Mamele și burnout-ul. Ce este sindromul burnout și ce să faci?

Mamele și burnout-ul

Mamele și burnout-ul, o asociere potrivită. Perioada maternității poate fi cu adevărat plină de satisfacție, dar în unele cazuri, din nefericire, implică o muncă excesiv de grea. A fi mamă este de cele mai multe ori epuizant, mai ales atunci când nu ai ajutoare.

 

Sindromul Burnout afectează multe mame în perioada de după nașterea copilului. Sindromul este caracterizat de o stare cronică de depresie a mamei, care, în cele mai grave cazuri, poate duce la situații neplăcute. Prin urmare, este o problemă mult mai gravă decât epuizarea fizică simplă sau depresia temporară.

Acesta este rezultatul oboselii fizice profunde, emoționale și psihice, cauzate de o acumulare de situații de stres, caracterizat printr-o intensitate moderată și o anumită repetitivitate. Unele dintre cele mai frecvente consecințe ale sindromului Burnout sunt: tulburări de somn, slăbiciune din cauza oboselii cronice, probleme digestive, dureri de cap și dureri de spate.

Mamele și burnout-ul. Etapele sindromului burnout

1. Epuizarea emoțională

Fiecare individ are propria sa rezistență fizică și psihică. Responsabilitățile zilnice consumă treptat aceste rezerve de energie, până în momentul în care mama se simte golită de fiecare resursă. În această primă fază, chiar și o simplă trezire a copilului poate să-i trezească un sentiment de suferință, cu gândul la sarcinile ce urmează să le îndeplinească.

2. Detașarea emoțională

Pentru a proteja și a îngriji copilul, mama declanșează un mecanism de apărare. Este probabil ca ea să continue să facă treburile zilnice mecanic, dar greutatea pe care o simte complet anulează participarea emoțională. În consecință, mama se va simți îndepărtată de fiul ei, de soțul ei și de viața de zi cu zi.

3. Realitatea

Ultima fază a epuizării este probabil cea mai îngrijorătoare. Realitatea nu corespunde cu ideea de a fi o mamă perfectă. În aceste cazuri, mama poate avea un sentiment de eșec personal care implică pierderea încrederii în sine și care poate duce la un comportament agresiv față de copil.

Mamele și burnout-ul. Principalele cauze

Îngrijirea copilului și gestionarea casei reprezintă o slujbă reală care, uneori, este subestimată. Și mai dificilă este combinarea vieții la domiciliu cu angajamentele profesionale. Mamele nu au adesea nici timpul, nici energia să se confrunte cu toate aceste situații. Nu încerca să fii o mamă perfectă! Nu este nimic în neregulă de a simți nevoia de ajutor și de înțelegere atunci când te confrunți cu multe treburi zilnice pe care trebuie să le finalizezi. Munca în casă trebuie împărțită.

Marea dezamăgire

Realitatea maternității este complet diferită de imaginația idealizată. Fie din cauza responsabilităților, fie din cauza dificultăților de a obține o bună organizare. Realitatea este alcătuită din momente frumoase și momente mai puțin frumoase.

Mamele și burnout-ul. Cine poate fi afectat de sindromul burnout?

Nu există un profil tipic al unei persoane care poate fi afectată de sindromul burnout. Acest sindrom poate afecta femeile din orice stare socială. Atât cele care au primul copil, cât și cele care nu sunt mame noi. Un alt caz este cel al mamelor singure, care nu au nici un ajutor în creșterea copiilor lor. În plus, poate fi prezent în orice moment. Imediat după nașterea copilului, sau după câteva luni sau chiar ani.

Cum să-ți îmbunătățești viața?

Cel mai important este să accepți că nu ești o mamă perfectă. Nu ezita să-ți împărtășești experiența altor mămici. Și dacă e nevoie, nu ezita să consulți un psiholog.

 

My title page contents