Sunt insarcinata. La ce sa ma astept?

Sunt insarcinata. La ce sa ma astept?

Sunt insarcinata. La ce sa ma astept? Ei bine, atunci cand menstruatia intarzie, e clar. Mai ales cand aparitia celor doua liniute pe testul de sarcina iti confirma bucuria si speranta din suflet. Apoi apar, in cel mai firesc mod, si intrebarile despre schimbarile prin care va trece organismul tau in urmatoarele luni. Asa ca iata cateva raspunsuri la unele dintre cele mai arzatoare intrebari ale unei gravide.

 

Cate kilograme ma voi ingrasa?

Esti sau nu de acord, iti place sau nu, pe perioada sarcinii vei acumula cateva kilograme in plus. Este foarte important sa alegi sa mananci sanatos. De ce? Tocmai pentru a putea controla mai usor numarul kilogramelor pe care le vei acumula si, nu in ultimul rand, pentru a avea un copilas sanatos. Daca te intrebi cate kilograme ar fi normal sa iei, este bine sa stii ca nu exista un tabel clasic in care sa gasesti asemenea valori.

De unde pleci..

Este importanta greutatea pe care o aveai in momentul aflarii vestii ca esti insarcinata, precum si indicele de masa corporala. (IMC – raportul dintre greutate (kg) si inaltimea ridicata la patrat (m2) din acel moment zero, sa-i spunem. Astfel daca erai subponderala, IMC mai mic de 18,5, greutatea pe care o poti lua se incadreaza intre 13 si 18 kg. Daca aveai un IMC intre 18,5 si 24,9, adica o greutate normala, numarul kilogramelor in plus este bine sa ramana intre 11 si 16. Daca, in schimb, esti supraponderala (IMC cuprins intre 25-29,9), ar fi recomandat sa iei intre 7 si 11 kg pe toata perioada sarcinii. Iar in caz de obezitate (IMC mai mare de 30), ar fi bine sa iei intre 5 si 9 kg.

De ce merg mai des la baie?

Urinarea frecventa este unul dintre primele simptome de sarcina si apare in primul trimestru, in jur de saptamana a sasea. Pe toata perioada sarcinii, volumul sangelui creste cu aproape jumatate fata de perioada anterioara, astfel ca rinichii sunt supusi unei presiuni mult mai mari. Nu te impacienta daca vei urina si pe timpul noptii, este foarte normal.

Multa apa

Vizitele dese la baie nu trebuie insa sa fie un motiv pentru care sa reduci cantitatea de apa zilnica. Este important sa fii bine hidratata. Cu cat bei mai multa apa in perioada sarcinii, cu atat corpul va retine mai putine lichide altfel spus, apa te va ajuta sa uiti de umflatul picioarelor si mainilor. Motive de ingrijorare apar atunci cand urinezi si simti dureri sau prezinti usturimi. Nu lasa netratate aceste aspecte, o infectie urinara nesupravegheata medical poate duce la complicatii la nivelul rinichilor sau chiar la nastere prematura.

De ce obosesc mai repede?

Primul si al treilea trimestru sunt perioadele in care ai putea sa te simti mai obosita. Nu se stie care ar putea fi cauzele oboselii din primele saptamani de sarcina, dar se crede ca modificarile hormonale ar putea fi considerate ”vinovate”. Un alt motiv ar putea fi, pentru unele gravide, starile de greata si varsaturile ce duc la senzatoa de vlaguire.

Fier, oboseala

Nu in ultimul rand, ar mai putea fi vorba despre anemia in sarcina, frecvent intalnita. Regandeste-ti programul si straduieste-te sa aplici cat mai mult din el. Astfel, mergi mai devreme la culcare. Nu te chinui sa astepti finalul emisiunii sau filmului – le poti veda in reluare. Mananca la ore regulate si cat mai variat si sanatos. Hidrateaza-te, evita consumul de cafeina si petrece cat mai mult timp in aer liber.

Mi se vor modifica sanii?

Da, modificarile hormonale duc la schimbari la nivelul tesutului glandular. Asa, sanii tai vor fi mai sensibili la atingere, uneori chiar durerosi, tensionati, se vor mari in volum. De altfel, sensibilitatea la nivelul sanilor este un prim simptom de sarcina si multe dintre femei il descriu ca pe una dintre starile resimtite inaintea perioadei de ciclu.

Prima sarcina

Daca esti la prima sarcina, volulmul sanilor poate sa creasca cu una, doua masuri, si poti resimti senzatii de mancarime. Foloseste creme speciale pentru pielea sanilor, prevenind astfel aparitia vergeturilor la nivelul lor. In ultimele trei luni de sarcina, sanii vor incepe sa produca colostrul, acel lapte special pentru copil in primele zile cand il vei alapta. Pentru a micsora starea de disconfort la nivelul sanilor, poarta doar sutiene din bumbac, fara sustinatoare din metal si fara cusaturi in zona mameloanelor. Bustierele de sport sunt si ele foarte confortabile, mai ales atunci cand sanii cresc mai mult in volum si devin grei.

Deja am grețuri. Cum le voi face fata?

Este firesc sa le ai, si greturile se numara printre primele semne ale unei sarcini. SI in cel mai fericit caz, le vei avea doar in primele trei luni. Intr-un caz mai putin fericit, te poti confrunta cu ele pe toata perioada sarcinii. Fereste-te, pe cat posibil, de mirosurile puternice (parfumuri cu miros intens, diverse mancaruri la care se foloseste tehnica prajirii). Mananca putin si des, alege preparate usor digerabile. Bea multe lichide. Evita condimentele. Aeriseste des camera in care te afli si iesi la plimbare, pentru cativa pasi, imediat ce apar simptomele. Daca apar varsaturi severe, nu lasa sa treaca de la sine, ci mergi la medicul ce-ti urmareste evolutia sarcinii.

Sarcina e (si) frumoasa

Sarcina ar trebui sa fie una dintre cele mai fericite perioade in viata unei femei. Tocmai de aceea, bucura-te de acest nou statut si nu uita ca sarcina nu este o boala. Orice semn de intrebare ti-ar ridica vreun simptom neintalnit pana in acel moment, discuta-l cu medicul ginecolog si spulbera-ti temerile. Razi, plimba-te in aer liber, munceste, practica un sport usor, mananca bine si nu uita sa te bucuri si sa astepti cuminte marea intalnire.

My title page contents