Scleroterapia și terapia laser – cele mai eficiente metode de tratament pentru venectazii (vase superficial vizibile) – Dacă varicele reprezintă o patologie chirurgicală severă, venectaziile sunt afecțiuni vasculare care interferează cu considerentul estetic și beneficiază de metode de tratament diferite.
Despre cele mai eficiente metode de tratament pentru venectazii, ne vorbește Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București, Doctor în științe medicale si Expert Terapii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie.
Scleroterapia și terapia laser sunt cele mai eficiente metode de tratament pentru venectazii (vase superficial vizibile și se adresează persoanelor care doresc să îndepărteze aspectul inestetic al venelor superficiale de pe picioare sau alte zone ale corpului, atât femeilor, cât și bărbaților preocupați de frumusețea și sănătatea pielii, cu redarea structurilor și integrarea unei atitudini pline de încredere! Aceste proceduri sunt potrivite pentru pacienții care suferă de vene varicoase sau de vene spider, care sunt vase de sânge dilatate și vizibile pe suprafața pielii. Scleroterapia și terapia laser sunt proceduri minim invazive și sigure, care pot fi efectuate în cabinetul medicului sau într-o clinică specializată precum Skinmed Clinic. În general, aceste proceduri sunt recomandate persoanelor care sunt sănătoase din punct de vedere medical și care nu prezintă alte probleme de sănătate care ar putea să le afecteze capacitatea de a se vindeca în urma procedurilor.
Dr. Amalia Anghel: “În doar două-trei luni, cu numai două-trei ședințe de scleroterapie combinată în cadrul unui protocol terapeutic cu ședințe de laserterapie, puteți redobândi aspectul uniform lipsit de vascularizație vizibilă.”
* De ce alegem experții Skinmed Clinic?
Experții Skinmed Clinic au o vastă experiență în tratamentele estetice minim invazive și sunt în permanență în contact cu ultimele informații atât la nivel național, cât și internațional cu privire la tratamentele și tehnologiile nou apărute. Prin filtrul experienței, ei aleg cele mai eficiente și lipsite de riscuri produse și tehnologii pentru pacienții noștri. „În timpul consultării, medicul specialist trebuie să explice procedurile și opțiunile disponibile, să discute rezultatele potențiale și așteptate, să răspundă la orice întrebări pe care pacientul le poate avea și să se asigure că acesta înțelege riscurile potențiale asociate procedurii. O discuție amănunțită ar trebui să se concentreze și asupra oricăror așteptări pe care pacientul le poate avea cu privire la rezultatul tratamentului. În cele din urmă, expertul Skinmed va oferi instrucțiuni clare pentru îngrijirea înainte și după procedură”, spune medicul.
Beneficii scleroterapia și terapia laser
*Eliminarea aspectului inestetic: Scleroterapia și terapia laser pot ajuta la eliminarea aspectului inestetic al venelor superficiale, care poate fi jenant sau deranjant pentru pacienți.
*Îmbunătățirea aspectului pielii: După tratament, aspectul pielii poate fi îmbunătățit semnificativ, ajutând pacienții să se simtă mai încrezători în propriul corp.
*Rezultate durabile: Scleroterapia și terapia laser oferă rezultate durabile, ceea ce înseamnă că vasele de sânge tratate nu vor reapărea.
*Proceduri minim invazive: Scleroterapia și terapia laser sunt proceduri minim invazive, care nu necesită anestezie generală sau perioade lungi de recuperare.
*Siguranță: Scleroterapia și terapia laser sunt proceduri sigure, cu risc scăzut de complicații sau efecte secundare.
*Accesibilitate: Scleroterapia și terapia laser sunt disponibile la Skinmed Clinic și sunt destul de accesibile pentru majoritatea pacienților.
Diferența dintre venectazii și varice
Venectaziile (vasele superficial vizibile) trebuie diferențiate de varice. Deşi sunt ambele afecţiuni vasculare, ele afectează vase sangvine de calibru diferit şi beneficiază de metode de tratament diferite.
Varicele reprezintă dilataţii ale venelor şi reprezintă o patologie chirurgicală severă, care poate avea un serios impact asupra stării de sănătate prin seria de complicaţii pe care o poate antrena dacă este lăsată netratată (tromboză venoasă profundă şi superficială, ulcerul varicos, modificări trofice ale pielii: lipodermatoscleroza, dermatita eritematoasă, atrofia albă).
Venectaziile reprezintă dilataţii superficiale ale unor vase sangvine de calibru redus (venule şi capilare), situate intradermic sau subdermic. Ele pot fi: telangiectazii adică venule intradermice cu diametru mai mare de 1 mm și vene reticulare – venule subdermice cu diametru mai mare de 3 mm.
Venectaziile, care se pot localiza cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare sau la nivelul feţei, se prezintă sub forma unor linii albastre sau roşii, mai scurte sau mai lungi, fine, având un aspect asemănător pânzei de păianjen sau aspect de stelută vasculară. Cel mai frecvent venectaziile apar pe partea externă a coapselor şi a gambelor şi pot forma în timp adevărate reţele, a căror coloraţie variază în funcţie de profunzimea lor. Venectaziile au un potenţial de extindere destul de mare, în special în prezenţa unor factori favorizanţi.
Cauzele apariției venectaziilor
În etiopatogenia venectaziilor este incriminată, pe de o parte predispoziţia genetică şi patologia hormonală iar, pe de altă parte, acţiunea unor factori precipitanţi.
- Predispoziţia genetică acţionează în aproximativ 99% din cazuri, alături de patologia hormonală asociată, astfel că principalele victime ale acestei afecţiuni sunt femeile. Combinaţia hormonală prezentă la femei tinde să relaxeze pereţii vaselor, astfel că variaţiile înregistrate prin administrarea de contraceptive orale şi alte medicamente care conţin estrogeni şi progesteron, sarcina şi instalarea menopauzei, cresc riscul de apariţie a venectaziilor;
- Orostatismul prelugit (statul în picioare pentru o perioadă lungă de timp);
- Expunerea excesivă la soare;
- Consumul de alcool şi fumatul cresc riscul apariţiei venectaziilor;
- Persoanele supraponderale, cu un regim alimentar dezechilibrat sunt predispuse la apariţia venectaziilor.
- Unii specialişti incriminează epilarea cu ceară fierbinte, băile fierbinţi şi sauna, ca fiind factori predispozanţi ai apariţiei venectaziilor.
Venectaziile, prin absenţa unei simptomatologii subiective caracteristice, pun mai mult probleme de ordin estetic, astfel că tratamentul lor a constituit întotdeauna o provocare pentru chirurgul plastician, medicul flebolog sau medicul dermatolog.
Metode de tratament pentru venectazii
În tratamentul venectaziilor, există două categorii de variante terapeutice: scleroterapia şi tratamentele laser.
“Înainte de luarea oricărei decizii terapeutice, istoricul pacientei cu venectazii trebuie clarificat cu atenţie, deoarece prezenţa, alături de venectazii a venelor varicoase, impune tratamentul chirurgical al venelor varicoase şi abia apoi al venectaziilor. Neglijarea acestui aspect şi tratarea venectaziilor fără sancţionarea chirurgicală a varicelor duce la insuccesul tratării venectaziilor, care vor recidiva, în condiţiile persistenţei insuficienţei venoase cronice.
De elecție în tratamentul venelor reticulare este procedura numită scleroterapie.”, spune medicul specialist.
Ce este scleroterapia?
Scleroterapia este definită ca metodă prin care se injectează în interiorul lumenului venos o substanţă cu caracter iritant, care induce alterări ireversibile la nivelul peretelui vascular, urmate de fibroza vasului respectiv, realizarea unui cordon fibros şi închiderea lumenului acestuia. În mod teoretic, orice substanţă poate fi folosită pentru scleroterapie. “La ora actuală, există o gamă largă de agenți sclerozanți de tipul Etoxisclerol, Polidocanol. Selectarea agentului sclerozant și a concentrației utilizate pentru scleroterapie este dictată în primul rând de calibrul (diametrul) venectaziilor, dar şi de preferinţa medicului flebolog (fiecare specialist va alege produsul cu a cărui uitilizare a obţinut cele mai bune rezultate).
În cazul în care nu există probleme de sănătate semnificative ale pacientei, evaluarea timpilor de coagulare anterior scleroterapiei este suficienta.”, explică Dr. Amalia Anghel.
Scleroterapia ca procedură se efectuează în regim de ambulatoriu. Preprocedural este necesară o ecografie venoasă Doppler pentru a putea realiza o hartă a venectaziilor și pentru a confirma sau infirma existența unei incompetențe valvulare safeniene.
Cum decurge tratamentul scleroterapeutic?
Procedura nu necesită anestezie (cel mult aplicare locală de gheață) şi are un minim disconfort local. Dr. Amalia Anghel: “Se marchează cu un marker special locurile de injectare sau se folosește un transiluminator care evidențiază traiectul venos. Pacienta este aşezată în decubit dorsal, iar după aseptizarea/sterilizarea tegumentelor cu Clorhexidina soluție, se injectează intralumenal venos agentul sclerozant cu un ac foarte fin. Agentul sclerozant va produce o inflamație la nivelul endoteliului vascular, care va determina apariția unui cordon fibros, în timp obliterarea lumenului venos și sclerozarea vasului. Odată cu injectarea agentului sclerozant venectazia prezintă o colorație albă pentru câteva minute.
Postoprocedural, pacienta va purta ciorapi compresivi timp de 4 săptămâni şi i se vor administra antiinflamatoare orale sau în preparate topice locale şi uneori chiar tratament anticoagulant (Clexane, Fraxiparină). Se recomandă mobilizarea precoce şi mersul pe jos, fără a efectua efort fizic intens. O şedință de scleroterapie poate dura între 15-60 minute”.
Riscurile și efectele secundare ale scleroterapiei
Complicațiile posibile în urma scleroterapiei sunt: tromboza superficială sau profundă, necroza cutanată, cicatrice inestetică, hiperpigmentare reziduală temporară, reacții alergice, neoangiogeneză, eritem inflamator (roşeață), echimoză (învinețire), prurit (mâncărime) local. “Reacțiile adverse sunt rare, în condițiile efectuării standardizate a acestei proceduri, de către personal medical specializat şi în urma anamnezei/consultației medicale preprocedură, prin care se notează istoricul pacientului şi eventualele contraindicații absolute/relative.
Scleroterapia va îmbunătăți semnificativ aspectul membrului inferior afectat. Pentru un tratament eficient pot fi necesare 3-6 şedințe la interval de 4-6 săptamâni, astfel că aspectul uniform lipsit de vascularizație vizibilă, este restabilit.”, adaugă medicul.
Contraindicațiile scleroterapiei:
- vene varicoase mari dilatate cu reflux masiv (indicație de tratament chirurgical)
- tromboflebita acută
- alergie la substanța sclerozantă
- pacienți imobilizați
- sarcina și alăptare
Terapia laser împotriva telangiectaziilor
Laserul este de elecție ca procedură terapeutică în cazul telangiectaziilor, care sunt prea mici pentru a fi puncționate și injectate.
Terapia laser utilizată în tratamentul afecţiunilor vasculare a luat avânt în ultimii ani, odată cu dezvoltarea laserului care să producă lungimi de undă necesare tratării venectaziilor (lungime de undă mai bine absorbită de hemoglobina din vasul de sânge decât de ţesuturile învecinate, penetrabilitate până la nivelul vasului ţintă, suficientă energie pentru a închide vasul de sânge, fără injuria tegumentului). La ora actuală, aceste deziderate sunt cel mai bine îndeplinite de laserul Nd-Yag 1064 nm care se bazează pe fenomenul de fototermocoagulare, a cărui eficienţă în tratamentul venectaziilor este foarte ridicată.
Cum funcționează laserul Nd-Yag 1064 nm?
Aplicarea cremei anestezice anterior tratamentului şi aplicarea locală de gheață (hipoestezie cutanată), fac din acest tratament unul foarte bine tolerat. “La momentul emiterii undelor laser, venectaziile dispar, urmând ca locul lor să fie luat de o zonă hiperpigmentată, dată de distrucţia (termocoagularea) vasului de către unda laser, zonă care dispare în 4-6 săptămâni după tratament.”, explică Dr. Amalia Anghel.
Ce efecte secundare sunt posibile?
Dr. Amalia Anghel: “Uneori, după tratament, zona tratată prezintă un eriem temporar uşor necesitând aplicarea unui unguent antiinflamator şi gheaţă. În general pacienţii percep acest tratament ca fiind fără disconfort şi au un grad de satisfacţie mare datorită rezultatului.”.
Chiar dacă venectaziile pot constitui un important inconvenient estetic, ele beneficiază la ora actuală de metode moderne de tratament, a căror eficiență este demonstrată atât de studiile de flebologie, cât şi de feedback-urile pozitive ale personalor tratate.