Trucuri pentru facut temele rapid

Daca si tu, draga parinte, la fel ca si mine ai nevoie de cateva trucuri pentru facut temele rapid, ai nimerit unde trebuia. Stii deja: cei mici au tendinta de a amana cat se poate invatarea si facutul temelor. Psihologul Daniela Teodora Seucan (SMARTBOX FAMILY) ne spune cum sa-l ajuti sa-si faca temele mai repede si mai bine.

Cand te gandesti la ceva ce ai prefera sa nu faci, creierul tau asociaza in mod automat acel lucru cu durerea. Astfel, creierul te impiedica sa faci lucrul respectiv prin comutarea atentiei asupra unei activitati mai placute. Noile cercetari arata ca acel discomfort asociat cu invatarea si realizarea temelor de casa dispare. Cand? La scurta vreme dupa ce te-ai angajat in procesul de invatare.

Trucuri pentru facut temele rapid

Asadar, cel mai dificil lucru pentru copil este sa inceapa efectiv sa faca temele si sa invete. Din acest motiv este indicat sa stabiliti impreuna o ora de incepere a timpului pentru studiu. La fel, si o ora de incheiere a acestuia. Aceasta perioada poate diferi de la o zi la alta. Daca joia nu are atat de mult de invatat pentru vineri nu are rost sa setati 3 ore de studiu in dupa-masa respectiva. E simplu! El va resimti aceeasi frustrare pe care o resimte un adult care trebuie sa lucreze peste program. In functie de varsta lui, ii poti acorda autonomie cand vine vorba de organizarea studiului. Este bine sa stabiliti impreuna o rutina. De exemplu, dedica 3 ore studiului, 30 de minute exersarii la chitara. Apoi ajuta cu aranjarea mesei pentru cina. Tot timpul ramas dupa ce face aceste comportamente ii apartine. Aceste lucruri ii formeaza obiceiul de a se organiza. Si, totodata, ii dezvolta auto-disciplina si auto-controlul, abilitati atat de importante pe tot parcursul vietii. De asemenea, intreaba-l: “Cum te pot ajuta azi cu lectiile?.”, “Azi ce o sa-mi predai?”

Cat timp trebuie sa invete?

Apoi, un lucru foarte important este eliminarea stimulilor distractori pe parcursul invatarii (telefon, calculator, internet, televizor, playstation, etc.). Altfel va fi ca si cum constructorul incearca sa ridice zidul, dar in acelasi timp mananca, se uita la TV, raspunde la telefon. Va sta mai mult pe loc decat va cladi.

Dupa ce am creat un mediu propice studiului vom folosi tehnica cronometrului pentru a ramane antrenat in procesul de invatare. Si asta, atat cat permite sistemul atentional specific varstei. Veti seta cronometrul la 25 de minute pentru copiii de peste 7 ani. In acest timp, copilul va fi implicat in studiu, dupa care va lua o pauza de 10 minute. Pauza va fi insotita de o activitate placuta sau de aprecierea parintelui. Amanarea studiului reprezinta un obicei nedorit. Cum il schimbi? Pui in loc un alt obicei dezirabil, initial recompensat. Dupa 3 saptamani recompensa poate fi scoasa sau limitata. Explicatia? Creierul vede deja noul obicei ca ceva placut si nu-l mai asociaza cu durerea.

Studiu – cum?

Este indicat ca, dupa ce copilul a analizat ceea ce are de facut in orele destinate studiului, sa inceapa cu ceva mai usor de facut. Rezolvand sarcinile usoare prinde incredere in el. Si, uite asa, isi construieste motivatia prin care va rezolva cu mai multa usurinta si partile grele.

Asadar copilul va invata in sesiuni de 10-25 de minute, in functie de varsta lui, urmate de 10 minute de pauza. Veti organiza impreuna timpul destinat studiului,astfel incat copilul sa-si perceapa autonomia si responsabilitatea in procesul de invatare.

Fericirea aduce succesul

Este indicat ca atunci cand copilul incepe sa invete sa aiba o stare emotionala pozitiva deoarece emotiile negative interfereaza cu atentia, concentrarea si memoria!

In acest caz, invatarea va fi ori ineficienta ori nu se va produce deloc. Este ca si cum constructorul s-ar apuca sa construiasca pe viscol imbracat in haine de vara. Toata energia lui va fi folosita pentru incalzirea corpului si nu pentru munca. Tot asa, furia, anxietatea sau supararea vor ocupa resursele cognitive ale copilului.
Vezi aici si cele mai eficiente 3 metode de invatare.
Mai multe informatii despre cum sa-ti ajuti copilul sa invete – disponibile pe audioparenting.ro

 

foto Shutterstock.com

My title page contents