Adolescența este o perioadă de tranziție. O independență foarte mare și maturitatea care intervine, asociată cu modificări hormonale, toate acestea pot predispune adolescenții la agravarea stării de spirit și la comportament impulsiv. Simptomele depresive la adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 de ani nu se manifestă, de obicei, cu stare de melancolie, tristețe, pierderea interesului, disperare sau lipsa motivației, dar cu comportament agresiv, abuz de substanțe și simptome somatice.
Frecvent, adolescenții prezintă simptome fizice și psihice:
Simptome somatice / fizice:
- Disconfort psihosomatic (dureri de cap), scădere în greutate
- Dificultăți în a adormi seara (de multe ori nevoie de somn excesiv)
Simptome psihologice:
- Pierderea încrederii (stimă de sine scăzută, îndoieli despre ei)
- Apatie, pierderea plăcerii, lipsă de concentrare
- Schimbări de dispoziție
- Variații ciclice în starea de spirit
- Declinul activităților școlare
- Sentimente de inadecvare în menținerea legăturilor sociale și emoționale, pericol de izolare
- Creșterea gândurilor de suicid și posibile încercări de suicid
La adolescenți, raportul dintre băieții și fetele deprimate este de aproximativ 1: 2
Potrivit Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, aproximativ 5% dintre copii și adolescenți pot suferi de depresie în orice moment.
Depresia la adolescenți, precum și la adulți, se poate manifesta cu expresii de tristețe sau plâns.
Spre deosebire de adulții deprimați, adolescenții se pot plânge, de asemenea, de plictiseală sau de lipsa plăcerii de a face lucrurile de care se bucură de obicei. Ei pot, de asemenea, să înceapă să scape de prieteni și de familie, izolându-se din ce în ce mai mult în camera lor
Cum recunoști depresia? Semne
Deoarece adolescenții cu depresie nu se plâng că sunt triști, uneori comportamentul și starea lor de spirit adevărată sunt înțelese greșit la școală, la colegi și la familie.
Părinții pot observa iritabilitate și furie. Unii băieți au dificultăți în a adormi. Unii își pierd apetitul, în timp ce alții încep să mănânce excesiv.
Ocazional, adolescenții au gânduri de moarte sau exprimă intenții suicidare. Aceste gânduri și sentimente se manifestă uneori prin mesaje pe social media.
Depresia este diagnosticată atunci când aceste dificultăți încep să afecteze activitățile de zi cu zi și rezultatele unui adolescent. Atunci când, de exemplu, se observă o deteriorare a performanței școlare, sau adolescentul refuză să ia parte la activitățile sociale.
Oamenii de știință cred că depresia este cauzată atât de factori biologici, cât și de mediu. Adolescenții pot avea un risc mai mare de a dezvolta depresie, dacă unul dintre părinții lor are, de asemenea, tulburări de dispoziție de origine depresivă sau suferă de tulburare bipolară. Depresia mai poate apărea după un eveniment stresant sau o experiență, cum ar fi abuz sau neglijare, probleme de sănătate, moartea unei rude apropiate.
Consecințele depresiei
Depresia netratată poate avea multiple consecințe.
Adolescenții deprimați prezintă un risc mai mare de a consuma tutun, alcool sau droguri ilicite sau chiar ajung la sinucidere.
În cazul în care un adolescent deprimat vorbește despre auto-prejudiciu, moarte sau sinucidere, părinții și personalul medical trebuie să ia în serios aceste declarații, pentru a evalua situația adolescentului de către un profesionist, fie medic sau psiholog. În scopul de a dezvolta un plan de prevenire și tratament.
Există tratamente eficiente care vă permit să faceți față depresiei adolescenților. După evaluare, aceste tratamente pot include terapie individuală, terapie familială sau antidepresive.
Tratamentul combinat (terapie și medicamente) este adesea cel mai eficient. Modificările stilului de viață, acordând prioritate unui somn bun, exerciții moderate și relații sociale pozitive, pot, la rândul lor, să joace un rol în redresarea depresiei. Mai multe despre depresia la adolescenți puteți citi aici!