Toate ne-am confruntat la un moment dat cu firele de păr crescute sub piele. Este inestetic, supărător și, posibil, punctul de plecare al unei afecțiuni mai grave. Este vorba despre foliculită. Aceasta apare când firul de păr nu mai poate penetra ultimul strat al pielii, iar sebumul, împreună cu bacteriile, infectează foliculul.
Foliculita superficială începe cu pete umflate, pline de puroi, care seamănă cu mici coșuri. În general, foliculita se manifestă destul de ușor; prin urmare, leziunile cutanate se rezolvă spontan într-o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, alte tipuri de foliculită sunt mai severe, provocând complicații care necesită utilizarea de antibiotice și / sau creme cu cortizon .
În general, foliculita poate avea o origine infecțioasă – prin urmare, poate fi cauzată de infecții bacteriene, virale sau fungice – sau neinfecțioasă, indusă de alte cauze.
Foliculita infecțioasă
Există diferite forme de foliculită infecțioasă, care diferă în funcție de factorul care provoacă infecția:
- foliculita bacteriană (forma cea mai frecventă): infecție tipică care are loc imediat după epilare (laser) și depilare (simplă, prin ras cu aparatul), sau în urma unei răni.
- foliculita fungică este aproape întotdeauna cauzată de contactul direct cu obiecte sau suprafețe infectate cu ciuperci, cum ar fi dușurile comune și vestiarele.
- foliculita virală, tipică zonei care înconjoară buzele.
Foliculita neinfecțioasă
Nu toate tipurile de foliculită sunt cauzate de infecții. Persoanele cu o imunitate scăzută sau cele care suferă de obezitate sau dermatoză și prezintă leziuni evidente ale pielii sunt de fapt mai expuse riscului de foliculită, decât persoanele sănătoase.
Nicoleta Ion, trainer Rica România, îți spune cum te poți feri de această problemă.
- Exfoliază-ți pielea periodic, pentru a îndepărta stratul de celule moarte și a ajuta firele să iasă la suprafață.
- O piele deshidratată are porii mici, închistați, iar firele de păr nu au putere să penetreze ultimul strat al pielii. În timp ce o piele hidratată are porii elastici, iar firul de păr poate ieși la suprafață mult mai ușor.
- Epilează-te cu o ceară adecvată tipului tău de piele. Există diverse tipuri adaptate pielii uscate, normale sau sensibile.
Pentru combaterea foliculitei, specialistul recomandă ceara Rica pentru piele sensibilă.
- În lunile de toamnă, când pielea are tendința de a se usca mai mult, este mai bine să alternezi folosirea cremelor hidratante cu creme emoliente, având la bază grăsimi și uleiuri vegetale. Multe persoane folosesc ulei ca hidratant al pielii, dar, de fapt, este o hidratare falsă, care nu este capabilă să transporte molecule de apă în straturile epidermei. Mai degrabă, este mai bine să aplici uleiul cu 30 de minute înainte de duș și apoi să folosești crema obișnuită.
Introdu în ritualul tău de înfrumusețare aceste obiceiuri, iar rezultatul nu va întârzia să apară: o piele frumoasă, cu un aspect sănătos!