Trucuri destepte pentru ca al tau copil sa vorbeasca mai rapid

Ai momente in care nu intelegi ce vrea sa-ti spuna copilul tau? Ba bine ca da! Ei bine, afla ca nu esti singura mama care pateste asta! Stim ca poti intampina dificultati atunci cand discuti cu pustiul tau, insa tu ai cheia problemei. Iata cateva trucuri destepte pentru ca al tau copil sa vorbeasca mai rapid.

 

Tu ca mama esti cea mai potrivita persoana care poate asculta si remedia „volbitul stalcit”. Tu poti imbunatati calitatile de vorbitor ale copilui tau. Conditia? Sa fii un ascultator activ si sa ii oferi tot timpul atentie. Totusi, acest lucru nu implica doar ascultare, ci si o participarea reala la conversatii. Ii poti pune intrebari sau poti formula observatii. Incearca sa ii dai o multime de ocazii in care sa-ti spuna tot ce e in mintea lui.

Joaca face invatarea mai usoara

Pentru ca cei mici invata in moduri diferite, jocurile sunt o metoda usoara si practica pentru toata lumea. Mai jos, uite cateva jocuri care te vor ajuta sa incepi discutiile cu cei mici:

  1. Pentru copiii care invata auditiv

Discuta cu cel mic ori de cate ori sunteti impreuna

Subiectul nu e extrem de important, cat implicarea celui mic in el. Vorbeste cu el despre o poveste citita in ziar, despre un dialog pe care l-ai avut cu un coleg de serviciu. Apoi, cand mergeti la cumparaturi, descrie tot ceea ce urmeaza sa cumperi si povesteste-i ce vrei sa gatesti dupa ce terminati. Invata-l sa povesteasca fiecare activitate pe care o face. De exemplu, daca vrei sa speli hainele, cheama-l pe cel mic in baie. „ Acum separam hainele, punem detergentul, inchidem usa si ii dam drumul masinii de spalat.”

Atentie si copii

Copilul nu acorda atentie la ceea ce ii spui, dar observa, involuntar, vocabularul tau si ordinea pe care o folosesti in propozitii si fraze. Nu fi surprinsa daca o auzi, repetand ceea ce ai spus tu, atunci cand vorbeste cu altcineva.

Foloseste intrebari deschise

Opteaza pentru varianta „ ce ai facut in parc?” . Astfel, vei primi un raspuns mai detaliat si ti se va povesti cum a decurs plimbarea. Daca observi ca al tau copil este lent in vorbire, ajuta-l cu intrebari mai specifice precum: „ cu ce jucarii v-ati jucat in parc?”. Ofera-i sansa de a detalia si asculta cu entuziasm fiecare cuvant, chiar daca vezi ca se pierde in detalii.

Inregistreaza-i cand spun o poveste sau cand canta

Copilului ii va placea sa-si auda vocea si va fi fascinat de modul in care aceasta suna. Incearca sa iti inregistrezi copilul cativa ani de acum incolo. Mai tarziu, vei fi bucuroasa sa observi ca ai reusit sa faci un portret oral al copilului tau!

Pune sub lupa o poveste favorita

Scoate una dintre cartile preferate ale copilului si citeste cu voce tare, dar cu pauze in momentele cheie. In acest fel, ii permiti sa asimileze cuvinte si expresii noi.

  1. Pentru copiii cu memorie vizuala.

Casetele video cu filme sau povesti

Urmareste filme sau dvd-uri impreuna cu cel mic, iar mai apoi, pentru a face joaca si mai interesanta, lasa-l sa se imbrace precum un personaj. Sa imite scena lui preferata. Apoi, roaga-l sa vorbeasca despre interpretarea lui si lauda-i modul in care vorbeste.

Descrierea show-urilor  de la televizor

Copiilor le place sa vorbeasca despre lucrurile pe care le cunosc. Una dintre cele mai usoare, dar si eficiente modalitati prin care poti incepe o conversatie cu copilul tau, este sa-l intrebi ce se intampla pe canalul lui preferat cu desene.

  1. Copiii care invata fizic

Mergeti la o plimbare prin natura

 Luati cu voi un borcan sau o cutie in care sa adunati comori precum: pene, frunze colorate, flori sau pietre cu forme ciudate. Cand ajungeti acasa, spune-i copilului tau sa descrie fiecare obiect pe care l-a luat cu el. Forma, culoarea, functia, dimensiunea, ce reprezinta etc. Totodata, puteti face impreuna un album in care sa colectionati aceste franturi din natura.

Jocuri cu povesti in familie

Rezervati o seara in care pentru toti membrii familiei. Pe canapeaua din sufragerie sau la masa din bucatarie, stati la povesti. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa alegeti o persoana care sa inceapa povestea, iar ceilalti o continua. Lasa-ti copilul sa intervina in discutie ori de cate ori isi doreste. Daca este timid in explicatii, il puteti ajuta cu intrebari care sa-i solicite o descriere a obiectelor, persoanelor sau activitatilor despre care vorbeste.

Invita-i sa spuna o poveste 

 Poti sa iti rogi copilul sa iti povesteasca amanunte de la aniversarile la care a fost. Tot asa, de la serbarile de la gradinita sau jocurile din parc. Cand observi ca exista detalii cheie pe care nu le intelegi, roaga-l sa le clarifice. Acest lucru ii va ajuta sa gaseasca moduri diferite de a descrie un eveniment.

 

 

My title page contents