Sfaturi peste sfaturi. Ei bine, copilul tău a crescut și a venit timpul ca el să plece în fiecare zi către școală. Dar în loc de fericirea la care te-ai aștepta să o simtă, o să-l vezi în multe zile, în special lunea, că va plânge sau că va avea dureri de burtică. Crede-l, căci nu se preface!
Anxietatea afectează organismul și de aici și durerile. Nu te îngrijora, căci nu e neobișnuit ca cei mici să aibă un pic de ajutor pentru a se acomoda cu școala. Iată 7 sfaturi pentru începerea școlii.
-
Cere-i învățătoarei ajutorul
Copiii simt nevoia să se atașeze de un adult pentru a se simți în siguranță. Așa că atunci când nu sunt cu părinții, ei au nevoie să transfere acest atașament către învățătoare. Dacă vezi că cel mic nu e deloc încântat de școală, vorbește cu învățătoarea, explică-i situația și roag-o să îl ajute să se acomodeze. Cu siguranța orice învățătoare cu experiență va înțelege situația și îi va acorda copilului o atenție sporită. De cele mai multe ori, acești copii primesc o sarcină specială din partea învățătoarei pentru a simți că au un rol de jucat în fiecare zi.
-
Legătura cu ceilalți copii
Copiii simt nevoia să se apropie de cel puțin un alt copil. Întreabă învățătoarea dacă a observat cu ce copil îi place copilului tău să se joace. Întreabă-l și pe cel mic cu ce alt copil și-ar dori să se joace, în ideea de a-i face o invitație acasă. Dacă al tău copil nu este de acord cu invitarea celuilalt copil acasă, poți oricând să stabilești cu mama celuilalt copil, o întâlnire în 4, la o înghețat. Sau îi poți invita întreaga familie la voi acasă, în weekend, la o pizza. Sunt sigură că la finalul întâlnirii cei mici se vor alerga prin casă și cine știe poate că și voi, părinții, tocmai ce v-ați făcut noi prieteni de familie.
-
Ritual de plecare
Pentru cei mai mulți dintre copii, cel mai greu moment este să-și ia “la revedere” de la mama. Creează un ritual de plecare cum ar fi să-i spui în timp ce îl îmbrățișezi : “Eu te iubesc, tu mă iubești, să ai o zi minunată și ne vedem la 12!”. Dacă își dorește îi poți lamina o fotografie și i-o poți pune în ghiozdan. Copilul ăși mai poate lua cu el un obiect care să-l facă să se simtă mai bine în timpul petrecut la școală.
-
Calmează-i temerile
Multe dintre grijile copilului legate de școală sunt legate de teama că tu vei muri sau vei dispărea, cât timp el este la școală. Dă-i dreptate că este greu pentru două persoane care se iubesc atât de mult, să se despartă chiar și pentru puțin timp, dar că va avea parte de distracție la școală, tu vei fi bine, cei de la școală te pot contacta oricând și că o vei iubi mereu chiar dacă nu ești lângă ea. Termină fiecare conversație spunându-i “Știi că întotdeauna venim unul după celălalt!”. Astfel, afirmația aceasta poate deveni pentru copil o propoziție magică pe care și-o poate repeta la școală ori de câte ori se simte îngrijorat!
-
Momente speciale în fiecare zi
Începe-ți ziua acordându-i 5 minute de atenție 100% doar celui mic. Asigură-te, de asemenea, că în fiecare zi, după școală ai un moment special pe care să-l petreci ascultând ce a făcut copilul la școală. Încheie seara cu îmbrățișări, mângâieri, înainte de somn, pentru a-i da și mai multă siguranță copilului.
-
Fii atentă la semnele “nevăzute”!
De cele mai multe ori, după câteva săptămâni, copiii se descurcă bine la școală. Se întâmplă uneori, însă, ca nefericirea lor să indice o problemă și mai serioasă. Poate că este intimidat la școală de alți copii, sau nu vede la tablă sau îi este teamă de avorbi, toate acestea sunt motive care-l pot face pe cel mic să nu-și dorească să mai meargă la școală. Întreabă-l calm despre cum și-a petrecut ziua la școală, ascultă-l cu atenție și fii interesată de ce îți povestește, cerându-i mai multe detalii. Poți apela la jocul de roluri și animăluțele de pluș pot juca rolul copilului ce nu mai dorește să meargă la școală și nimeni nu știe de ce. Poate așa copilul îți spune mai multe. Dacă crezi că ests ceva mai grav, mergi și vorbește cu învățătoarea.
Iată câteva trucuri ca să fii gata la timp.
-
La timp
Ar fi de dorit să ajungi la școală cu ceva vreme înainte de a suna clopoțelul, pentru a nu spori anxietatea celui mic. Să nu te vadă acolo îl va copleși de teamă și îi va fi greu a doua zi să plece spre școală.
Dacă ți-au plăcut, cele 7 sfaturi pentru începerea școlii, nu ezita să citești si aici.