Cum poți ajuta copilul care nu vrea să învețe? Temele și proiectele pentru școală pot fi un moment cu adevărat stresant, atât pentru părinți cât și pentru cel mic, când acesta este încăpățânat și nu vrea deloc să învețe.
Majoritatea copiilor preferă se joace, să se uite la filme și să descopere lucruri noi, în loc să învețe pentru școală, mai ales atunci când nu sunt deloc atrași de o materie sau două. În acele cazuri, cel mai stresant este momentul temelor. Când celui mic nu îi place o materie, teme devin mai grele, mai stresante, iar el nu vrea să le facă.
Dacă vorbim despre teme în primele zile de școală, imediat după vacanță, iată aici câteva sfaturi utile!
În aceste momente, ar fi bine să primească puțin ajutor și puțină motivație din partea ta. Mai mult decât atât, chiar dacă vorbim despre temele la materiile preferate sau la cele mai puțin îndrăgite, ar fi bine să îl motivezi și să îl încurajezi pe cel mic.
Specialiștii de la Kidshealth.org au întocmit o listă de sugestii care te vor ajuta să faci temele mai ușoare pentru cel mic. Bazate pe un program practic și pe obiective clar stabilite, temele vor putea deveni un moment mai puțin neplăcut pentru familia voastră. Iată câteva dintre sfaturile celor de la Kidshealth.org:
Spațiul în care cel mic își face temele este important!
Dacă îți dorești ca cel mic să își facă temele într-un mod eficient, amenajează un spațiu special pentru această activitate. Un birou în camera lui, unde să aibă la îndemână creioane colorate, foi, cărțile și caietele, îl va ajuta pe cel mic să lucreze mai eficient, fără să mai piardă timpul căutând toate lucririle necesare pentru un desen sau pentru un proiect interactiv.
Ajută-l să aibă un plan și o oră la care încep temele!
Pentru cel mic, mai ales dacă este vorba despre copilul care nu vrea să învețe, o rutină a temelor va fi un bun prilej să fie mai organizat și mai ordonat. Mai mult decât atât, este foarte important să respectați aceast program. Sunt copii care învață mai bine după prânz și copii care sunt mai atenți seara. Găsiți împreună cel mai bun moment pentru teme și realizați un programul ideal pentru toată lumea.
Copilul care nu vrea să învețe are nevoie de un bun exemplu!
Puterea exemplului este o modalitate eficientă dacă vrei să îl ajuți și să îl motivezi pe copilul tău să învețe. Cei mici urmează modelul părinților, așa că o sugestie bună prin care îl poți motiva este să te vadă citind sau lucrând și tu la anumite proiecte. Astfel, va fi motivat de exemplul tău și puteți petrece și timp împreună, fiecare își citește cartea preferată!
Limitează factorii care îi pot distrage atenția!
Televizorul, telefonul mobil sau muzica ascultată la volum ridicat îi pot distrage celui mic atenția de la teme. Tocmai de aceea, ar fi bine să îi limitezi celui mic accesul la ele în timp ce își face temele. Un telefon către un coleg, ca să verifice soluția unei probleme la matematică sau muzică relaxantă ascultată la un volum mic sunt câteva variante.