Drumul de la infertilitate la fertilitate

Sterilitate (sau infertilitate) este termenul folosit de medici pentru a indica situația în care un cuplu nu poate concepe o sarcină, după cel puțin un an de încercări sau după cel puțin 6 luni pentru femeile peste 35 de ani. Iata care este drumul de la infertilitate la fertilitate.

 

Odată pus diagnosticul de infertilitate, cuplul trebuie să urmeze anumite etape de tratament. Care sunt acestea?

Etapele tratamentului

Pentru stabilirea corectă a diagnosticului sunt necesare investigații. „Astfel, prima investigație a cuplului care nu poate procrea este spermograma. Apoi, se trece la investigarea partenerului feminin: permeabilitatea tubară, evaluarea dezvoltării endometrului pe parcursul dintre 2 menstruații. Urmează analizele hormonale din zilele 2 și 3 ale menstruației, cercetarea rezervei ovariene, precum și a potențialului ovarelor de a susține o sarcină incipientă. Screeningul funcționării corecte a tiroidei, al riscului trombotic, precum și a hormonului lactației trebuie luate și ele în calcul. După precizarea diagnosticului, un cuplu are la dispoziție mai multe variante de tratament, în funcție de cauza/cauzele hipofertilității: stimulare ovariană simplă controlată, inseminare sau fertilizare in vitro. Pentru a crește șansele, se recomandă, pentru început, un tratament pentru creșterea calității spermatice (fitoterapie, acupunctură) și pentru creșterea calității endometrului și a ovocitelor (balneoterapie, fitoterapie, acupunctură).”, recomandă George Vasilescu, dr. ginecolog la Danubius Health Spa Resort.

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro presupune stimularea ovariană pentru maturarea mai multor ovocite (ovule), extragerea lor chirurgicală, prin aspirație transvaginală sub anestezie, fecundarea ovocitelor în laborator și crearea embrionilor.

Embrionii stau în incubator 3 – 5 zile, după care sunt introduși în uterul pacientei prin metoda de embriotransfer.

Ce știi despre FIV?

„Actualmente procedurile FIV sunt parțial decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România, dar și printr-un program al Primăriei Municipiului București. Decontări parțiale mai sunt și la nivelul clinicilor de profil, prin programe private menite să mărească accesibilitatea cuplurilor la aceste terapii. Rata de succes medie a procedurii de FIV, care cuprinde toată plaja vârstei feminine încadrată la această procedură este de aproximativ 35%. Ea este mai mare în cazul pacientelor până în 35 ani și cu material seminal fără mari probleme de calitate. Și scade proporțional cu creșterea vârstei pacientelor și cu scăderea calității spermatozoizilor.”, adaugă specialistul de la Danubius Health Spa Resort.

Fertilizarea in vitro și sarcina

Cauzele opririi în evoluție a sarcinii sunt diverse. Unele dintre ele țin de factori genetici (vârsta maternă, dar și cea paternă), inflamatori (endometrite postimplantare), constituționali. „De asemenea, insuficiențele progesteronice ale ovarelor în primele 3 luni de sarcină pot provoca întreruperile spontane de sarcină. Riscul mare de trombofilie al pacientelor poate fi în directă relație cu creșterea incidenței opririi în evoluție a unei sarcini. Se mai pot adăuga și alte cauze, cum ar fi: fumatul, consumul de alcool, stresul peste limitele fiziologice, oboseala, utilizarea în exces a calculatoarelor, telefoanelor.”, completează dr. ginecolog Vasilescu George Ștefan.

Proceduri ce pot favoriza fertilitatea

Metodele complementare sau alternative au o vechime mai mare decât cele alopate moderne. În cazurile simple de hipofertilitate, aceste metode pot constitui singurele „remedii” la care cuplurile pot apela, iar în cazurile mai dificile ele constituie terapii pregătitoare care pot mări șansele de reușită. „Putem grupa aceste terapii în urmatoarele categorii: homeopatie, api-fitoterapie, balneoterapie, acupunctură. Combinația balneoterapie cu nămol sapropelic peloidogen și apa sărată din Lacul Ursu Sovata, fitoterapie și acupunctura pro fertilitate poate aduce un plus de 10 – 15 % la rata de succes a unei fertilizări in vitro sau a unei inseminări intrauterine. Tot așa, o rată de succes asemănătoare unei fertilizări in vitro la cazurile ușoare, necomplicate, ale infertilității, ca metode unice de tratament.”, precizează dr. ginecolog Vasilescu George Ștefan.

 

 

My title page contents