5 moduri de a-l invata pe copilul tau bunele maniere

Cat de des ii atragi copilului tau atentia asupra manierelor? Il indemni sa spuna multumesc sau te rog in speranta ca va deveni un adult respectos? Daca te-ai afla in compania unui adult, care nu foloseste aceste formule de adresare, ce ai face? Ai interveni sa-l corectezi si sa-l determini sa le utilizeze? Poate ti s-ar parea ca nu se cade. Atunci, de ce aceleasi cuvinte nu ar fi la fel de deranjante pentru un copil? Azi vorbim despre bunele maniere.

 

Exista o serie de expresii standard pe care parintii le folosesc, atunci cand vor sa-i invete pe copiii lor bunele maniere. Care sunt acestea? Indemnul de a-i face pe copii sa spuna te rog si multumesc. Insistenta de a-i pune sa isi ceara scuze sau sa-si imparta jucariile ii poate face sa se simta rusinati, umiliti, ridiculizati, amenintati si raniti. Cand un copil se simte astfel, raspunsul natural este probabil unul nervos, iar in aceasta stare emotionala nu poate absorbi nicio informatie.

Cum si de ce?

Site-ul raisedgood.com o citeaza pe Pam Leo, care spune ca nivelul de cooperare pe care parintii il primesc din partea copiilor, este egal cu nivelul de conectare pe care copilul il simte cu parintele sau. Pornind de la aceasta idee, il poti invata ce inseamna si cum se exprima notiunea de respect. Mai exact, poti apela la metode care intaresc conectarea dintre tine si copilul tau. Iata 5 propuneri de la raisedgood.com.

Fii un exemplu!

Copiii imita comportamentul parintilor, de aceea este important ca parintii sa practice bunele maniere si sa foloseasca formulele de politeTe. In timpul lor, vor face ce au vazut acasa. Iar daca te simti jenat in anumite momente, cand copilul tau nu spune te rog sau multumesc, gandindu-te ca vei fi judecat pentru abilitatile tale de parinte, spune tu acele vorbe in locul lui. In acest mod ii dai si lui un exemplu.

Nu il forta sa imparta jucariile.

Copiii au nevoie de suport in acest proces, pana isi ce isi vor da seama, ca a darui poate fi o experienta foarte placuta. Pentru a-i da un exemplu copilului tau, iti poti cumpara tu cateva jucarii ale tale, pe care sa le imparti cu el sau cu alti copii care vin in vizita. De asemenea, da-i libertatea sa hotarasca daca exista jucarii pe care nu vrea sub nicio forma sa le imparta.

Invita-l sa ia parte la discutii.

De multe ori, parintii vorbesc despre copiii lor ca si cum acestia ar fi invizibili. Atunci cand copilul tau este prezent si discutia este despre el, include-l, cerandu-i sa povesteasca. Invitandu-l sa ia parte la conversatie este o forma prin care ii arati respect si apreciere.

Afectiunea fortata este periculoasa.

Copiii sunt incurajati sa faca diferite gesturi de afectiune fata de alte persoane, sa dea un pupic sau o imbratisare. Acest mod de a-i impune cum si cand sa isi arate afectiunea ii comunica faptul ca alti oameni pot hotari pentru el. In loc sa il determini sa faca aceste gesturi, mai cu seama inverseaza rolurile, si incurajeaza-i pe adulti sa isi arate afectiunea.

Nu-i impune sa-si ceara scuze.

Cand un copil greseste si este constient de lucrul acesta, ii afecteaza demnitatea. Daca il facem sa isi ceara scuze, va resimti mult mai acut acest lucru. Ce poti face, este sa-l ajuti sa gaseasca o cale pentru a rezolva problema. De asemenea, si in acest caz se verifica puterea exemplului. Cand un copil isi vede parintele cerandu-si scuze, invata ca este in regula sa gresesti si sa admiti acest lucru.

My title page contents