A trecut timpul ca supersonicul și nici nu știi când piciul a crescut. Deja devine elev, poți să crezi?! Ei bine, trecerea de la grădiniță la școală este o etapă importantă pentru el. Și pentru tine. Sunteți pregătiți?
De acum înainte lucrurile se schimbă. S-a terminat copilăria fără griji… Trecerea de la grădiniță la școală înseamnă pentru copil un pas mare. Poate că nu neapărat cel mai ușor și nici cel mai plăcut. Dar sigur important și necesar. S-ar putea să nu fie foarte încântat, s-ar putea chiar ca de a doua zi să nici nu mai vrea să revină în noua colectivitate, dar cu timpul lucrurile se vor așeza. Datoria ta de părinte este să îl susții, să îl înțelegi și să îi fii alături în această aventură. Și să îl pregătești pentru ea.
Trecerea de la grădiniță la școală
Unii dintre copii (și mai ales părinții lor) sunt nerăbdători să facă această schimbare majoră. Amalgamul de emoții dar și tristețea resimțită sunt compensate de gândul că cel mic va crește, va învăța, se va dezvolta și își va construi caracterul. Însă totul poate fi copleșitor pentru el. Ajută-l să facă trecerea mai ușor. În primul rând este de preferat să mergi cu el în vizită la școală, să o vadă la modul fizic. Prezintă-i toate locurile importante: clasa, toaleta, sala de sport. Dacă este posibil, ar fi bine să o întâlnească și pe învățătoare. Este important să se cunoască unul pe celălalt într-un cadru mai puțin oficial decât cel de la deschiderea anului școlar.
Exerciții, repetiții
Fiind încă un copil, cu siguranță că poveștile funcționează cel mai bine pentru el. Așa că fie îi povestești cum a fost pentru tine prima zi de școală, fie apelezi la ajutorul unui prieten de-al micuțului, care este deja elev. Sau poți inventa o poveste, punctând în ea toate lucrurile pe care vrei să le știe. Garantat că este curios și vrea să afle cât mai multe lucruri despre ceea ce urmează. Și aproape sigur că va reține ceea ce îi transmiți. Dacă există lucruri pe care le va avea de făcut singur și nu ești convinsă că se va descurca, mai bine exersați. Un copil care a fost la grădiniță nu ar trebui să aibă probleme în ceea ce privește servirea gustării, mersul la toaletă sau grija față de obiectele personale. Dar tot nu strică să le exersați.
Cu bune și cu rele
Evită pe cât posibil să afișezi anxietatea pe care o resimți vizavi de această schimbare din viața copilului. În niciun caz nu va trebui să o perceapă ca pe un lucru negativ. Pe de altă parte, nici să i-o prezinți la modul ideal, doar prin exemple pozitive, nu este corect. Copilul trebuie să știe și despre părțile mai puțin plăcute. Că nu va trebui să vorbească neîntrebat, că nu va putea părăsi clasa când dorește, că poate vor exista conflicte cu ceilalți colegi etc. Dar lucrul considerat poate cel mai important este acela că, din această etapă, va avea responsabilități.
Fără pretenții la performanță
Nu este cea mai bună idee să îi inoculezi copilului credința că școala este o competiție. E adevărat, toți părinții ne dorim un copil cu rezultate școlare excepționale. Un premiant, cum ar veni. Dar accentuând acest aspect, i-am putea face rău copilului. I-am putea crea frustrări și anxietate vizavi de școală. Indiferent de cât de slabe vor fi calificativele obținute, nu face din asta o dramă. Cel puțin în clasa zero, miza nu este performanța ci adaptarea. Deci fără certuri și pedepse din acest motiv.