Cat te ingrasi cand esti gravida?

Cat te ingrasi cand esti gravida? Femeile sunt speciale, unice si au extrem de multe privilegii. Unul dintre cele mai mari? Pot avea un copil. Pot da viata. Pot crea magie.

Cat te ingrasi cand esti gravida? Un copil este totodata si o mare responsabilitate, de aceea o femeie trebuie sa faca tot ce este omeneste posibil ca sa aiba un copil sanatos, care sa creasca armonios.  Asadar, in timpul sarcinii, o femeie gravida are nevoie de atentie si de prudenta. De o alimentatie sanatoasa si bogata in vitamine si minerale. De o alimentatie echilibrata, deoarece dieta este cea care influenteaza formare si evolutia bebelusului.

Daca si tu planifici sa faci un copil sau daca esti deja insarcinata, te rugam fa-ti ordine in alimentatie si nu te arunca pe mancare. Nu trebuie sa mananci cat pentru doi!  „O femeie de talie medie ar trebui sa castige pe timpul sarcinii intre 11 si 15 kg, una slaba pana la 20 de kg, in timp ce pentru supraponderale, 7-10 kg sunt considerate suficiente.”, spune dr Mihaela Bilic in cartea sa „Sanatatea are gust”.

Cat te ingrasi cand esti gravida? O crestere prea mare in greutate iti ingreuneaza viata si in timpul sarcinii si dupa ce nasti, pentru ca recuperarea va fi mai grea. Plus ca prea multe kilograme pot reprezenta un semnal de alarma – debutul unei preeclampsii.

„Surplusul de kg din finalul sarcinii este reprezentat aproape in exclusivitate de tesutul ne-gras: placenta, cresterea uterului, cresterea volumului sangvin, dezvoltarea sanilr, dezvoltarea fatului in sine. Rezerva de tesut gras propriu-zis care se formeaza este necesara producerii laptelui si reprezinta sub 25% din totalul kilogramelor castigate.”, noteaza aceeasi Dr Bilic.

Tot ea ne descrie cum ar trebui sa se repartizeze surplusul ponderal. Daca luam in calcul un plus pe cantar de 15 kg, atunci impartirea ar arata asa:

  • Cresterea si ingreunare sanilor – 1kg
  • Lichide suplimentare – 1 kg
  • Vascularizarea placentei – 2 kg
  • Copilul – 3-4 kg
  • Placenta – 1 kg
  • Grasime – 3-4 kg
  • Musculatura uterului – 1 kg
My title page contents