Bolile eruptive sunt printre cele mai contagioase boli infecțioase la copii. Și, mai devreme sau mai târziu, majoritatea le va contacta. Află care sunt simptomele bolilor copilariei, pentru a le recunoaște imediat.
Nu te baza pe faptul că micuțul este vaccinat împotriva unora dintre ele. Acest lucru nu îl va feri de îmbolăavire ci de formele ei grave. E adevărat că o igienă riguroasă și o imunitate puternică îl pot apăra de copil, dar dacă frecventează creșa, grădinița sau școala și îmbolnăvirea este prezentă… cel mai probabil că tot se va contamina. Până la urmă nu e o tragedie, cam toți am trecut prin asta. Mai degrabă află care sunt simptomele bolilor copilăriei, ca să nu te sperii mai tare decât este cazul.
Simptomele bolilor copilăriei
Pojar, varicelă, scarlatină, roseola, herpangină. Pe unele ți le amintești din propria copilărie. Numai că acum nu este vorba despre tine ci despre copilul tău. Și asta te face să intri în alertă și poate chiar să dramatizezi un pic. Nu e cazul, crede-ne. Sunt inofensive. Îngrijirea micului pacient se face la domiciliu, nu se pune problema internării. Doar în cazul unor complicații, ceea ce nu se întâmplă prea des. Iată-le pe cele mai comune:
Varicela
Popular numită vărsat de vânt, varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se transmite pe cale respiratorie sau prin contactul direct cu veziculele pline cu lichid ale persoanei infectate.
Simptome:
- febră moderată
- dureri de cap
- inapetență (lipsa poftei de mâncare)
- stare generală alterată
- erupție pe tot corpul (inclusiv bucală, genitală, oculară), caracterizată prin bășicuțe pline de lichid
mâncărimi
Rujeola (pojarul)
Este o boală infecto-contagioasă, specific umană, determinată de virusul rujeolic.
Simptome:
- febră
- stare generală alterată
- dureri de cap (cefalee)
- diminuarea apetitului
- greaţă
- diaree
- erupţie externă (exantem) şi internă (enantem). Pe gingii sau pe mucoasa bucală apar pete mici, albe, iar la 3-4 zile apare erupţia cutanată (pete roz, mari, cu extensie pe întreg corpul, uşor ieşite în relief). Suprainfecţiile bacteriene determină otită, pneumonie, encefalită etc.
Rubeola
Ca și denumire se poate confunda cu rujeola, însă simptomele şi gravitatea diferă. Nu dă complicaţii şi este o boală uşoară, care adesea poate trece neobservată.
Simptome:
- febră mică (uneori chiar lipseşte)
- apariţia unei erupţii uşoare după trei zile, cu pete rozalii la nivelul feţei. Uneori, ganglionii din
- spatele urechilor pot fi măriţi.
Scarlatina
Atât scarlatina cât şi angina streptococică (gât infectat) sunt date de streptococi. Cei mai expuşi sunt copiii de 3-4 ani.
Simptome:
- febră mare
- durere în gât
- vărsături
- agitație (copilul nu se poate alimenta din cauza durerii în gât)
- erupţie pe tot corpul, sub forma unor mici ridicături roşii, cât gămălia de ac.
Oreionul
Este o boală provocată de virusul urlian, având ca poartă de intrare mucoasa faringiană și cea respiratorie.
Simptome:
- febră 38-39 grade timp de câteva zile
- frisoane
- dureri musculare
- apatie
- dureri în timpul masticației
- gât roșu
- secreție salivară scăzută și senzație de gât uscat
- tumefacția unilaterală sau bilaterală a glandei parotide, prin deformarea caracteristică a zonei mandibulare, ușor dureroasă la palpare. Dacă tumefacția este bilaterală determină aspectul de pară al feței, caracteristic oreionului.