Probleme de sănătate la grădiniță? De ce copiii care merg la grădiniță se îmbolnăvesc adesea?

Probleme de sănătate la grădiniță? De ce copiii care merg la grădiniță se îmbolnăvesc adesea?

Probleme de sănătate la grădiniță… nimic neobișnuit! De ce copiii care merg la grădiniță se îmbolnăvesc adesea? „De când merge la grădiniță se îmbolnăvește tot timpul!” Îți sună cunoscut? Este o situație destul de comună, de fapt, ca cei mici care frecventează grădinița să se confrunte cu numeroase răceli, care pot alterna cu otita sau gastroenterita virală. În principal, infecții virale.

De ce apare această situație? Explicația: imaturitatea sistemului imunitar al celor mici și ușurința transmiterii germenilor într-un mediu închis.

Așadar, iată care sunt acele probleme de sănătate la grădiniță:

Infecțiile virale – cel mai des întâlnite

În primul an de creșă sau de grădiniță (dacă nu au mers la creșă) copiii sunt deosebit de predispuși la infecții virale; acestea sunt cauzate în cea mai mare parte de sistemul respirator și de sistemul gastrointestinal. Apoi tuse, durere în gât, frig, otită, diaree, vărsături, febră.

Din fericire, în majoritatea cazurilor nu este nimic grav. Cu toate acestea, este important ca părinții să consulte medicul și astfel acesta îi va liniști. De fapt, este vorba despre infecții de obicei banale, care nu compromit puternic condițiile generale de sănătate; atât de mult încât nu este neobișnuit ca cel mic să se joace liniștit, chiar dacă are febră de 39,5 ° Celsius.

Copilul tău este mai mereu bolnav? Iată cauzele:

Prin urmare, la grădiniță sau la creșă, infecțiile sunt normale. Mai mult, spațiile închise, adesea încălzite excesiv și în care se joacă mulți copii, reprezintă mediul ideal pentru propagarea virusurilor responsabile de infecții în primii ani de viață. Transmiterea lor este facilitată și de faptul că cei mici fac schimb continuu de jucării, chiar și după ce le țin în gură. Și astfel germenii trec cu ușurință de la un copil la altul.

Pe de altă parte, medicii atenționează părinții că ar trebui să se ia în considerare că sistemul imunitar al copiilor, în primii ani de viață, nu este complet matur. Încă trebuie să învețe bine cum să se apere împotriva infecțiilor. Rezultatul: copiii se îmbolnăvesc mai des. Cu o implicație pozitivă! De fapt, tocmai prin contactul cu virușii și bacteriile, procesele de învățare imunologică sunt activate și apărarea imună este întărită; astfel încât, odată cu trecerea timpului, copiii vor deveni din ce în ce mai puțin susceptibili la infecții.

Cu alte cuvinte, odată ce a avut contact cu un microorganism, sistemul imunitar dezvoltă o memorie imună; care îi permite să se echipeze pentru a reacționa mai prompt, în viitor, în cazul unui nou contact cu agentul patogen.

Ce să faci tu ca părinte?

Până când apărarea imună a unui copil se va dezvolta sută la sută, copilul se va îmbolnăvi mai mult, dar nu este o dramă. Sigur că există un disconfort la nivel de familie, deoarece părinții care lucrează se văd nevoiți să reorganizeze familia și rutina de lucru de fiecare dată când copilul se îmbolnăvește.

Medicii sunt de părere că, deși poate fi complicat, este recomandabil părinții să țină copilul acasă câteva zile, până când se recuperează complet; nu numai pentru a nu infecta alți copii, ci și pentru a nu-l expune și mai mult, când este încă puțin slăbit și, prin urmare, mai vulnerabil la germeni noi. Mai bine să aștepți, atunci, până când răceala/frisoanele sau febra au trecut complet. Este nevoie, în esență, de o așteptare vigilentă. Fără a abuza de medicamente, avertizează medicii!

De asemenea, și pentru că bolile virale, cum ar fi răcelile, otita și gastroenterita, au, în general, un curs destul de scurt și nu există medicamente care să reducă durata acestuia. Analgezicele sau antipireticele sunt cele la care părinții pot apela cel mai mult, pentru a-i face pe copii să se simtă mai bine în timp ce așteaptă ca totul să treacă. Sau, în caz de tuse și febră, la remedii cum ar fi spălături nazale sau la clasica ceașcă de lapte cald cu miere; cu siguranță nu vindecă, dar în unele cazuri poate da o ușurare temporară.

Este foarte important să se evite utilizarea după ureche a antibioticelor.

În cazul infecțiilor virale, acestea sunt inutile, deoarece sunt specifice împotriva bacteriilor; în plus, utilizarea lor necorespunzătoare riscă să le facă ineficiente atunci când va fi necesar să le luați pentru a lupta împotriva unei infecții bacteriene.

Cu toate acestea, în cazul recidivelor continue, este mai bine să acorzi o atenție suplimentară.

25% dintre copiii sub vârsta de trei ani – adică unul din patru – sunt predispuși la infecții virale recurente. Aceasta înseamnă că fac cel puțin 8 într-un an, iar unii tind să aibă infecții recurente întotdeauna localizate în același loc; de exemplu, întotdeauna în zona urechii (otită) sau bronhii (bronșită) sau gât (faringită).

În aceste cazuri, medicii recomandă să se investigheze cazul de fiecare dată; pentru a evalua dacă există condiții subiacente asupra cărora este adecvat să se intervină; bronșita astmatică prea frecventă, de exemplu, poate fi urmarea unei alergii; otita medie acută recurentă poate fi o indicație a caracteristicilor anormale ale conformației masivului facial sau a modificărilor imunologice; iar cei care au întotdeauna faringită pot avea o mărire a adenoidelor sau amigdalelor.

My title page contents