Când vorbim despre diareea la bebeluși, poate fi dificil de înțeles dacă scaunul bebelușului are consistența potrivită sau, dimpotrivă, este semnalul unor perturbări. Acest lucru se întâmplă, deoarece bebelușul are oricum scaunul moale, fiind alimentat cu lapte în prima parte a vieții. Fecalele copiilor care mănâncă doar lapte sunt, în general, foarte moi, de culoare gălbuie, astfel că poate fi dificil de înțeles dacă este sau nu este vorba despre diaree.
Semne de alarmă care pot indica o problemă intestinală la nou-născut:
- o creștere bruscă a numărului de scaune;
- mai mult de un scaun după fiecare masă;
- fecale cu aspect apos.
Cauzele diareei la bebeluși
Cauzele diareei la copiii mici pot fi legate de dieta săracă sau chiar de răceli și congestie nazală.
În cele mai multe cazuri, diareea este cauzată de o infecție virală (rotavirus, adenovirus, enterovirus și altele) sau de alte cauze:
- o terapie antibiotică care modifică flora bacteriană intestinală;
- o schimbare în dieta mamei care alăptează sau a copilului;
- în cazuri rare poate fi un simptom al fibrozei chistice.
La sugari, diareea, în special acidă, poate provoca erupții cutanate și, în unele cazuri, chiar și o adevărată candidoză. Prin urmare, este important să-i schimbați bebelușului scutecul des, pentru a permite pielii să se usuce cât mai mult posibil. Trebuie să folosiți unguente și creme protectoare, să folosiți apă pentru a-l spăla și să evitați folosirea șervețelelor.
Cât durează diareea la copii?
Se vorbește despre diaree atunci când bebelușul are mai mult de 3 scaune moi într-o zi. În general, cu schimbări adecvate în dietă, odihnă și multe lichide, diareea trece în 5-6 zile. Este adesea însoțită de febră sau vărsături.
Când să vă faceți griji
Copiii mici se pot deshidrata foarte rapid din cauza diareei. Semnele de deshidratare ușoară sunt ochii uscați și plânsul fără lacrimi. Scutecele sunt mai puțin umede decât de obicei, bebelușul prezintă semne de iritabilitate, mai puțină activitate și gura ușor uscată. Semnele de deshidratare mai gravă (care trebuie imediat tratată) sunt: pielea uscată, ochii scufundați, copilul letargic, lipsa de urină în ultimele 8 ore.
În cazurile de diaree acută și prelungită, pediatrul poate prescrie medicamente antibacteriene, cum ar fi: antibioticele aminoglicozidice, deoarece va avea suspiciunea că tulburarea este cauzata de o bacterie.
Este bine să sunați pediatrul dacă:
- copilul are vârsta mai mică de 1 an;
- diareea conține mucus sau sânge;
- febra și diareea durează mai mult de 3 zile;
- copilul pare deshidratat;
- la copiii mai mari, dacă diareea nu dispare după 2 zile;
- copilul varsă timp de 24 de ore;
- copilul a avut mai mult de 8 scaune în 8 ore.