VARSATURILE. GHIDUL SIMPTOMELOR

Varsaturile si ghidul lor. De la infectii stomacale pana la alergii alimentare – toate au ca simptom vomitatul. Citeste ghidul nostru de mai jos pentru a invata ce anume ii da copilului tau durerea de stomac si, si mai ales, cum se trateaza.

 

ð Varsaturi + diaree + febra moderata

ð Varsaturi + urticarie

ð Varsaturi + sange

ð Varsaturi violente + o substanta verde

ð Varsaturi + febra + plans patrunzator (sugari) + intepenirea gatului (copii)

ð Varsaturi + dureri abdominale severe

ð Varsaturi in jet dupa alaptat

 

De la infectii stomacale pana la alergii alimentare – toate au ca simptom vomitatul. Citeste ghidul nostru de mai jos pentru a invata ce anume ii da copilului tau durerea de stomac si, si mai ales, cum se trateaza.

VARSATURILE. GHIDUL SIMPTOMELOR

Vomitatul este o experienta traumatica atat pentru copil, cat si pentru parinte. Cel mic este indispus, se sperie iar tu, ca parinte, nu stii daca e vorba de o bacterie sau ceva mult mai serios, care ar trebui sa te trimita urgent la medic.

Oricat de neplacut este, vomitatul are rolul lui – fie elibereaza presiunea, fie elimina o toxina. In ambele cazuri, vomitand, copilul se va simti imediat mai bine. Insa, in alte cazuri, este doar un simptom pelanga alte semne care iti dau indicii despre afectiunea de care sufera copilul. Are febra? Diaree? E deshidratat?

 

Varsaturi + diaree + febra moderata

Ce ar putea fi: gastroenterita este o infectie comuna a intestinului, mai ales in cazul copiilor, care pot avea cel putin un episod pe an. Gastroenterita este cauzata de un virus, ceea ce o face usor de transmis si nepotrivita cu antibioticul. Ea vine mereu cu diaree, dureri de burtica, uneori voma si febra insa, de cele mai multe ori, dispare in cateva zile (2-3 zile) pana la o saptamana. Rotavirusul este agentul patogen cel mai frecvent implicat in diareea copilului mic, apoi mai este adenovirusul. Pe de alta parte, exista o multime de bacterii (Campylobacter, Salmonella si Escherichia coli) si paraziti intestinali (giardia lamblia) care pot cauza gastroenterita.

Ce poti face: cel mai bun remediu pentru un stomacel iritat (oricare ar fi cauza) este abstinenta de la mancare si bautura timp de cateva ore. Dupa ce copilul se opreste din vomitat, ofera-i cate o lingurita cu ceai sau lapte la fiecare zece minute, o ora. Daca lichidele raman in stomacel si starea copilului se imbunatateste, ii poti oferi orice isi doreste el sa manance. Daca vomitatul nu se opreste, trebuie sa previi deshidratarea cu saruri.

Cand suni medicul: daca nu retine lichidele, are diaree de peste 12 ore si da semne ca este deshidratat – slabiciune, gura uscata, uda mai putine scutece, plange fara lacrimi sau, in cazul unui sugar, are fontanela anterioara adancita.

 

Varsaturi + urticarie

Ce ar putea fi: daca episodul de vomitat se repeta dupa fiecare masa, iar pe corp ii apare si o urticarie (in jurul gurii, pe gat, in spatele genunchilor, la coate) ar putea sa fie vorba despre o alergie la formula de lapte cu care este hranit sau la alte alimente, cum ar fi ciocolata, capsunele ori alunele.

Ce poti face: suna imediat la 112 daca cel mic are respiratie suieratoare. O reactie alergica extrema ii poate fi fatala daca nu actionezi rapid! Ar fi bine sa ai in casa un sirop cu proprietati antihistaminice pe care sa i-l administrezi de urgenta. Eruptiile cutanate dau si inflamatii ale intestinelor, ceea ce duce la o proasta absorbtie a alimentelor. In general, astfel de reactii sunt rare la copii mici, pentru ca ei nu consuma zahar, grasimi sau proteine.

Fiind perioada sarbatorilor, cu multe ispite gastronomice, ai grija si tu ce mananci daca alaptezi. Iar lui bebe poti sa-i amani inceperea diversificarii alimentatiei pana dupa sarbatori.

 

Varsaturi + sange

Ce ar putea fi: un pic de sange in voma nu este motiv de ingrijorare. Probabil e o bacterie stomacala sau un vas de sange care s-a spart din cauza presiunii regurgitatiei. De asemenea, poate exista sange in voma daca a inghitit sange de la o rana din gura, ori dintr-o sangerare nazala produsa in ultimele sase ore. In rare cazuri, poate fi vorba despre bacteria Helicobacter Pylori.

Ce poti face: daca copilul vomita cu sange trebuie sa suni doctorul.

 

Varsaturi violente + o substanta verde

Ce ar putea fi: substanta verde din voma reprezinta secretia ficatului (bila), ceea ce ar putea indica o obstructie gastrointestinala datorata unui defect din nastere. Sau poate fi un blocaj de meconiu, ori o ocluzie intestinala, cel mai adesea diagnosticate in timpul primei luni de viata.

Ce poti face: varsarea bilei in voma este o urgenta medicala care se rezolva adesea prin interventie chirugicala.

Varsaturi + febra + plans patrunzator (sugari) + intepenirea gatului (copii)

Ce ar putea fi: meningita bacteriana are astfel de simptome, insa vaccinul Haemophilus influenzae tip B a redus foarte mult cazurile de astfel de imbolnaviri. In afara de voma, simptomele mai pot fi dureri de cap, de gat si dezorientare.

Ce poti face: suna imediat doctorul daca apar varsaturi, febra, daca cel mic e agitat ori daca se plange de un gat rigid sau pare ametit si confuz, in cazul copiilor mai mari.

Varsaturi + dureri abdominale severe

Ce ar putea fi: copilul tau ar putea avea apendicita, o inflamatie a unui organ mic, de forma unui deget, atasat de intestinul gros. Este mai frecventa la copii cu varste de peste 10 ani. Durerea nu este severa de la inceput, dar cateva ore mai tarziu va migra spre partea din dreapta jos a abdomenului si va creste in intensitate. In cazul in care se rupe, copilul se poate simti mai bine, deoarece presiunea dispare. In sase pana la opt ore dupa ruptura, copilul se va simti din nou rau din cauza toxinelor raspandite in cavitatea abdominala.

Ce poti face: Suna doctorul daca varsaturile nu se opresc de cateva ore, iar cel mic se plange de dureri de stomac, mai ales in jurul buricului sau in partea din dreapta jos a abdomenului. Daca suspectezi o rupta, mergeti imediat la spital cu copilul. Medicul va extirpa micul organ.

Varsaturi in jet dupa alaptat

Ce ar putea fi: stenoza pilorica este o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden care se intalneste la nou-nascuti, mai des la baieti. Cauza este o hipertrofiere congenitala a sfincterului piloric. Isi face dubutul intre a treia si a sasea saptamana de viata, iar simptomele sunt varsaturi in jet, ce apar la scut timp dupa hranire. Pofta de mancare exista, dar sugarul pierde treptat din greutate. Exista si o tendinta spre constipatie.

Ce poti face: daca vomita dupa fiecare masa pentru o zi sau doua, suna medicul pediatru. Afectiunea se corecteaza prin interventie chirurgicala simpla care consta in incizarea muschiului ingrosat in lungime. Vindecarea este rapida si definitiva.

 

 

 

My title page contents