Copiii au milioane de antene si nici cu gandul nu gandim cate pot ei intelege din vorbele noastre, cum le judeca si ce impact au acestea asupra psihicului lor. Asa ca atentie la…
Uneori ne trezim ca ne intoarce sau ne rastalmaceste vorbele intr-un mod uimitor. Alteori, ca le reproduce in fata cui nu ar trebui. Nici noi nu ne-am fi gandit la lucrurile acelea dar, daca dam deoparte orice val, realizam ca cel mic intuieste chiar mai bine decat noi ce anume am vrut sa zicem, ca tradam de fapt singuri care ne sunt adevaratele sentimente… si totul porneste doar de la niste vorbe spuse fara autocontrol!
Nu putem sa stam in permanent alerta, ca si cum am avea un microfon in casa, dar e bine sa ne mentinem atentia asupra a ce vorbim. Cand apare copilul, nu ne mai permitem, de fata cu el, cel putin, vorbitul intr-o doara, cuvintele lipsite de sens sau fara valoare, jignirile etc. Exista, cumva, o etica educationala care ar fi bine sa ne intre in sange.
Dar pentru ca e vorba de o familie, cand esti acasa, in mediul tau familiar, discutand cu partenerul, este cel mai usor sa iti pierzi controlul si sa uiti de autocenzura. Iata si decalogul „Sa nu…ˮ pe care ar trebui sa il respecte orice parinte.
1) Niciodata sa nu-ti jignesti partenerulChiar daca o vorba nu este o lovitura, jignirile intre parinti au asupra copilului efectul unei lovituri. La randul lui, poate deveni agresiv si violent. Daca e prea mic, aceasta agresivitate nu va fi verbala, deoarece copilul nu stie sa isi exprime inca furia, ci se va materializa in crize similare tantrumului.
2) Evita apropourile sexuale
Expresiile vulgare care va vin in fata televizorului trebuie cenzurate si ele. Aici nu este nevoie de alte explicatii.
3) „Ar trebui sa mai slabesti, te-ai ingrasat.ˮ
Aceasta expresie e folosita adesea de tati si incearca sa para amuzante. Dar nu sunt nici pentru mama, nici pentru copil. Orice alt repros care tine de imaginea corporala ar trebuie evitat: burta, sani, alunite. Sunt acceptate replicile constructive: „hai de maine sa mancam sanatos, draga mea, vrei?ˮ. Dar in nici un caz „hai sa ne apucam/te apuci de dietaˮ. Copilul va intelege ca dieta e ceva bun. Nu e cazul.
Daca e neaparat nevoie sa comentezi ceva, sa faci un repros, alege o alta limba, pe care copilul nu o intelege inca. I-ai putea spune partenerului in engleza ce te nemultumeste:)
4) Nu iti minti partenerul pe fata
Mai ales cand copilul stie ca tu ai facut altceva. Si nici nu il lua aliat, ii vei reduce la zero increderea in tine, dar si in valoarea vorbelor. Exsta persoane carora li se pare ca au zis o minciuna nevinovata, fara mare efect. Nici o minciuna nu este nevinovata cand poate afecta mintea copiilor. Sa nu te miri daca si micutul tau va incepe cu nevinovate si va ajunge la gogonate.
5) Nu te certa
Certurile si dezbaterile, mai ales cele care au tendinta sa degenereze, se tin intre patru ochi, de preferat cand copilul nu eset acasaa. Nu va bazati pe o usa inchisa, peretii au urechi.
6) Nu contrazice pe fata o decizie pe care partenerul a luat-o pentru copil
Nu imediat. „Tati iti da voie sa te joci cu masinutele, dar eu vreau sa te speli.ˮ Daca tati a facut asta, trebuie sa discuti cu el despre acest gen de reactii si sa aveti o opine similara sau cel putin sa para ca actionati in alianta. Daca tati l-a lasat sa se joace cu masinuta, se poate juca acum, dar peste zece minute va merge si la baie sa se spele, iar tati o va sustine pe mami.
7) Nu va amenintati unul pe altul
„Sa vezi ce iti facˮ sau „intr-o zi o sa plec la mamaˮ, chiar daca nu ai intentia sa le pui in practica, sunt propozitii debusolante pentru copil, care chiar le crede. Mai mult, dupa un timp le va considera minciuni acceptate de catre adulti.
8) Nu barfiti
Desi e vorba de alte persoane, alianta dintre voi pentru a rade de altii e un model prost pentru copil.
9) Nu discriminati
Discriminarile pe baza de etnie, culoarea pielii, varsta, orientare sexuala, handicapuri etc. ii vor crea copilului niste stereotipuri care nu ii vor face viata social usoara, pe viitor. Nu vrei, de fapt asta. S-a dovedit ca intreaga lume este alcatuita nu din majoritari si minoritari, ci din nenumarate grupuri de minoritati.
foto Shutterstock.com