Cum să calmezi un copil agitat – 5 moduri eficiente de calmare

cum să calmezi un copil agitat

Până și cel mai cuminte copil are momente cât este puțin agitat. În momentul în care nu pot articula prin cuvinte ceea ce își doresc sau au nevoie, foarte mulți copii apelează la manifestări fizice. Încep să alerge, să nu mai aibă stare. Altfel spus, se instalează o binescunoscută stare de agitație. Află cum să calmezi un copil agitat în mod eficient. O abordare calmă care te va ajuta să îl liniștești pe cel mic!

Din păcate nu există clase de anger-management pentru preșcolari. Însă, înainte de toate, trebuie să știi că această stare de agitație nu este una deliberate – cel mai adesea este un mod de comunicare pentru copilul tău. În plus, agitația nu este neapărat un lucru rău, atât timp cât nu devine un obicei.

Este foarte important să îți înveți copilul cum să își rezolve problemele de comunicare. Tu, ca părinte, trebuie să acționezi asemeni unui ghid – care îl ajută să își țină sub control impulsurile și să își înțeleagă emoțiile.

Urmează aceste 5 metode eficiente de calmare ale unui copil agitat!

1. Ajută-l să își dea seama ce simte

Începe să vorbești cu el pe un ton calm. Întreabă-l dacă îl deranjează ceva anume și ce poți face. Psihologii sublinează faptul că, asemeni adulților, copii trec printr-o largă varietate de emoții. Aceștia trebuie învățați de părinți să le recunoască și cum le pot ține sub control, mai ales dacă este vorba de agitație sau supărare.

Păstrează un ton calm și pune-i întrebări precum: Ești supărat pe mine? Te –ai speriat de ceva anume? Te simți trist? Astfel vei reuși să calmezi un copil agitat în doar câteva minute!

2. Învață-l cum se poate liniști

În aceste momente de agitație și supărare, tehnicile de respirație pot fi foarte utile pentru a ține sub control supărarea și plânsul. Încearcă să îți înveți copilul această metodă de liniștire. Pune mâna pe piept și spune-i să te imite, în timp ce respiri încet.

Mâna plasată pe piept funcționează ca un semnal vizual la care poți recurge de fiecare dată când observi că este supărat sau agitat.

Astfel, îi amintești să ia o pauză de orice îl deranjează și îl scoți din acea situație. Câteva serii de respirații îl vor ajuta să înțeleagă faptul că uneori este bine să te îndepărtezi de o anumită stare pentru a reuși să te aduni.

3. O sesiune de brainstorming pentru a găsi soluții

Dacă micuțul tău nu își găsește încă cuvintele și expresiile pentru a se exprima într-un mod calm și articulat, este responsabilitatea ta să îl înveți.

Cum să calmezi un copil agitat? Copiilor le face mare plăcere să se joace și să reconstituie anumite momente. Poți folosi această plăcere pentru a-I învăța care sunt lucrurile sau situațiile care generează o stare de agitație sau supărare.

Faceți o sesiune de brainstorming pentru a-și aminti ce anume îl supără și pentru a găsi soluții. Încearcă să puneți în aplicare acele soluții în momentul respectiv. Găsește un motiv de joacă și roagă-l să își imagineze cum se poate liniști.

4. O pauză de la televizor și desene animate

De multe ori, copiii sunt expuși la un comportament agresiv sau violent prin intermediul desenelor animate sau a jocurilor video. Dacă observi că cel mic este agitat și agresiv în mod constat o soluție ar putea fi limitarea expunerii la televizor.

În momentul în care observi o situație sau limbaj violent la desene animate explică-i imediat că un asemenea comportament nu este acceptabil și că nu rezolvă nicio problemă!

Mizează pe desene animate, cărți și jocuri care promovează valori pozitive.

5. Exerciții de încordare și de relaxare

Este important să nu tolerezi un comportament agresiv sau agitat sub nicio formă. Ca orice alt aspect al parentingului, consistența este esențială. Singurul mod în care îți înveți copilul că nu este bine să fie agresiv sau agitat este să îl faci să înțeleagă faptul că nu este o regulă a casei și că violența nu este acceptată.

Propune-i câteva exerciții în care trece prin momente de relaxare și de încordare, consecutiv. De exemplu, vă puteți imagina că ridicați ceva greu, iar apoi vă relaxați. Astfel, îl înveți importanța auto-controlului!

Și nu îl ultimul rând este important să îți ții propria supărare sau agitație sub contro. Copilul tău învața cele mai multe lucruri din felul în care te vede că acționezi.

Un copil agresiv poate trezi de multe ori supărarea și agresivitatea propriilor părinți, tocmai de asta este important să folosești o voce calmă, să nu țipi și să nu îl lovești. Un astfel de comportament va avea un impact mai mare asupra lui!

My title page contents