Organizarea eficientă a zilei, încă de cu seară, poate pune lucrurile pe linia de plutire.

Și dacă ai o casă mare, și dacă stați într-o garsonieră, și dacă ai un copil sau trei, niciodată nu-ți ajunge timpul să faci într-o zi tot ce ți-ai propus. Să-ți spunem un secret. Reușita stă în organizarea eficientă a zilei, de la trezire și până la culcare.

 

Nu o dată m-am plâns că îmi sunt insuficiente cele 24 de ore ale zilei. Am încercat să câștig timp reducând orele de somn, dar s-a dovedit că nu e cea mai bună soluție. O mamă nedormită, obosită, care umblă buimacă prin casă, abia ținându-și ochii deschiși, lipsită de chef și de energie, e o catastrofă, credeți-mă. Organizarea eficientă a zilei, încă de cu seară, poate pune lucrurile pe linia de plutire. Și nu în derivă!

Organizarea eficientă a zilei

Nu este o rușine să îți faci seara o listă a activităților pe care le vei desfășura a doua zi. Te va ajuta să îți îndeplinești obiectivele. Poate nu toate, la început. Dar pe măsură ce vei începe să îți organizezi timpul din ce în ce mai bine, te vei putea mândri cu performanțe la care n-ai visat.
O zi bună începe de dimineața devreme. Prima ei oră, când în casă încă domnește liniștea, este ora ta. Îți bei cafeaua și, cu lista în față, recapitulezi ceea ce urmează să faci. Trebuie să gătești? Atunci primul lucru va fi să mergi la cumpărături. Gândește-te bine și identifică toate lucrurile de care ai nevoie. Pentru mine, cel puțin, este enervant să mă apuc de gătit și să-mi dau seama când ciorba este aproape gata că nu am verdeață. Sau că nu am ouă când mă pregătesc să prepar compoziția de găluști pentru supă. Și să fiu nevoită să merg din nou la magazin.
Rezolvă în primul rând lucrurile mărunte, care nu îți consumă mult timp. În acest fel te poți apoi concentra pe cele mari, importante, care te solicită mai mult.

Mai multe lucruri în același timp

Timpul este prea prețios pentru a fi pierdut. Și dacă se pot face mai multe lucruri simultan, de ce nu? Câtă vreme ești în bucătărie, gătind, mașina de spălat își poate face treaba și fără să stai tu lângă ea. Sau făcând curățenie. Așa cum și mașina de spălat vasele – rămase de la cină – poate funcționa la prima oră, în timp ce tu îți bei cafeaua. Nu intră la categoria „mai multe lucruri în același timp” vorbitul la telefon. Aș spune chiar să nu răspunzi decât apelurilor cu adevărat importante. Probabil că și tu ai prietene care… se plictisesc și au chef de discuții lungi.

Fără amânări!

Pe lista ta de azi este, de exemplu, și plata unor facturi. Ești tentată să amâni pentru mâine. Greșit! Nu faci decât să îți încarci ziua de mâine și, din amânare în amânare, tot așa, riști să mai plătești și penalități. Este doar un exemplu, dar ca el mai pot fi și altele. Ideea de bază este să nu amâni niciunul dintre lucrurile pe care ți le propui să le faci într-o zi. Sub nicio scuză!

Împarte sarcinile și cu ceilalți membri ai familiei

Nu încerca să fii tu Femeia Fantastică, să le faci pe toate. Consecința poate fi epuizarea. Sunt lucruri pe care le pot face și ceilalți, fiecare după puterile, timpul și programul lui. Aveți animal de companie? Cel mai probabil că la dorința copilului. Ei bine, atunci responsabilizează-l pe cel mic și măcar o dată pe zi să iasă el la plimbare cu câinele. Chiar și cumpărăturile pot fi sarcina partenerului. E adevărat că bărbații nu sunt la fel de pricepuți ca noi, dar cu lista în mână se va descurca până la urmă. Negociază, de exemplu, să facă el cumpărăturile seara, în drum spre casă. În acest fel tu vei fi mai eficientă în prima parte a zilei, economisind timpul pe care l-ai fi atribuit târguielilor.

My title page contents