Țipi la copilul tău? Părinții care țipă vor avea copii deprimați și cu probleme

Țipi la copilul tău? Părinții care țipă vor avea copii deprimați și cu probleme

Țipi la copilul tău? Ridicați puțin vocea… sau țipați cât vă țin plămânii? Deși prima variantă este mai acceptabilă, ambele lasă urme negative asupra copilului. În plus, a apela la această metodă pentru rezolvarea unei probleme, nu este deloc productivă și nici o metodă educațională de luat drept model.

 

 

Situațiile care îi determină pe părinți să țipe sunt multe, dar epuizarea nervoasă e una din principalele cauze. Cei mai mulți părinți recunosc că de cele mai multe ori aceștia țipă pentru că sunt prea obosiți și stresați. De aceea, aceștia își pierd foarte ușor răbdarea cu copilul. Dacă în teorie pare că părinții țipă din cauza copilului neascultător, în practică lucrurile stau diferit. Un adult care țipă, de fapt, demonstrează incapacitatea de a face față situației, probabil pentru că resursele cognitive și emoționale sunt epuizate.

Părinții care țipă vor avea copii deprimați și cu probleme, conform științei

Un specialist american a făcut un studiu pe aproximativ 1000 de familii. Concluzia lui a fost că trebuie evitat acest comportament, deoarece copiii vor avea probleme. Părinții obosiți, tracasați, după o zi de muncă, în loc să petreacă timp (din puținul pe care îl mai au la dispoziție) de calitate cu copiii lor, aceștia se simt doborâți din start. Din nefericire, faptul că ei aleg să ridice vocea, ba chiar să țipe, nu e o certitudine că aceasta e soluția mereu valabilă pentru restabilirea liniștii, a calmului dintre părinți și copii.

Consecințele țipatului la copii

Conform informațiilor de pe www.medicitalia.it, Dr. Wang (Universitatea din Pittsburgh) este autorul unui studiu făcut pe 976 de familii americane, timp de 2 ani (timp în care se țipa zilnic, ca metodă de educație). Acesta a descoperit probleme comportamentale la băieții de 13 ani, iar la cei de 14 ani de depresie.

Când un părinte țipă, copilul își imaginează că ceva nu e în regulă cu el. Se declanșează frica și totodată, el va crede că părintele care țipă la el nu-l mai iubește la fel de mult ca înainte.

Deși părintele crede că țipând va potoli copilul și va reduce problemele create, lucrurile stau exact invers. Strigătele părintelui asupra copilului tind să agraveze neascultarea. Tot în urma studiului făcut s-a demonstrat că nici măcar oferirea de afecțiune imediat după momentul de criză nu a anulat impactul pe care l-a avut țipătul asupra copilului.

Un alt studiu, de data aceasta realizat de un grup de psihiatri de la Harvard Medical School, a dus problema mai departe. Rezultatele studiului avertizează că abuzul verbal, cum ar fi strigăte și umilință, pot modifica în mod semnificativ și permanent structura creierului pentru sugari .

Acești cercetători au analizat creierul a 51 copii care au primit tratament psihiatric. Apoi l-au comparat cu creierul a 97 de copii sănătoși. Așa au descoperit că abandonarea, pedeapsa corporală și disciplina verbală au determinat o reducere semnificativă a „cablului“, format din celule nervoase care leagă cele doua emisfere ale creierului.

Așa cum știți, copiii sunt oglinda noastră.

Ei vor fi ceea ce noi suntem, iar dacă noi înșine suntem agresivi, cum putem aștepta de la copiii noștri să aibă un comportament bun și calm?

Încearcă să nu fii impulsiv și numără până la zece, chiar și până la o sută, dacă este necesar, înainte de a lua decizii pripite și impulsive cu privire la comportamentul greșit al copilului.

Nu uita mixul de 3 stări, cu care trebuie să interacționezi:

  • coerență
  • educație
  • calm

Copiii trebuie să aibă reguli de urmat și să știe ce este bine să facă și ce nu este. În plus, trebuie să știe că orice acțiune greșită va corespunde reacției noastre corecte, o pedeapsă. Este mai bine să puneți pe farfurie imediat ce se va întâmpla dacă „pierdeți” regulile. În acest fel evitați orice scenarii ulterioare.

De ce țipătul afectează atât de mult copiii?

Când copiii sunt mici nu înțeleg diferența dintre o stare a părintelui cauzată de stres și posibilitatea ca acesta să nu-l mai iubească. Neștiind diferența, copilul se poate confrunta cu un sentiment puternic de anxietate și stres. De fapt, cercetătorii cred că schimbările în structura creierului provin în urma eliberării excesive a cortizolului, hormonului de stres, în primii ani de viață.
Copiii și adolescenții care au crescut într-un mediu în care țipetele erau la ordinea zilei sunt de două ori mai predispuși în a avea o activitate anormală a creierului. În unele cazuri, această activitate a fost chiar comparată cu cea a persoanelor care suferă de epilepsie.

Cum să nu mai țipi la copiii tăi?

– Țipi – pierzi controlul. 

Țipetele nu sunt o strategie educațională sau disciplinară, ci un semn că situația este în afara controlului. Dacă ești conștient de această diferență, vei putea să te descurci mai bine cu situația.

– Țipi – când se întâmplă mai mult și mai des? 

Cercetătorii au descoperit că părinții țipă de multe ori la anumite ore ale zilei, cum ar fi timpul micului dejun, înainte de a merge la școală sau seara. Identificarea acestui model îți va permite să descoperi cauzele care stau la baza comportamentului tău, care, în general, tind să fie grăbite, stresate sau obositoare.

– Țipi – ai nevoie de timp pentru relaxare.

Este important ca părinții să fie atenți la semne, atunci când pierd controlul. Acordă-ți câteva minute pentru a te liniști, înainte de a lăsa creierul emoțional să preia controlul. Respiră adânc și, dacă este necesar, părăsește camera.

– Țipi – Nu trebuie să ai așteptări prea mari. 

Uneori frustrarea provine din diferența dintre așteptări și realitate. Este posibil să te simțiți frustrat pentru că te-ai așteptat să-și facă temele copilul tău, de exemplu, și nu a făcut acest lucru. Prin urmare, este uneori convenabil să-ți amintești că el este doar un copil și nu face anumite lucruri special să te supere, ci pentru că el trebuie încă să se maturizeze.

– Țipi -Nu te simți vinovat/ă!

În orice caz, niciodată nu te simții vinovat/ă, deoarece acest sentiment rău poate crește doar tensiunea. Oricine poate scăpa din când în când un țipăt, trebuie să te asiguri doar că nu devine un obicei. A fi părinte nu este ușor și nu trebuie să vă așteptați să fiți perfecți. Asigurați-vă doar, că întotdeauna veți acționa în cel mai potrivit fel.

 

 

My title page contents