Fie ca avem copii la scoala sau mai mici, ne dorim ca timpul pe care il petrecem impreuna in vacanta sa fie folosit la maximum, pentru distractie, dar si pentru invatare. Desigur, ”temele” din vacanta nu ar trebui sa arate ca cele de la scoala. Psihologul Alina Ioana Ciocodan (Smartbox Family) va da cateva idei pentru o vacanta distractiva, dar si educativa.
Informatii practiceOrice cunostinte si informatii dorim sa transmitem copilului, sau dorim sa le reactualizam in perioada vacantei, sa fie relevante in situatiile concrete pe care le traim si sa ii arate copilului ca il ajuta pentru a se descurca mai bine. De exemplu, daca un copil a terminat de invatat la scoala tabla inmultirii/impartirii si dorim sa o recapitulam, este util sa impartim impreuna pizza sau pepenele, sau sa calculam numarul de locuri de la mountaigne rousse. Cu un copil mai mare, putem calcula viteza cu care ajungem de la hotel pana la plaja cronometrand timpul si intreband receptionerul care este distanta pe care o avem de parcurs. La munte putem face un album cu fotografii de plante, insecte, nori, ape si putem cauta pe internet informatii despre ele, amintindu-ne si informatiile de la lectiile de biologie sau geografie. Atunci cand vad modul in care se aplica in practica informatiile, copiii le retin mai usor si sunt mai motivati sa invete.
Ne place sa citim
Vacanta este o perioada excelenta in care sa ne imprietenim mai mult cu lectura. Pentru a-l motiva pe copil sa citeasca, lasati-l sa aleaga singur o carte din librarie, dandu-i suficient timp sa rasfoiasca mai multe. Acasa, cititi impreuna – cititi-i voi o parte din poveste, chiar daca a trecut de varsta la care obisnuiati sa faceti acest lucru. Cititi pe roluri. Jucati-va cu povestea, gasind finaluri neasteptate sau introducand un nou personaj. Lasati-l pe copil sa va citeasca (cu voce tare) din cartea voastra. Transformati momentul lecturii in unul asociat cu linistirea, afectiunea si atentia voastra, si astfel copilul va fi mai atras spre citit.
Proiecte de „afaceri”
Axati-va pe educarea abilitatilor de viata. Propuneti-i copilului sa realizati impreuna un mic proiect distractiv (gasiti ideea proiectului impreuna), cum ar fi organizarea unei drumetii sau a unei mici petreceri la pensiune. Copilul este managerul de proiect (cu sprijinul adultului, bineinteles). Este o ocazie prin care sa isi puna la lucru abilitati ca: realizarea unui plan de activitati, alocarea de sarcini altor persoane, negocierea, organizarea timpului si a resurselor. Toate acestea intr-un mod distractiv, fara presiunea de a realiza totul perfect. Daca sunteti impreuna cu alte familii cu copii, propuneti copiilor sa se organizeze in echipa, cu ajutorul vostru. Si adultii pot fi membri ai echipei (fara a prelua conducerea, insa). Puteti merge mai departe si transforma proiectul intr-o mica idee de afaceri: intr-o seara, copiii pot amenaja o taraba la care sa vanda adultilor limonada sau salata de fructe preparate chiar de ei, sau desene/ fotografii realizate de ei. Mica afacere ii pune in situatia de a se organiza in echipa, de a isi calcula un buget, de a respecta un termen-limita, de a gasi idei de promovare, de a calcula un pret si la final, profitul.
Lectii de independenta
Nu in ultimul rand, oferiti copiilor ocazii cat mai variate care sa educe abilitati de a relationa cu alte persoane in situatii diferite: sa comande singur la restaurant, sa mearga la un magazin pentru a cumpara ceva, sa solicite informatii la receptie, sa dea un telefon, sa faca o rezervare. Astfel de situatii il invata sa-si regleze comportamentul in functie de regulile sociale, sa isi gestioneze propriile emotii, sa ceara sprijin, sa isi comunice nevoile intr-un mod adecvat.
Timpul petrecut in mod educativ nu trebuie sa insemne efort si plictiseala. Daca ne folosim imaginatia si ii implicam si pe copii, putem gasi idei atractive in fiecare zi. La urma urmei, a ne dezvolta imaginatia si creativitatea este unul din cele mai educative lucruri pe care le putem face pentru copiii nostri.
foto Shutterstock