Stii ce sa faci pentru un somn odihnitor?

Te sucești, te învârtești, liniștea nu ți-o găsești. Până la urmă adormi. Te trezești după opt ore de somn dar ești la fel de obosită ca atunci când te-ai culcat. Ce să faci pentru un somn odihnitor?

 

Obiceiurile sănătoase de somn pot face o mare diferență în calitatea vieții. Nu vei fi bună de nimic într-o nouă zi de muncă dacă ai dormit… degeaba. Dacă toată oboseala și tensiunea acumulate peste zi nu s-au dat plecate, ba mai mai rău te chinuiesc. Află ce să faci pentru un somn odihnitor așa încât de mâine lucrurile să se schimbe. În bine!

Ce să faci pentru un somn odihnitor

Ai tu un ceas pe noptiera de lângă pat, dar și organismul tău are propriul ceas. Și dacă pe tine a sta trează la televizor până la două noaptea, noapte de noapte, nu crezi că te va afecta prea tare, să știi că pe el, da. Respectă-i programul pentru că se va răzbuna pe obiceiurile tale ciudate.

Respectă un program de somn

Asta înseamnă aceeași oră de culcare și aceeași oră de trezire. Da, da, și în week-end. Sigur că sâmbătă dimineață ai vrea să te trezești mai târziu și să te culci și mai târziu pentru că, oricum, vine duminică, dar… Respectând un program de somn vei regla „ceasul” organismului și îl vei ajuta să funcționeze cu precizia unuia elvețian.

Practică un ritual înainte de culcare

Îți aduci aminte cât de bine îi era bebelușului tău când avea un astfel de ritual? Băiță, masaj, papa, nani. Hai, lasă, nu te bucura, papa seara nu-i valabil și pentru tine. Dar o activitate relaxantă cum e baia, masajul sau lectura câtorva pagini te-ar putea ajuta.

Creează condiții optime în dormitor

În primul rând temperatura. Nu trebuie să tremuri iarna și nici să te sufoci, vara. Ai nevoie de temperatura la care te simți bine. Apoi lumina. N-ar trebui să pătrundă geană de lumină, așa că rezolvă cu draperiile sau jaluzelele. Salteaua și pernele trebuie să fie și ele confortabile. Umiditatea din cameră este aproape la fel de importantă ca și temperatura, deci atenție și la ea. Și-apoi partenerul… Dacă sforăie ca un tractor și el este cauza somnului tău agitat, aranjează-i canapeaua din sufragerie.

Servește o cină ușoară

Între momentul cinei și cel al somnului să fie măcar trei ore. Iar masa servită să nu fie un ospăț în toată regula. Nu mânca până simți că nu mai poți să respiri și în niciun caz mâncăruri grase, greu digerabile sau picante. Dacă simți că nu poți adormi pentru că totuși îți este foame, îți este permisă o gustare cu 45 de minute înainte de culcare. Gustare însemnând un iaurt sau un pahar cu lapte. Dar tu ce credeai?!

Fără stimulente!

Ai văzut tu în filme că americanii savurează seara un pahar cu vin. Lasă să fie acolo, la ei… Seara nu pune gura pe alcool sau băuturi care conțin cofeină. Știi tu ce zic… Sau dacă în timpul zilei, după ora 15, îți este poftă de (încă) o cafea, alege un sortiment decofeinizat. Fie-ți milă de somnul tău!

Nu ațipi după-amiaza

Te pot crede că ai venit obosită de la servici și simți nevoia să te întinzi ”cinci minute” pe canapea. Dar dacă cinci minute se fac două ore, la noapte vei avea de furcă… Treaba ta!

Dă-i patului ce-i al lui

Ce vrea autorul să spună cu asta? Păi ce să vrea? Vrea să zică să nu-ți muți biroul în pat. Adică laptopul. Lumina albastră a dispozitivelor electronice folosite înainte de culcare (inclusiv televizorul!) dau creierului semnale de intrare în alertă. Cine a inventat patul a zis așa: creșteți, odihniți-vă și înmulțiți-vă! Ai prins ideea? Doar în aceste scopuri să fie folosit.

Doriți o melatonină?

Dacă treaba-i chiar nașpa-nașpa și nu mai poți continua așa, cu oboseala ținându-se scai după tine pentru că nu te-ai odihnit, adresează-te medicului. Un supliment cu melatonină te poate ajuta. Nu ai nevoie de rețetă ca să îl procuri de la farmacie, dar e mai cinstit să vorbești cu medicul înainte de a-l lua.

My title page contents