Constipația la copii vă poate da mari bătăi de cap. Însă, dacă cei mici au o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, această problemă este ca și rezolvată!
Una dintre problemele cu care, din păcate, se confruntă atât adulții cât și copii este constipația. Alimentația joacă un rol foarte important în rezolvarea sau apariția acestei probleme.
Cei mici sunte tentați să mănânce o mulțime de dulciuri sau de preparate de tip fast – food, însă ele pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului digestiv. Mai mult decât atât, lipsa lichidelor și a fibrelor din alimentația zilnică a copiilor este un alt factor ce conduce la apariția constipației.
Poți încerca să îi ajuți pe micuții tăi prin stabilirea și respectarea unui stil de viață sănătos. Iată câteva lucruri care, potrivit specialiștilor de la Kidshealth.org ajută la prevenirea constipației la copii:
Consumul de lichide
Consumul de lichide, mai ales de apă contribuie la deplasarea mai rapidă a rezidurilor prin intestine. Cantitatea de lichide de care cei mici au nevoie variază în funcție de vârsta și greutatea lor. Cel mai bine ar fi să mergeți împreună la un nutriționist, sau chiar la medicul de familie, pentru a stabili câtă apă ar fi bine să bea cel mic în funcție de cele două criterii. În general, școlarii au nevoie de 3 până la 4 pahare de apă pe zi.
Fibrele contribuie la menținerea sănătoasă a tranzitului
Fructele, legumele și cerealele bogate în fibre ajută la menținerea tranzitului intestinal sănătos. Acest fapt este valabil atât pentru copii cât și pentru adulți. Ele previn constipația și au o mare contribuție în menținerea trnazitului eficient și a intenstinelor curate.
Îi puteti cere părerea medicului înainte să introduceți anumite tipuri de cereale sau alimente bogate în fibre în alimentația copilului. El vă va recomanda o dietă potrivită pentru vârsta micuțului.
Activitatea fizică
Un alt factor ce ajută la prevenirea constipației la copii este mișcarea. Activitatea fizică ajută la menținerea tranzitului și intestinelor sănătoase, așa că cel mai bine ar fi să îi încurajați pe copii să facă cât mai multă mișcare.
Planificarea meselor și o alimentație echilibrată
Mesele regulate îi pot ajuta pe cei mici să dezvolte obiceiuri constante ale intestinelor. Spre exemplu, dacă este necesar, puteți programa micul dejun mai devreme, în așa fel încât să îi oferiți copilului șansa să aibă parte de o vizită relaxantă la toaletă.
Cum îți dai seama că micuțul este constipat?
Constipația la copii poate fi recunoscută cu ușurintă. Potrivit specialiștilor de la Kidshealth.org, iată câteva semne care îți arată că micuții tăi sunt constipați: Merg la toaletă mai rar, au dureri atunci când merg la toaletă, se simt mai mereu plini sau balonați, își doresc să facă caca dar nu pot, rămân mici urme de sânge pe hartia de la toaletă.