Prima zi de școală. Cum să vă pregătiți?

Prima zi de școală pentru copii și părinți. Cum să vă pregătiți? Prima zi de școală sau de grădiniță a copilului poate fi stresantă atât pentru el, cât și pentru voi, părinții. Însă, o bună organizare și planificare vă poate ajuta foarte mult; de asemenea, va fi util să acordați atenție semnelor de anxietate pe care copilul le arată și să urmăriți atenuarea a tot ceea ce poate provoca o stare de nervozitate și disconfort.

Câteva sfaturi și mici pregătiri vă pot ajuta în acest sens.

Iată câteva sfaturi pentru prima zi de școală pentru copii și părinți:

Pregătiți-vă cu o seară înainte

Alege-ți împreună hainele și puneți-le pe umeraș la îndemână. Alegerile vestimentare depind exclusiv de gusturile și personalitatea copilului. Dacă acesta trebuie să poarte o uniformă, o cale de a-și exprima personalitatea constă în folosirea de accesorii. Butoane, nasturi, broderii cu inițiala numelui sau folosirea altor decorațiuni poate face uniforma mai originală. Doar asigurați-vă că nu încălcați regulile schimbându-le prea mult.

Treziți copilul devreme

Dacă acesta a dormit suficient cu o noapte înainte, nu ar trebui să fie deloc o problemă să se trezească devreme. Luați în calcul cel puțin o oră (în funcție de distanța față de școală) pentru a vă pregăti. Oferiți-i să bea un pahar cu apă rece. După un somn de opt ore, corpul trebuie să fie hidratat; prin urmare, consumul de apă rece îi va oferi un impuls de energie pentru a porni cu dreptul într-o nouă zi.

Luați împreună un mic dejun complet și hrănitor

O primă masă bogată și sănătoasă nu trebuie subestimată, deoarece poate fi un factor determinant pentru cursul zilei. Mizați pe fructe și legume – vă vor da energie. Cerealele zaharoase sunt bune, atâta timp cât sunt doar o parte din micul dejun.

Pe voi, părinții, cafeaua vă poate ajuta. Doar asigurați-vă că nu beți prea mult; o supradoză de cofeină provoacă anxietate și dureri de cap. În plus față de cele provocate de stres.

Ajungeți la școală cu cel puțin 15 minute mai devreme

Gândul de a întârzia vă poate strica ziua dimineața devreme. Pentru a vă asigura că nu se întâmplă acest lucru, încercați să ajungeți la școală cu cel puțin un sfert de oră înainte să sune clopoțelul. Astfel, va fi suficient timp pentru copil, pentru a găsi sala de clasă și pentru a purta o conversație interesantă cu un nou coleg.

Încurajați copilul să participe la lecție, să pună întrebări, să fie activ și interesat

În prima zi de școală, cea mai importantă misiune de îndeplinit este ca acesta să facă o impresie bună pentru a-i fi mai ușor pe parcurs. Acest lucru înseamnă, de asemenea, stabilirea unor relații bune cu profesorii și colegii de clasă, punând întrebări atunci când e cazul și luând notițe utile.

Noi prieteni

Da, toată lumea merge la școală pentru a învăța, dar, pentru copil, școala este, de asemenea, un loc minunat pentru a-și lărgi cercul de cunoștințe. Prieteniile născute la școală ar putea rămâne pe viață. Prima zi este momentul perfect pentru a cunoaște oameni; încurajați-l să intre în clasă cu zâmbetul pe buze și să nu se teamă să inițieze discuții cu colegii de clasă (mai ales dacă e un ciclu nou).

Dacă ai copil care se confruntă cu anxietate socială, explică-i acestuia că a fi deosebit de curajos în prima zi și a-ți face noi prieteni este o modalitate bună de a învinge timiditatea. În curând, copilul tău își va da seama că mulți colegi i-ar putea deveni prieteni; așa că trebuie doar să vrea să-i cunoască; altfel riscă să piardă diverse oportunități.

Există și distracție, nu doar lecții!

Prima zi ar trebui să fie în primul rând o experiență bună. Copilul trebuie să știe că va cunoaște oameni alături de care va petrece o bună parte din an; așa că este absolut important să încerce să se simtă bine alături de ei. De aceea, trebuie să învețe și să fie pregătit să-și depășească anxietățile și să-și amintească să zâmbească pe tot parcursul zilei.

Odată ajuns acasă, liber la deconectare!

După prima zi de școală, nimic nu este mai frumos decât momentul întoarcerii acasă. Va părea o zi mai lungă decât în alte zile, mai ales că este o zi cu o încărcătură mai mare, în care, copilul va cunoaște mulți oameni simultan. Odată ajuns acasă, un moment de relaxare pe canapea, vizionând filmul preferat poate fi cea mai bună idee.

My title page contents