Cauți răspuns la întrebarea „de ce copilul meu mă respinge?” Căutăm împreună!

Îți amintești perfect vremurile în care micuțul stătea ca și agățat de tine, era umbra ta. Erai aerul și soarele lui, universul întreg. Și, dintr-o dată, ți-ai pierdut fascinația aceasta asupra lui. „De ce copilul meu mă respinge?” Ia să vedem de ce.

Este dureros și frustrant să vezi și să simți că puștiul tău a luat distanță față de tine. Cauți răspuns la întrebarea „de ce copilul meu mă respinge?” dar de fapt nu crezi că are un motiv întemeiat. Adevărul este că fiecare are motivele sale, chiar și copiii. Sau poate nici măcar nu sunt motivele lui, te-ai gândit?

De ce copilul meu mă respinge

O astfel de reacție apare în principal atunci când există conflicte între părinți. Și când, în mod greșit, copilul este folosit ca armă și instrument de șantaj de către unul dintre ei. Sau de ambii. Inocența lui emoțională nu îl ajută să înțeleagă ce se întâmplă de fapt și nici să proceseze. Copilul este influențat să se așeze pe o parte a baricadei, iar consecințele asupra lui sunt dramatice. Cei mici își iubesc ambii părinți, în mod egal, și au nevoie în viața lor de amândoi. Iar când este luat ca aliat de unul dintre „combatanți”, relația lui cu celălalt se va deteriora până va deveni inexistentă.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și pentru copilul tău este să-ți examinezi cu atenție propriul comportament. Ai făcut ceva care l-ar fi putut întoarce împotriva ta? Este o întrebare dureroasă care necesită multă retrospecție. Dar dacă ești în stare să răspunzi la ea, ai șanse să îți repari relația cu cel mic. Adesea, copiii resping părintele care a fost violent. Chiar dacă nu a fost vorba de agresiune fizică, să știi că micuții țin cont și de agresiunile non-fizice.

Cum poți îmbunătăți situația

Din fericire, există lucruri pe care le poți face pentru a preveni respingerea. Dacă ești un părintet deja respins, poți aplica, de asemenea, abordările descrise mai jos. Dar fii pregătit să dureze mai mult timp.

Nu îți neglija copilul

Fii parte din viața copilului tău, indiferent de situație. Petrece cât mai mult timp cu el. Chiar dacă pare că nu vrea să fie cu tine, continuă să îl cauți. Calm și politicos, roagă-l să desfășoare diferite activități cu tine. Asigură-te că activitățile în care vă implicați sunt cele care îi plac, nu cele care crezi tu ca îi plac. Dacă îți respinge puternic prezența dintr-un motiv oarecare, te vei simți rănit, desigur. Dar oricât de dificil ți-ar fi, luptă în continuare pentru relația voastră.

Nu îl face martor al conflictelor voastre

Orice ar fi, asigură-te că interacțiunile cu fostul partener sunt civilizate. Chiar dacă te provoacă și face tot ce îi stă în putere pentru a te scoate din minți și a reacționa, rezistă! Reacțiile tale negative vor oferi copilului motive să te respingă.

Nu îl vorbi de rău pe celălalt în fața copilului

Trebuie să îți ții copilul departe de acest tip de comportament. Și dacă totuși s-au întâmplat lucruri neplăcute în fața copilului, pe care nu ai cum să le negi, explică-i cu calm situația, într-o notă pozitivă. Fără a-l învinovăți pe celălalt.

Nu folosiți copilul ca și curier

Evita să pui copilul în mijlocul conflictelor dintre tine și fostul/fosta partener/ă. Motivul pentru care ești respins este că puștiul tău a fost în mod greșit plasat în mijlocul conflictului vostru. Dacă ai ceva de comunicat cu fostul partener, discutați voi între voi, între patru ochi. Nu îl amestecați pe cel mic în treaba asta.

Confruntă-ți copilul cu adevărul

„Mami spune că ai plecat pentru că nu ne iubești.” Răspunsul tău ar trebui să fie ceva de genul: „Asta crezi tu că s-a întâmplat?”. În loc să-ți impui punctul de vedere asupra copilului, concentrează-te pe al lui. Asigură-te că sunteți într-un spațiu sigur pentru voi, pentru a vorbi despre emoțiile și grijile pe care le aveți. Să ai o conversație calmă și deschisă, în care să nu arunci vina pe celălalt, este cel mai bun mod în care copilul poate să înțeleagă ce se întâmplă și să-și recâștige încrederea în tine.

My title page contents