SOS! Urgenta emotionala! Atunci cand esti parinte, incerci sa ai la indemana trucuri pe care sa le pui in practica. Oricand. Oriunde. Atunci cand copiii se lovesc, cand sunt tristi sau, mai ales, atunci cand au „urgente” emotionale.

 

Daca te simti exasperat de aceste momente, ia aminte. Toti parintii simt ca nu mai pot. Toti parintii simt ca nu se descurca uneori in astfel de momente. Insa nu uita: cresterea copiilor este o munca emotionala!

Treaba de suflet

Copiii, la fel ca si noi, au si momente proaste. Momente in care adopta un comportament suparator. Draga parinte, sa stii ca nu in totalitate vina ta.  Aceste lucruri pur si simplu se intampla!

Iti poti imbunatati viata de parinte prin anticiparea situatiilor de urgenta emotionala si experimentarea unor strategii care sa te mentina calm. Departe de reactii precum: tipatul, violenta, rusinea sau vina.

Job de parinte

Tu, in calitate de parinte, trebuie sa ai un echilibru al tau. Bazat pe rabdare. E nevoie sa ai un punct de sprijin. Sa te poti baza pe ceva, pentru ca si asa, la un moment dat te vei confrunta cu momente in care propriul comportament iti scapa de sub control.

Cum controlezi o urgenta emotionala?

Primul pas este sa recunosti faptul ca al tau copil te va impinge la limita rabdarii mereu. Si acum si cand va avea 20 de ani.

Al doilea pas este sa-ti amintesti ca ai posibilitatea de a experimenta. Invatarea se bazeaza cel mai mult pe incercarea lucrurilor noi! Nu-ti face o strategie din asta, dar rezerva-ti timp pentru a incerca lucrurile si a le vedea. Poate o noua strategie nu va functiona de prima data cand o vei pune in aplicare, dar astfel vei invata ceva.

Uite cum:

Intinde-te!

Ori de cate ori simti ca nu mai ai rabdare, intinde-te. Trebuie sa ai foarte mult curaj sa faci asta in supermarket, dar cand esti acasa, intinde-te si trage adanc aer in piept.

Cand te intinzi, transmiti automat copilului tau faptul ca ti-ai abandonat agenda. Cu toate acestea, in ciuda situatiei salbatice, nu incerca sa controlezi ceva chiar acum. Tu nu ai plecat de langa copilul tau, pur si simplu iti acorzi un moment in care eviti sa tipi, sa ceri explicatii sau sa iti dai seama cine si cum a gresit.

E totul ok!

Este ok sa stai intinsa, sa te gandesti la cine esti si sa gasesti o metoda calma si rationala in care sa actionezi. Atata timp cat cei mici nu au urgenta nevoie de tine, iti poti aloca cateva minute in care sa petreci timp cu tine. Daca cel mic este pe scaun si continua sa planga la masa, pune-l incet pe podea. Tot asa, daca crizele lui incep in timpul baii, ia-l din cada, infasoara-l intr-un prosop si lungeste-te iar.

Ce se intampla atunci cand nu-ti faci probleme?

Ei bine, prin lipsa atitudinii de lupta, compensata cu un moment de relaxare, corpul se detensioneaza. Fie ca e prin ras, plans sau chiar prin tremurat. Te poate ajuta si mai mult sa te gandesti la cineva care te iubeste sau sa-ti imaginezi chipul unei persoane dragi tie. Prioritar pentru tine este sa nu ranesti pe nimeni, indiferent ca vorbim de violenta fizica sau de limbaj.

Si copiii?

Astfel, incet, incet, copiii vor gasi o modalitate de a se conecta cu tine. Ei vor veni, in cele din urma, sa vada ce se intampla. Isi vor dori o conexiune la fel de mult ca si tine. Atunci cand nu esti activ, perspectivele lor pentru conectare sunt mai bune. In general, parintii isi doresc sa fie constant acolo pentru copiii lor, iar acest lucru poate dauna comunicarii.

Functioneaza?

Nimeni nu poate garanta ca acest experiment iti va aduce rezultate wow, insa este ideal sa incepi sa inveti din propriile greseli si sa castigi experienta. Dar indiferent ce se intampla, îti va „scurtcircuita” momentele grele pe care sperai sa le eviti si te aduce intr-o stare proaspata. Astfel vei fi un elev. Si vei fi capabil sa te mangai pe spate pentru dorinta ta de a experimenta si determinarea de a descoperi o strategie care sa functioneze.

My title page contents