Tot ce trebuie sa stii despre suzete – utilizare, clasificare, beneficii

Tot ce trebuie sa stii despre suzete - utilizare, clasificare, beneficii

Tot ce trebuie sa stii despre suzete – utilizare, clasificare, beneficii – Inca de la nastere, sugarii au un instinct natural de a suge care este considerat primul reflex de hranire. Suzeta este folosita ca o metoda de implinire a dorintei de hranire. Daca impulsul de hranire nu este satisfacut 100% de hranirea la san sau cu biberonul, sugarul va avea un impuls de supt care poate duce la agitatie sau satisfactie. Daca i se ofera sugarului o suzeta cu un efect non-nutritiv de supt se poate satisface impulsul.

Cu toate ca exista opinii mixte referitoare la folosirea suzetei, aproximativ 85% dintre copiii din tarile occidentale folosesc o suzeta.

Beneficii suzeta:

  • Suzetele ii ajuta pe bebelusi sa se calmeze in timpul perioadelor de plans
  • Suzeta ofera o distragere temporara a atentiei. O suzeta poate fi utila in timpul unei vaccinari, analizelor de sange sau altor proceduri care pot crea disconfort.
  • O suzeta poate ajuta copii sa adoarma
  • Se poate usura disconfortul din timpul zborului cauzat de modificarea presiunii a aerului
  • Pentru bebelusii prematuri aflati in sectia de terapie intensiva, suzetele pot scurta sederea in spital si pot ajuta bebelusii hraniti cu tub sa invete sa foloseasca biberonul.
  • Folosirea unei suzete la ora somnului si in timpul somnului ar putea reduce sindromul mortii subite a sugarului

Un prim pas in alegerea unei suzetei potrivite este cunoasterea tipurilor de suzete care sunt pe piata. Suzetele se clasifica in functie de marimea acestora , tipul de tertina si materialul folosit.Marimile sunt gandite si adaptate in functie de nevoile fiecarei etape de crestere.

Astfel, diferentiem 4 marimi de suzete:

  • Marimea 1 : de la 0 pana la 6 luni
  • Marimea 2: de la 6 luni pana la 18 luni
  • Marimea 3: de la 18 luni
  • Marimea 4: marime universala de la 0 pana la 3 ani.

Tetina suzetei poate fi realizata din latex natural sau silicon.

Latexul este un material realizat din fluidul provenit de la arborele de cauciuc (hevea). Daca acest fluid este rafinat, se obtinane latexul – un material rezistent, elastic, moale fiind asemanator ca textura cu sanul mamei. Acest lucru va permite ca suzeta sa isi modifice forma si volumul pe masura utilizarii. Din acest motiv, aceea este foarte important ca suzeta sa fie inlocuita la interval de 4-6 saptamani de utilizare.

Suzetele din silicon sunt moi, elastice si rezistente la temperaturi inalte. In plus, siliconul nu contine substante nocive, este fara miros, rezistent la fierberea in apa clocotita si are o suprafata neteda.

In functie de forma, suzetele se mai clasifica in functie de tetina:

Sunt suzetele originale care au fost gandite pentru a imita mamelonul mamei. Varful tetinei este complet rotund iar suzeta este mereu intr-o pozitie potrivita.

Suzetele anatomice sunt concepute pentru a oglindi forma gurii si reduce cu pana la 90% presiunea pe dinti si maxilar. Ea este foarte mica si lasa astfel liber spatiul necesar dezvoltarii armonioase a danturii si maxilarului. Varful tetinei este orientat catre bolta palatina si lasa loc suficient pentru limba prevenind deformarea ei.

O suzeta simetrica are o forma cel mai naturala ca mama si imita alaptarea. Aceasta suzeta este conceputa pentru a reduce presiunea aplicata pe maxilar in timpul utilizarii suzetei prevenind deformarea maxilarului.

Pana cand alaptarea nu este bine stabilita este recomandat sa amanati introducerea suzetei. A da unui copil o suzeta prea devreme poate ingreuna procesul corect de alaptare. Pentru majoritatea mamelor, introducerea suzetei se intampla de obicei cand bebelusul are aproximativ 3 pana la 4 saptamani.

Daca ati ales sa va hraniti cu lapte praf, puteti introduce o suzeta imediat dupa nasterea copilului.

 

 

My title page contents