Copiii, în special cei mici, sunt mai sensibili la deshidratare decât adulții. Parțial, deshidratarea are loc din cauza producției de apă, care este mai mică, proporțional cu greutatea corporală, decât în cazul unui adult.
Deshidratarea la copii poate să apară în diferite stadii: ușoară, moderată și severă. Deoarece apa este un element fundamental pentru organism, nu trebuie niciodată să subestimăm deshidratarea care, în cele mai grave cazuri, poate reprezenta un pericol pentru viață.
Cauzele deshidratării
Cauzele deshidratării sunt diferite, dar toate apar când există o mare pierdere de fluide corporale și săruri minerale. Acest lucru se întâmplă atunci când copilul are febră mare, de exemplu, sau episoade repetate și continue de diaree sau vărsături (cinci sau șase episoade în două sau trei ore). Sau în cazurile de transpirație ridicată.
Studiile arată că gastroenterita este cea mai des întâlnită cauză a deshidratării (1,5 milioane cazuri anual in SUA). Aceasta este determinată de cele mai multe ori de diverse infecții virale, printre care rotavirusul, virusul Norfolk și adenovirusul.
Cele mai întâlnite infecțiile bacteriene sunt: Salmonella, Escheria coli, Campylobacter și Clostridium difficile. Infecțiile parazitare cum este giardioza (Giardia lamblia) conduc la diaree și în consecință la pierderea de fluide corporale. Transpirația excesivă este un alt motiv, uneori fiind vorba chiar de o îmbrăcare exagerată a copilului (în comparație cu temperatura ambientală). În cazul diabetului (nediagnosticat sau tratat inadecvat) poate apărea urinarea frecventă. Iar fibroza chistică și boala celiacă nu permit o absorbție corespunzătoare a alimentelor (motiv pentru care apare deshidratarea).
Simptomele deshidratării
Primele simptome de deshidratare sunt: uscăciunea mucoaselor (gură uscată, buze uscate) și urinare redusă, când copilul este mai ușor de observat prin verificarea scutecului. În plus, urina poate avea o culoare galbenă, mai închisă decât de obicei. Pielea suferă de asemenea: devine uscată și nu foarte elastică. Ochii sunt încercănați, inima bate mai repede, bebelușul este somnoros sau iritat.
La copiii mai mici, fontanella (zona capului unde oasele nu sunt încă sudate) poate deveni scufundată (retrasă). Plânsul nu are lacrimi, iar gâtul poate fi iritat. Dacă identificați primele simptome ale deshidratării la copii, în special la cei foarte mici, este bine să consultați imediat pediatrul. Sub an de viață, un copil care varsă și nu murdărește scutecul timp de 24 de ore este considerat un caz urgent și trebuie mers la medic. Unele teste de laborator vă permit să evaluați starea de deshidratare și să prescrieți terapia potrivită.
Ce e de făcut?
În general, pentru a reechilibra corpul și pentru a asigura cantitatea potrivită de lichide în organism, este suficient ca cel mic să consume lichid frecvent, dar în cantități mici. Pentru a preveni vărsăturile copilului, în cazul în care deshidratarea este cauzată de această problemă, trebuie să i se dea să bea încet, cu o linguriță. În primul rând trebuie să bea apă în mod firesc. Dar puteți, de asemenea, oferi copilului sucuri centrifugate, sucuri de fructe sau un ceai din plante ușoare. Trebuie evitate băuturile dulci, mai ales dacă copilul suferă de diaree. Consultați pediatrul, mai ales în cazurile de deshidratare severă.