Azi avem certuri între frați. Uite de ce: am fost de curând, în vizită, la o familie cu doi copii. Fetița, Alina, era plină de energie, sensibilă, dar și cu întrebări parcă tot timpul pregătite pentru noi. În tot acest timp, Andrei, fratele ei mai mic, era mai aproape tot timpul în spațiul ei personal, implicându-se în tot ceea ce făcea ea. Așă că situația, aparent amuzantă, s-a transformat imediat într-un câmp de luptă cu țipete și plânsete.
Ce a urmat? In clipa imediat următoare și părinții și-au schimbat starea de spirit. Din una pozitivă, într-una fără speranță, parcă. Doar că nu îi puteam lăsa așa. Si până la finalul serii, am întocmit o listă cu lucruri pe care ar putea să le încerce pentru a ameliora sau, de ce nu, de a elimina astfel de momente. Lista este descrisă un pic mai jos, așa că o poți încerca și tu.
-
Esența supărării unui copil
Pentru a-i ajuta să depășească un moment dificil, trebuie să realizezi, în primul rând un inventar al tuturor nevoilor lor de bază. Asta presupune să te gândești dacă au mâncat bine, dacă au dormit suficient de mult la prânz. Tot, la fel, dacă le-ai acordat atenția și dragostea ta azi și dacă se simt ascultați. În acest ultim caz, îi poți chiar întreba pe copii ce simt și poți deduce ce îi deranjează de fapt.
-
Empatia face minuni
Deși a conștientiza care este adevăratul motiv pentru care sunt supărați îi poate face pe cei mici să plângă și mai mult, faptul că tu ești alături de ei, empatizând cu ei, va fi cel mai minunat lucru pe care îl poți dărui copiilor. Mai mult decât atât, scoaterea la suprafață a motivelor reale este eliberatoare. Ii va ajuta să recunoască și să depășească emoția, pe viitor.
-
Fii consecvent/ă!
Copiii cu o voință teribilă au obiceiul de a testa limitele, pentru a vedea cât de departe pot ajunge. Dacă limitele nu sunt clare, par a fi nemaipomenite pentru a fi testate și mai mult. Dacă metodele tale de disciplina nu sunt consecvente, atunci ele se vor întoarce împotriva ta în cel mai rău mod posibil.
-
Coboară-te la nivelul lor
Chiar dacă te simți obosită și pare că efectiv nu mai ai timp de nimic, dă-ți un pic de pauză și fii prezentă la joaca sau la discuțiile lor. Ai să vezi că acest moment de relaxare nu numai că te va face să te simți mai bine, căci îți dai seama că nu există fericire mai mare decât să îți vezi copiii jucându-se. Iar dacă se ceartă, acordându-le atenție în același timp, s-ar putea ca tocmai această mișcare să fie cheia împăcării lor.
-
Plimbări, indiferent de vreme
Fie că toarnă cu găleata, fie că este zăpadă de 2 metri sau extrem de cald, îmbracă-i corespunzător și mergi cu ei afară. Nu numai că aerul curat îi va liniști, dar îi va face să mănânce și să doarmă mai bine. Mai mult decât atât, starea de nervozitate acumulată în casă se va disipa iar locul acesteia îi va fi luat de râsete și chicoteli.