5 strategii pentru când copilul te provoacă. Este de așteptat ca, la o anumită vârstă, copilul tău să te provoace. Acest lucru face parte din dezvoltarea și explorarea lumii și a regulilor sale. O întrebare comună pe care majoritatea părinților o au este despre cum să stabilească limite.
Înainte de a te gândi cum să stabilești limite atunci când copilul tău te provoacă, este înțelept să clarifici cum să interpretezi acel comportament.
De exemplu, un copil te poate provoca la un moment dat pentru că își exercită autonomia și testează ce se întâmplă atunci când se comportă într-un anumit fel. Aceasta este o modalitate de a-și construi identitatea. Cu toate acestea, este clar că nu totul merge bine: acolo trebuie să intervii ca adult și să-l ghidezi pe calea cea bună.
Diferite cazuri de provocare din partea copilului tău
Adolescența este o altă fază în care provocarea este constantă. Tânărul trebuie să se distanțeze de părinți și încearcă să arate cine este.
În alte cazuri, provocarea ascunde un alt mesaj: copilul tău poate că vrea atenție pentru că este invidios pe sosirea unui nou membru în familie. Sau poate întâmpină dificultăți în alte domenii ale vieții și nu știe cum să gestioneze acele emoții. În plus, pot exista cazuri mai complexe, cum ar fi tratarea unei tulburări de opoziție.
Iată 5 strategii pentru când copilul te provoacă:
1. Marchează limitele
Stabilirea limitelor înseamnă indicarea regulilor de comportament. Cu toate acestea, ele trebuie să fie orientate spre învățare și respect. Prin urmare, acestea trebuie să fie în concordanță cu vârsta copilului.
2. Rămâi calm
Ori de câte ori trebuie să faci o observație copilului tău, este important să înveți să-ți controlezi emoțiile. Este de înțeles că te-ai săturat să repeți același lucru de nenumărate ori sau că te simți iritată pentru că ai avut o zi dificilă. Cu toate acestea, atunci când îi ceri copilului cum să se poarte, este important să dai mai întâi tu un exemplu bun. Desigur, /.=-\fără violență, cu răbdare și o promovare adecvată a valorilor.
3. Subliniază comportamentul bun
Când copilul tău are un comportament așteptat, este bine să-l evidențiezi. În acest fel, te vei simți mai mândru și mai încrezător ca părinte, în timp ce conexiunile neuronale ale bunăstării și succesului vor fi întărite. Prin urmare, este mai probabil să dorești să repeți acel comportament în viitor.
În acest sens, mulți părinți vor spune că, dacă primesc mereu complimente, copiii vor crede că ceea ce fac este excepțional și nu ceea ce trebuie făcut. În acest sens, este important să îți amintești că cei mici sunt într-un proces de învățare. La fel cum îi lauzi, de exemplu, pentru că au învățat tabla înmulțirii, poți face acest lucru și pentru un comportament adecvat.
4. Încearcă să înțelegi de ce
Dar, înainte de toate, de ce crezi că te provoacă copilul tău? Comportamentul unui copil și al oamenilor în general este de obicei condus de un scop. Adică, prin acest comportament încearcă să obțină ceva.
Deci, dacă poți identifica acel motiv, s-ar putea să-l înțelegi mai bine și să faci ceva în privința lui. Când te provoacă, cu ce probleme se confruntă sau dacă o face în fața anumitor persoane. Sunt întrebări care te-ar putea ghida.
Când copilul tău te provoacă, este important să alegi o consecință care să fie în concordanță cu regula care a fost încălcată, să o comunici copilului și să o aplici imediat.
5. Fii consecvent cu aceste strategii
Deși vei descoperi în timp și vei exersa care strategie funcționează cel mai bine atunci când copilul tău te provoacă, este esențial ca gtu, părintele, să fii consecvent. În caz contrar, copilul poate fi derutat. Pe de altă parte, ar trebui să fie clar și ce se întâmplă atunci când copilul tău încalcă regulile.