Inainte de a-ti imbraca bebelusul intr-o noua tinuta adorabila asigura-te ca ai spalat hainele repesctive. De ce? Pielea unui nou – nascut este foarte sensibila si vulnerabila la iritatii, iar sistemul imunitar abia i se dezvolta. Este important sa speli inclusiv hainele noi inainte ca acesta sa le poarte. Afla cum speli corect hainele bebelusului tau si care sunt alegerile sigure pentru el!
Pentru a evita iritatiile si a-ti proteja bebelusul de expunerea la substante daunatoare urmeaza acesti doi pasi:
- Fii foarte atenta la materialele pe care le alegi
- Spala toate lucrurile noi care urmeaza sa intre in contact cu piele bebelusului. Poate fi vorba de hainute, paturi, lenjerie sau jucarii.
Cum alegi detergentul potrivit pentru bebelusi
Asigura-te ca folosesti un tip de detergent special. Cum il alegi? Ei bine, opteaza pentru produse fara parfum, care nu contin substante chimice nocive, sunt hipoalergenice, se clatesc usor si nu lasa reziduuri in tesaturi. O mare parte dintre detergenti contin substante chimice care pot provoca dereglari hormonale.
Foarte multe materiale contin anumite substante chimice in diferite grade – acestea nu prezinta riscuri pentru adulti, dar bebelusii sunt mult mai vulnerabili. Tocmai acesta este motivul pentru care trebuie sa speli neaparat hainele noi inainte de a le purta. Aceasta prima spalare indeparteaza substantele si particulele de praf care pot irita pielea delicata a bebelusului tau.
Daca micutul tau are pielea sensibila, cea mai buna varianta ar fi sa alegi un detergent conceput pentru bebelusi, care are o formula special creata pentru a nu ii irita pielea. Consulta-te cu medicul tau pediatru, fii atenta la lista ingredientelor si verifica potentialul alergenic al acestor substante. Poti accesa si ghidul intocmit de The Environmental Working Group (EWG) cu cele mai sigure produse de curatare.
Materiale de evitat pentru hainele bebelusului
In cazul bebelusilor este important sa alegi materiale de calitate pentru haine, lenjerie sau paturi.
Evita materialele sintetice precum poliesterul, nilonul sau acrilicul. Fii atenta si la obiectele vestimentare care au pe eticheta mentiunea ca sunt rezistente la pete, foc, la frecare si intindere. Astfel de materiale sunt frecvent tratate cu substante chimice. Acestea patrund in fibrele textile si nu pot fi indepartate prin spalare. Asadar, evita-le cu orice pret!
Materiale potrivite pentru hainele bebelusului
Opteaza pentru fibre naturale precum bumbacul, lana, matasea, alpaca, angora, mohairul sau fibrele de canepa. Chiar si aceste materiale pot intra in contact cu substante chimice. Culturile de bumbac pot fi tratate cu pesticide. Multe din materialele textile sunt prelucrate cu ajutorul vopselilor sau a colorantilor. Este important sa speli orice material nou inainte de a intra in contact cu pielea bebelusului. Astfel, poti indeparta o parte dintre aceste substante daunatoare.
Cele mai sigure optiuni pentru hainele bebelusului
Obiectele vestimentare care au etichete pe care se mentioneaza Certificat organic sunt o alegere sigura pentru bebelusul tau. In mod ideal, alege fibrele care au fost tratate doar cu vopseluri naturale. Aceste elemente iti ofera siguranta ca bebelusul tau va fi expus la cea mai redusa cantitate de substante chimice. Chiar si in cazul acestor materiale, este important sa le speli inainte ca bebelusul sa intre in contact cu ele. Este posibil ca acestea sa fi intrat in contact cu diferite bacterii sau praf cat au fost transportate.