în care se simt triști sau dezamăgiți.

Ce poți face: Respectă-i dorința de a fi trist, dar asigură-l că ești alături de el dacă are nevoie de orice.

Îmbrățișările neașteptate sunt și ele o bună soluție.

Consecință a accesele de furie

Dacă tocmai a trecut printr-un acces de furie, copilul tău poate avea tendința să te respingă. Mai ales dacă a și fost certat sau chiar pedepsit pentru aceste ieșiri. Este și normal! Uneori, acste manifestări se datorează și stării de oboseală care intervine în urma unui acces de furie.

Ce poți face: Trebuie să îi oferi copilului un spațiu în care să se simtă în siguranță. Asigură-l că nu ești supărată și că ai încredere în el.

Copilul poate fi supărat pe tine

De foarte multe ori, respingerea este însoțită de o stare de supărare. Uneori, cel mic îți poate respinge afecțiunea tocmai pentru că este supărat pe tine.

Ce poți face: Chiar dacă nu îți dai seama cu exactitate ce anume l-ar putea supăra, încearcă șă îi pui întrebări și să nu îi judeci reacțiile. Prin intermediul dialogului veți reuși să rezolvați orice formă de supărare sau conflict!

Începe să își caute indepdența

Începând cu vârsta d 3-4 ani, copilul începe să exploreze și să înceapă să facă tot mai multe lucruri singur. Fie că vorbim de faptul că se poate mânca fără ajutor sau că începe să își descopere pasiunile, acesta începe să își dezvolte personalitatea și independența.

Respingerea afecțiunii poate fi o formă de exprimare a propriei independențe!

Ce poți face: Încearcă să îi arăți afecțiune în momentele în care este implicat în activitățile sale favorite.

Sprijinul emoțional pe care i-l oferi pentru hobbyuri și orice alte interese va fi util în ameliorarea acestui comportament de respingere. Este important ca micuțul tău să simtă că este respectat și apreciat pentru alegerile sale!

My title page contents