Sexul in timpul sarcinii si dupa nastere

E un subiect tabu si rarerori ne gandim cat de important este pentru a mentine relatia de cuplu. Potrivit specialistilor, o femeie insarcinata poate face sex oricand, cu conditia ca sarcina sa se desfasoare normal. Totusi, cum e cu sexul in timpul nasterii si dupa nastere?

 

Fluctuatiile hormonale, oboseala si sensibilitatea sanilor pot reduce libidoul gravidei. In plus, pe masura ce sarcina avanseaza, greutatea corporala creste si apar durerile de spate, aspecte care pot contribui la lipsa poftei de sex.

Mituri despre sexul in timpul sarcinii

  • Sexul poate duce la avort

FALS – avortul este cauzat de dezvoltarea anormala a fatului sau de diverse probleme de sanatate, nu de sex. Citeste si: Avortul, suferinta in tacere

  • Ii face rau copilului

FALS – fatul este protejat de lichidul amniotic, precum si de muschii puternici ai uterului.

  • Anumite pozitii sexuale sunt nerecomandate

E cu dus si-ntors. Atata vreme cat te simti confortabil, majoritatea pozitiilor sexuale sunt sigure. Desigur, pe parcursul sarcinii vei descoperi ca flexibilitatea iti va fi limitata. Fiti creativi, bucurati-va unul de celalalt si, foarte important, simtiti-va confortabil!

  • Sex oral versus sex anal

Sexul oral poate fi practicat in siguranta in timpul sarcinii, insa, daca tu esti cea care il primeste, asigura-te ca partenerul nu sufla in interiorul vaginului. In unele situatii, aerul patruns in vagin poate bloca vasele de sange, aspect care poate pune in pericol viata ta si a fatului. Pe de alta parte, sexul anal este complet contraindicat in timpul sarcinii, mai ales ca gravidele se confrunta deseori cu hemoroizi in aceasta perioada. In plus, sexul anal urmat de sexul… normal permite patrunderea bacteriilor din rect in vagin, ceea ce duce la aparitia infectiilor.

  • Nu trebuie sa folositi prezervativ

FALS – prezervativul te fereste de infectiile cu transmitere sexuala, la care esti mult mai pedispusa in timpul sarcinii.

  • Orgasmul poate declansa travaliul

E drept, orgasmul poate cauza diverse contractii uterine, insa acest lucru nu inseamna ca se apropie „momentul cel mare”. Cercetarile in domeniu nu au indicat nicio legatura intre sexul in timpul sarcinii si declansarea spontana a travaliului, asa ca poti sta linistita. Totusi, daca prezinti un risc crescut de nastere inainte de termen, medicul ti-ar putea recomanda sa eviti sexul in aceasta perioada.

Alte situatii in care medicul ti-ar putea recomanda sa eviti sexul in timpul sarcinii:

  • Prezinti sangerari vaginale sau secretii de lichid amniotic fara motiv;
  • Colul uterin este foarte dilatat;
  • Placenta iti acopera partial sau integral colul uterin (placenta previa);
  • Ai o sarcina gemelara;
  • Ai un istoric de travaliu prematur sau nastere inainte de termen.

Sexul dupa nastere

Medicii recomanda reluarea activitatii sexuale dupa 4-6 saptamani de la nastere, astfel incat corpul femeii sa aiba timp sa se refaca. Desigur, unele cupluri vor dori sa isi reia viata intima mult mai repede ori, din contra, se vor simti ciudat si vor amana momentul.

Iata care sunt cele mai frecvente probleme legate de sexul post-nastere:

  1. Partenerul e pregatit, tu nu

Avalansa hormonala si schimbarile fizice prin care trece corpul tau te pot coplesi, la fel si grija constanta pentru nou-venitul bebe din viata ta. Ia-o usor, explica-i partenerului prin ce treci si sigur veti gasi o cale prin care apropierea intima va veni de la sine, din ambele directii.

  1. Nu mai e la fel…

In timpul nasterii, muschii vaginali se intind pentru a permite expulzarea fatului, dar acest lucru este temporar. Daca vrei sa iti recapeti rapid „forma”, apeleaza la exercitiile Kegel. Descopera si 5 schimbari la care nu te astepti dupa nastere!

  1. Durere in timpul sexului

Schimbarile hormonale si alaptarea pot duce la uscarea vaginului si, implicit, la aparitia durerilor in timpul sexului. Ce poti face: spune-i partenerului ca ai aceasta problema si folositi lubrifianti pe baza de apa. Daca durerea si presiunea in zona vaginului persista, inclusiv atunci cand nu faci sex, adreseaza-te medicului pentru a vedea daca nu cumva ai o infectie.

  1. Nu mai sunt atragatoare

Pana sa se retraga uterul, burtica ta va arata precum cea a unei gravide in luna a 6-a, iar redobandirea abdomenului si a greutatii de dinainte de nastere este un proces care dureaza, asa ca nu te astepta sa arati „ca scoasa din cutie”. Iubeste-ti corpul asa cum e, cu tot cu vergeturi sau cicatrici, accepta ideea ca timpul vindeca si, desigur, ai grija de tine!

My title page contents