Cei mai multi oameni percep creativitatea drept o abilitate mostenita, insa aceasta este mai degraba un proces decat o trasatura. Orice persoana poate fi creativa atata vreme cat se deschide spre noi experiente. Ele sunt fundamentul ideilor si conceptelor creative. Sunt punctul de plecare pentru a inova. Azi iti aratam 6 lucruri pe care copiii creativi le fac diferit.
Isi pastreaza o atitudine ludica.
Acestia au o minte deschisa. Stiinta a confirmat faptul ca, formele hibride de munca si joaca creeaza contextul optim pentru manifestarea creativitatii si pentru invatare. Cultivand simtul ludic al copilului este o oportunitate pentru deschidere si flexibilitate, atunci cand se genereaza noi idei. Totodata, spiritul ludic ajuta copiii sa lucreze sustinut pentru atingerea unui obiectiv fara a deveni stresat sau epuizat. Este calea spre persistenta.
Prioritizeaza.
A prioritiza nu inseamna neparat a finaliza toate sarcinile, ci de a hotari sa te focusezi pe lucrul care este cel mai important. Asta inseamna sa le lasi pe celelalte in backround. Un copil cu acest simt va stii cum sa jongleze intre scoala, teme si activitati.
Fac cate un lucru pe rand.
Din ce in ce mai mult, oamenii isi dau seama ca multitasking-ul este mai putin productiv decat focusarea pe o singura sarcina. Este foarte importanta concentrarea si evitarea elementelor care distrag atentia. Atunci cand ne supraincarcam creierul, memoria si creativitatea au de suferit.
Viseaza cu ochii deschisi.
In aceasta stare mintea este foarte activa, deoarece consolideaza amintiri, proiecteaza viitorul, gaseste semnificatii si face conexiuni. De multe ori gasim solutii la problemele noastre nu atunci cand stam in fata calculatorului, ci cand ne plimbam sau facem dus. Atunci cand viseaza cu ochii deschisi, copiii intra in contact cu propria lor perspectiva, care este pana la urma esenta creativitatii.
Sunt deschisi la a experimenta.
Accepta sa se puna in situatii inconfortabile iar in acest mod acumuleaza foarte multe experiente. Creativitatea este despre a face conexiuni intre diverse lucruri, a le sintetiza si a da nastere unor idei noi. Dar pentru a le conecta trebuie bineinteles sa le cunosti.
Sfideaza presiunea sociala.
Aceasta este de fapt o manifestare a increderii in propria persoana. Persoanele care gandesc original, vad posibilitati acolo unde ceilalti nu gasesc, si au curajul sa isi impartaseasca ideile tuturor. Asta inseamna de fapt sa pui mai mult pret pe opinia ta decat pe a altora. Chiar daca le este teama, o depasesc. Sunt disciplinati si nu renunta, deoarece petrec suficient de mult timp pe cont propriu, astfel incat sa isi consolideze propriile opinii, care nu vor fi usor de zdruncinat.
(articol inspirat de Creativechild.com)